Home » Administratie » Agricultorii, la mila APIA

Agricultorii, la mila APIA

de Marian MOCANU

Fermierii vasluieni așteaptă încă un ajutor din partea autorităților centrale pentru compensarea daunelor produse de seceta severă din acest an. Mai mult decât atât, din lipsă de bani mulți dintre ei nici măcar nu pot începe lucrările agricole de toamnă. Ei nu pot accesa nici măcar credite agricole, dat fiind că APIA nu eliberează adeverințele necesare.

De mai bine de o lună, între mai multe bănci comerciale și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a fost semnat un protocol pentru acordarea de credite agricole fermierilor, în contul subvențiilor aferente anului 2015. Din păcate, până la această oră, singurii care au putut accesa aceste credite agricole sunt crescătorii de păsări, care au aderat la schemele de sprijin pentru protecția animalelor. Restul agricultorilor mai au de așteptat până vor face rost de bani pentru a începe lucrările agricole de toamnă.

Explicația pentru întârziere este una simplă, APIA nu a stabilit încă zonele, respectiv comunele în care se vor face controale de verificare a conformității declarațiilor fermierilor care au depus cereri în această primăvară. Din această cauză, APIA Vaslui nu poate elibera adeverințele necesare fermierilor care vor să acceseze credite agricole.

„Am avut pierderi destul de mari, peste 40% față de producția de anul trecut. Deja, samsarii de cereale umblă să cumpere la prețuri de nimic, dar eu nu vând, țin recolta până la primăvară, când voi scoate un preț mai bun. În fiecare an procedez așa ca să pot rezista, iar pentru lucrările de toamnă fac de obicei credit agricol. Acum, de o lună tot dau telefoane la APIA să văd dacă eliberează adeverințe ca să mă pot duce la bancă și primesc același răspuns: încă nu, să mai aștept! Până când? Acuși începe recoltarea la porumb și la floarea soarelui, iar eu nu am arat încă suprafețele pe care am avut grâu! dacă aș putea, m-aș lăsa de agricultură, dar ce să fac, din asta trăim!”, a declarat pentru Estnews un fermier vasluian.

Părerea acestuia a fost împărtășită și de Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui: „Probabil, Ministerul Agriculturii este toropit de căldura din ultima vreme și mai uită că agriculturii îi trebuie bani, apă și fonduri pentru realuarea ciclului de producție pentru perioada 2015 – 2016. Cred că cei de la minister ar trebui să-și aplece privirea și gândurile către agricultura reală și nu către agricultura de lângă București. ar trebui să se uite mai mult către agricultura din Moldova, zonă care s-a lovit de această secetă necruțătoare. Cred că ar trebui să se înceapă cu niște programe de susținere a agricultorilor din Moldova, pentru că altfel, la anul, fermierii din această zonă nu vor mai putea relua ciclul de producție”.

Anul acesta, la nivelul județului Vaslui, 24.538 fermieri au depus cereri de subvenție, pentru o suprafață agricolă totală de 261.196 hectare. Pentru Ajutoare Naționale Tranzitorii în Zootehnie, crescătorii de animale vasluieni au depus 3.540 cereri pentru un număr de 18.722 bovine carne, 190.653 ovine, 38.315 caprine.

Poate și din cauza lipsei unor ajutoare mai consistente de la stat, atât numărul fermierilor care au depus cereri la APIA, cât și suprafața pentru care s-a solicitat subvenții este în scădere. Comparativ cu anul 2014, când s-au înregistrat 27.299 cereri pentru o suprafață de 265.982 hectare, în acest an s-au depus doar 89.89% din numărul de cereri, pentru 98.2% din suprafața pentru care s-au solicitat ajutoare financiare anul trecut.

Din păcate, fermierii a căror producție a avut de suferit din cauza secetei nici măcar nu știu dacă vor fi cumva ajutați financiar de statul român. În afara unor promisiuni că vor plăti mai puțin impozit agricol, în funcție de daunele înregistrate, mult așteptatul ajutor de minimis destinat fermierilor afectați de secetă întârzie.

Abia în aceste zile, oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană posibilitatea acordării acestor ajutoare de minimis. Până se primește răspunsul de la Uniunea Europeană, până se elaborează actele normative pentru acordarea ajutoarelor, ar putea fi prea târziu pentru a mai salva ceva măcar din anul agricol viitor.

Conform datelor centralizate de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui din cele aproape 292.000 hectare de terenuri agricole cultivate în acest an la nivelul județului Vaslui, pe aproape 50 de mii hectare, producție a fost compromisă în proporție de minim 30%. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, peste 30.000 hectare, porumb și floarea soarelui, dar și orzul, legumele, livezile sau pășunile au avut de suferit din cauza secetei persistente.

În cazul în care nu se va veni cu niște măsuri financiare consistente de ajutorare a agricultorilor care au suferit pierderi, inclusiv prin acordarea unui ajutor de minimis, este posibil ca nu doar acest an agricol să fie compromis, dar și cel următor, agricultorii neavând resurse pentru înființarea noilor culturi. Asta cu atât mai mult cu cât, în întregul județ, nu sunt asigurate împotriva calamităților decât circa 8.000 de hectare de teren agricol.

de Marian MOCANU Fermierii vasluieni așteaptă încă un ajutor din partea autorităților centrale pentru compensarea daunelor produse de seceta severă din acest an. Mai mult decât atât, din lipsă de bani mulți dintre ei nici măcar nu pot începe lucrările agricole de toamnă. Ei nu pot accesa nici măcar credite agricole, dat fiind că APIA nu eliberează adeverințele necesare. De mai bine de o lună, între mai multe bănci comerciale și Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a fost semnat un protocol pentru acordarea de credite agricole fermierilor, în contul subvențiilor aferente anului 2015. Din păcate, până la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: