Home » Sanatate » Căldură și băutură

Căldură și băutură

de Mihaela NICULESCU

Week-end-ul care a trecut a fost unul destul de aglomerat pentru medicii de la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad. Căldura și alcoolul au fost cauzele principale care au adus la CPU mai mulți pacienți cu arsuri, tentative de suicid și leziuni în urma unor agresiuni.

Duminică, 6 septembrie, a fost adus la CPU un bărbat de 69 de ani din Bârlad, cu arsuri de gradul II pe 10% din suprafața corpului. Arsurile erau la nivelul scalpului și feței. Pacientul suferă de etilism cronic și a declarat la internare că are o operație pe creier. Nu s-a aflat cauza reală a arsurilor, dar, pentru că era nevoie de intervenție de specialitate, a fost transferat la Clinica de Chirurgie Plastică și Reparatorie din Iași.
Un alt pacient, de 62 de ani, tot din Bârlad, s-a ales cu arsuri de gradele II și III pe 60% din suprafața corpului, după ce cazanul de țuică a explodat. Și acest pacient a fost transferat la Iași.
Medicii au înregistrat și câteva cazuri de leziuni grave în urma unor agresiuni. Astfel, o femeie de 47 de ani, din Vâltotești (Viișoara), a fost adusă duminică, 6 septembrie, cu policontuzii prin agresiune, traumatism cranio-cerebral și facial, traumatism toracic dar și fracturi costale. Pacienta este internată la secția chirurgie.
Un bărbat de 24 de ani, din Bălășești, victimă a unei agresiuni fizice, a venit la Urgențe, în week-end, cu traumatism cranio-cerebral, comoție cerebrală, fractură de os zigomatic stâng, și fractură de planșeu orbital stâng. Acesta a fost trimis la clinica de chirurgie buco-maxilo-facială din Iași.
Un al treilea caz grav de agresiune a fost cel al unui bărbat de 42 de ani din Docani. Pacientul a ajuns la CPU duminică, 6 septembrie, cu traumatism cranio-cerebral și fractură nazală și a fost trimis la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Tot în week-end, au fost aduși la Urgențe și doi bărbați care au încercat să se sinucidă. Duminică, 6 septembrie, un bărbat de 31 de ani din Bârlad a fost internat la Chirurgie, după o tentativă de suicid. Pacientul a declarat că s-a aruncat de pe o clădire, lucru neconfirmat.
Un al doilea caz de tentativă de suicid este al unui bărbat de 43 de ani, din Mălușteni, care suferea de un sindrom depresiv și avea antecedente suicidare. De această dată, bărbatul s-a tăiat superficial pe braț și este internat la secția Psihiatrie.
Nici animalele n-au fost calme, pe caniculă, în week-end. O femeie de 65 de ani a fost lovită duminică, 6 septembrie de cal, dar, din fericire nu a suferit traumatisme grave. A fost investigată radiologic și apoi lăsată să plece acasă. Nu același lucru s-a întâmplat cu un bărbat de 45 de ani, din Pogonești, care a fost internat imediat la chirurgie după ce venise la Urgențe cu o plagă produsă de mușcătura unei căpușe, în urmă cu cinci zile. Un caz destul de grav de mușcătură de câine a fost adus la CPU vineri, 4 septembrie. Un bărbat de 59 de ani, din Bârlad, a fost atacat de un câine care i-a produs plăgi complexe, cu rupturi de vase, nervi și mușchi la nivelul unui braț. Pacientul a fost transportat la Clinica de chirurgie plastică și reparatorie din Iași.

de Mihaela NICULESCU Week-end-ul care a trecut a fost unul destul de aglomerat pentru medicii de la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad. Căldura și alcoolul au fost cauzele principale care au adus la CPU mai mulți pacienți cu arsuri, tentative de suicid și leziuni în urma unor agresiuni. Duminică, 6 septembrie, a fost adus la CPU un bărbat de 69 de ani din Bârlad, cu arsuri de gradul II pe 10% din suprafața corpului. Arsurile erau la nivelul scalpului și feței. Pacientul suferă de etilism cronic și a declarat la internare că…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile