Home » Social » La sat, tot sapa e baza!

La sat, tot sapa e baza!

de Roxana NĂSTASĂ

Calendarul sărbătorilor creștine este cel care dă ritmul vieții oamenilor de la sat. Funcție de el și de vreme, cei din mediul rural își orânduiesc viața. Pentru cei mai mulți, munca la câmp a rămas activitatea de bază, cea care le asigură traiul de zi cu zi lor și animalelor ce le au în gospodărie. Bătrâni, munciți, cu fața arsă de soare, dis-de-dimineață își îndeasă în traiste câte ceva de-ale gurii, își iau sapa sau furca în spinare și merg la câmp. Trudesc din greu până când soarele puternic le dogorește pielea. Pământul e ce au mai de preț, fiindcă pensia nu le ajunge nici măcar să plătească lumina și să-și ia medicamente. Își calculează venitul bănuț cu bănuț, iar speranța și-o mai pun doar în Dumnezeu.

E joi, la prânz. În satul vasluian Tăcuta domnește liniștea. Așezarea pare neumblată de picior de om, încremenită parcă în timp. Pe drum nu-i nimeni, dar pe dealuri oamenii ce muncesc pământul se văd ca furnicile. Cei mai mulți sunt bătrâni, dar care nu ar lăsa munca la câmp pentru nimic. Nu pentru că ar vrea neapărat să facă asta până nu-i mai țin picioarele, ci pentru n-o face nimeni în locul lor și traiul greu nu le dă de ales. Pensia nu le ajunge și n-are cine să-i ajute.

Mare parte din tinerii satului nu s-au mai încumetat să-și lege viața de pământurile moștenite de la părinți sau bunici și au plecat în străinătate, căutând o viață mai bună. Mai vin acasă de sărbători sau vara, în iulie, pe 20, de Sfântul Ilie, când e sărbătoarea satului, să-și întâlnească rudele și prietenii și să retrăiască bucuria unei sărbători de acasă, după mulți ani petrecuți departe. Pe aici au rămas cei în vârstă care nu stau cât e ziua de lungă decât atunci când e sărbătoare.
Tanti Maria e norocoasă însă. Nu e printre cei singuri. Am găsit-o la câmp cu fiul și nora și un localnic ce muncea cu ziua. N-o ajutau ei pe ea, ci ea îi ajuta pe copii.
„Eu am terminat la mine. Acum îi ajut și eu cum pot, că e mult de muncă și cine să-i ajute? Nu pot sta liniștită acasă, când știu că ei sunt aici. Ne ajutăm unii pe alții. Venim pe la cinci, șase dimineața și stăm până la amiază când arde soarele prea tare. Din asta ne câștigăm traiul. Nu-ți dă nimeni dacă stai acasă toată vara. Cine nu muncește, nu are”, ne-a spus senină bătrâna.

Cu fața arsă de soare și mâinile muncite, în vârstă de vreo 40 de ani, nora ei simte nevoia să adauge și ea câteva cuvinte: “Nu e ușoară munca la câmp, dar suntem de la țară și ne-am obișnuit. Avem copii de ținut la școală, că nu vrem să rămână furca, coasa sau sapa de ei”.

Unii, mai avuți, au utilaje care le ușurează efortul, dar la parcelele mici treaba se face cu furca, coasa, grebla și sapa. Aceștea sunt prietenii de nădejde ai celor care muncesc pământul. Unii merg cu ziua pentru a câștiga un bănuț pentru a avea ce munca la cample pune pe masă copiilor. N-au rămas mulți astfel de oameni pentru că mai ușor să stea acasă și să ia ajutor social. Costică nu este însă unul din ei. El muncește cu ziua, fără rușine, așa cum l-am găsit și noi.

„Munca la câmp e baza. Asta facem, din asta trăim. Mai mergi cu ziua, mai faci un ban, că dacă stai nu-ți bagă nimeni în traistă. Nu poți sta acasă când ai copii”, a spus acesta.

La amiază, moleșiți de căldură, cei de la câmp se întorc acasă bifând încă o zi și așteptând o alta, ghidându-și viața după vreme, mișcarea soarelui și calendar și trudind pentru roadele pământului pentru a-și duce mai departe traiul.

de Roxana NĂSTASĂ Calendarul sărbătorilor creștine este cel care dă ritmul vieții oamenilor de la sat. Funcție de el și de vreme, cei din mediul rural își orânduiesc viața. Pentru cei mai mulți, munca la câmp a rămas activitatea de bază, cea care le asigură traiul de zi cu zi lor și animalelor ce le au în gospodărie. Bătrâni, munciți, cu fața arsă de soare, dis-de-dimineață își îndeasă în traiste câte ceva de-ale gurii, își iau sapa sau furca în spinare și merg la câmp. Trudesc din greu până când soarele puternic le dogorește pielea. Pământul e ce au mai…

Review Overview

User Rating: 4.52 ( 3 votes)

About Mihai Vasile

One comment

  1. Bine spus. Cam rar asemenea articole prin ziare.

%d blogeri au apreciat: