Home » Sanatate » Aveți card de sănătate? E obligatoriu!

Aveți card de sănătate? E obligatoriu!

de Mihaela NICULESCU

De ieri, cardul de sănătate a devenit obligatoriu. Orice consultație, cu excepția urgențelor medicale, orice prescriere și onorare de rețetă compensată și gratuită se vor face doar pe baza cardului de sănătate.

Din cele 250.000 de carduri distribuite în județ, 140.000 au fost activate. Nu toți vasluienii au reușit să intre în posesia cardurilor de sănătate. Săptămâna trecută, de exemplu, Oficiul Poștal Vaslui a primit o nouă tranșă de carduri pentru 18.000 de asigurați.

„Cei care nu le-au primit de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le vor primi în curând. Noi avem posibilitatea să verificăm dacă pacienții mint sau nu în privința intrării în posesie a cardului. Sistemul electronic – platforma electronică a CNAS de verificare a asiguratului – ne indică dacă pacientul este sau nu asigurat. Sistemul ne precizează și dacă asiguratul are cardul emis de Casă, dar și dacă a primit cardul pe bază de semnătură”, ne-a declarat Simona Polak, președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

În cazul în care asiguratul a pierdut cardul primit, poate veni la CJAS cu o cerere de duplicat, pentru care va achita o taxă de 15,5 lei. Asigurații care au primit carduri defecte nu vor plăti nicio taxă pentru obținerea unui card valid.

În timp ce zeci de vasluieni sunt stresați de faptul că n-au intrat încă în posesia cardului de sănătate, 4.000 de persoane din județ nu au venit încă la CJAS pentru a și-l ridica. Aceste 4.000 de carduri au ajuns la CJAS de la Poștă. În ciuda eforturilor poștașilor de a contacta titularul sau familia acestuia, n-au reușit să distribuie toate cardurile. Acești asigurați, în lipsa cardului, nu vor mai primi servicii medicale gratuite de la 1 septembrie.

Simona Polak, președinta CJAS Vaslui a declarat că legătura cu medicul de familie este absolut necesară pentru ca pacienții să știe dacă CNAS a emis cardul sau nu. Vasluienii care au primit cardul dar nu îl mai au și nu au luat de la CJAS un duplicat, nu vor beneficia de servicii medicale gratuite. Pacienții care nu au primit cardul încă de la CNAS, vor beneficia de aceste servicii până la primirea cardului. Rămân valabile și adeverințele de asigurat pentru cei care au refuzat cardul, dar și pentru cei care l-au pierdut și așteaptă unul nou. Cardul de sănătate este valabil atâta vreme cât titularul plătește asigurarea medicală, plus alte trei luni de grație.

de Mihaela NICULESCU De ieri, cardul de sănătate a devenit obligatoriu. Orice consultație, cu excepția urgențelor medicale, orice prescriere și onorare de rețetă compensată și gratuită se vor face doar pe baza cardului de sănătate. Din cele 250.000 de carduri distribuite în județ, 140.000 au fost activate. Nu toți vasluienii au reușit să intre în posesia cardurilor de sănătate. Săptămâna trecută, de exemplu, Oficiul Poștal Vaslui a primit o nouă tranșă de carduri pentru 18.000 de asigurați. „Cei care nu le-au primit de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le vor primi în curând. Noi avem posibilitatea să…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: