Home » Administratie » "Stranieri" care n-au învățat nimic – Civilizația văzută afară nu e și pentru țara lor

"Stranieri" care n-au învățat nimic – Civilizația văzută afară nu e și pentru țara lor

de Simona MIHĂILĂ

Ca niște adevărate „modele de civilizație” ce au devenit de când muncesc peste hotare, „stranierii” care s-au întors acasă în concediu, au lăsat în urma lor mormane de moloz pe străzile Bârladului.

Jale și prăpăd pe mai multe străzi din Bârlad, mai cu seamă din cartierele de case, după ce „stranierii” – cum li se spune celor care muncesc în timpul anului peste hotare, și-au terminat investițiile la gospodării.

Cu banii câștigați în afară, mulți dintre ei și-au rezervat luna de concediu pentru a-și extinde și îmbunătăți locuințele – au dărâmat anexe nefolositoare, au lărgit alte încăperi, au demolat pereți spre a ridica alții mai trainici și tot așa.
Foarte lăudabil, nimic de spus, însă ce au lăsat unii în urma lor nu seamănă cu nimic din toate lucrurile frumoase despre care ei înșiși povestesc că le văd în țările civilizate și pentru care, tot ei recunosc, nu s-ar mai întoarce vreodată în România.

Mormane de moloz, de spărtură de cărămidă, de resturi de lemn provenit din vechile stolerii – toate lăsate în toiul nopții (ca nu cumva să-i vadă cineva), pe la colțuri de stradă, pe trotuare, pe spațiile verzi și pe oriunde.

Priveliștile dezolante nu fac decât să demonstreze că unii, în ciuda fumurilor cu care defilează, a mașinilor scumpe la bordul cărora defilează împăunați de mama focului, nu au învățat nimic din țările civilizate în care își trăiesc viața. Încălcarea regulilor de bună conviețuire, a legilor și a bunului-simț, până la urmă, sunt nefirești doar pentru „afară”, nu și pentru propria lor țară. Unde fac exact cum îi taie capul, fie că este vorba de depozitarea gunoiului, de atitudinea în public, sau de condusul autoturismelor în trafic.

Tonele de resturi de materiale de construcții pe care le-au lăsat în urma lor aceste „modele de civilizație” au ajuns, deja, la groapa de gunoi, iar „gospodarii” trebuie să știe că au fost strânse pe cheltuiala bârlădenilor care au rămas acasă.

„A fost o muncă serioasă. «Italienii» au demonstrat și anul acesta cât de mult s-au schimbat «în bine» de când au văzut lumea civilizată. Unii dintre ei, nu toți, căci sunt și oameni educați”, a declarat, pentru Est News, Constantin Bobeică, directorul Companiei de Utilități Publice Bârlad.

Vara viitoare, când se vor întoarce din nou acasă, pe „stranierii” cu planuri mărețe de demolare îi așteaptă o surpriză: o rampă specială de depozitare a deșeurilor inerte (materiale de construcții). Aceasta va fi amenajată pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați, în marginea de nord a orașului (în vecinătatea Clubului Sportiv Școlar). Amenajarea rampei a fost hotărâtă în ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Bârlad.

Bine ar fi ca măsura să fie dublată și de amenzi drastice aplicate de autorități și de CUP Bârlad. Căci vina pentru bătaia de joc la care sunt supuși cetățenii onești nu o poartă doar cei care încalcă legile, ci și cei care nu veghează la respectarea lor. În egală măsură!

de Simona MIHĂILĂ Ca niște adevărate „modele de civilizație” ce au devenit de când muncesc peste hotare, „stranierii” care s-au întors acasă în concediu, au lăsat în urma lor mormane de moloz pe străzile Bârladului. Jale și prăpăd pe mai multe străzi din Bârlad, mai cu seamă din cartierele de case, după ce „stranierii” - cum li se spune celor care muncesc în timpul anului peste hotare, și-au terminat investițiile la gospodării. Cu banii câștigați în afară, mulți dintre ei și-au rezervat luna de concediu pentru a-și extinde și îmbunătăți locuințele - au dărâmat anexe nefolositoare, au lărgit alte încăperi,…

Review Overview

User Rating: 0.15 ( 1 votes)

About Simona Vasile

2 comments

  1. taranul ramane taran, chiar daca va trai si la curtea reginei. bine ca au plecat, taranoii cu euro care nu stiu sa vorbeasca si sa se comporte.

    • bine ca au plecat ca mureai de invidie. Lunetisto ia vezi pe vizor cine ce si-a mai cumparat. Gunoiul l-au lasat „colectorii autorizati” pe 2 gume si l-au aruncat dupa colt. Va meritati soarta ca ati stat cu capu in nisip ca strutul iar acum toti care au sunt hoti etc…

%d blogeri au apreciat: