Home » World » Scandal în Cehia după ce poliția a marcat refugiații prin inscripții pe mâini: "Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel"

Scandal în Cehia după ce poliția a marcat refugiații prin inscripții pe mâini: "Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel"

Juriști și activiști umanitari cehi au denunțat miercuri inscripționarea de către polițiști a unor numere pe mâinile refugiaților arestați la bordul unor trenuri, în timp ce autoritățile afirmă că acest lucru permite identificarea familiilor, relatează AFP în pagina electronică. 

„Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel”, a declarat Zuzana Candigliota, o avocată de la Liga Cehă a Drepturilor Omului.

În Europa de Est, procedeul amintește în mod inevitabil de cel folosit de către naziști pentru identificarea prizonierilor din lagărele de concentrare.

Polițiști au utilizat, marți, markere pentru a scrie numere pe pielea a 214 refugiați, majoritatea sirieni, arestații la frontieră, la bordul unor trenuri care veneau din Austria și Ungaria.

Însă nu este vorba despre un caz izolat. O purtătoare de cuvânt a Ministerului ceh de Interne, Lucie Novakova, a declarat că aceste marcaje au fost introduse din cauza numărului mare de copii refugiați.

„Obiectivul nostru este să împiedicăm ca acești copii să se piardă”, a declarat ea pentru AFP.

Purtătoarea de cuvânt a poliției pentru străini Katerina Rendlova a declarat, la rândul ei, că este vorba despre identificarea familiilor.

„Inscripționăm, de asemnea, codul trenului la bordul căruia călătoresc, pentru a ști către ce țară trebuie să-i trimitem în caz de readmisie”, a spus ea.

Spre deosebire de alte state europene, autoritățile cehe continuă să afime că imigranții ilegali este necesar să fie trimiși către țările prin care au intrat în UE, invocând Regulamentul de la Dublin, care permite acest lucru.

Un sondaj, realizat în august asupra unui eșantion de 1.040 de cehi, a dezvăluit că 93% dintre ei credeau că refugiații este necesar să fie trimiși în țările lor de origine.

Rendlova a declarat că refugiații „primesc de obicei numere pe foi de hârtie, dar le aruncă”.

„Ei au acceptat să fie marcați, nu au probleme cu acest lucru, știu că este în interesul lor”, a adăugat ea.

Juriștii nu sunt de aceeași părere. „Eu cred că ei acceptă, deoarece cred că polițistul are dreptul să facă așa ceva”, a declarat Candigliota.

„Știu că situația este dificilă, deoarece refugiații nu au documente de identitate, dar din punct de vedere legal acest lucru nu este corect”, a declarat pentru AFP Marek Dufek, un jurist de la Praga.

Sursa: mediafax.ro

Juriști și activiști umanitari cehi au denunțat miercuri inscripționarea de către polițiști a unor numere pe mâinile refugiaților arestați la bordul unor trenuri, în timp ce autoritățile afirmă că acest lucru permite identificarea familiilor, relatează AFP în pagina electronică.  "Nicio lege nu permite marcarea oamenilor în acest fel", a declarat Zuzana Candigliota, o avocată de la Liga Cehă a Drepturilor Omului. În Europa de Est, procedeul amintește în mod inevitabil de cel folosit de către naziști pentru identificarea prizonierilor din lagărele de concentrare. Polițiști au utilizat, marți, markere pentru a scrie numere pe pielea a 214 refugiați, majoritatea sirieni, arestații…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile