Home / National / Oprea cere sancțiuni după ce veteranii n-au putut arbora drapelul pe clădirea Primăriei Sf. Gheorghe

Oprea cere sancțiuni după ce veteranii n-au putut arbora drapelul pe clădirea Primăriei Sf. Gheorghe

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, solicită prefectului de Covasna să verifice respectarea legii și să dispună sancțiuni, după ce, marți, veteranii de război nu au fost lăsați de către reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul național pe clădirea instituției. 

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, să ia toate măsurile legale la Primăria Sfântu Gheorghe, pentru a permite derularea acestui demers, și să sancționeze, conform legii, “o astfel de atitudine în fața unei solicitări venite din partea unor veterani ai Armatei Române”.

“În calitate de viceprim-ministru pentru securitate națională și de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primăriei și Consiliului Local din Sfântu Gheorghe să acționeze în litera și spiritul Constituției și să arboreze drapelul național pe toate instituțiile publice locale. De asemenea, solicit Prefecturii să verifice, prin prisma atribuțiilor ce-i revin, respectarea legilor statului român de către Primăria și Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, inclusiv în privința incidentului semnalat astăzi în presă, când veteranii români nu au fost lăsați să arboreze drapelul național pe clădirea Primăriei din localitate”, a declarat Oprea, citat într-un comunicat al MAI.

El mai apreciază că România este “un model de toleranță și de respectare a drepturilor minorităților, inclusiv și mai ales în ceea ce privește relațiile cu minoritatea maghiară” și tocmai din acest motiv privește “cu maximă preocupare ceea ce se întâmplă la Sfântu Gheorghe”, considerând că “refuzul oricărui ales local de a arbora drapelul național pe instituția pe care o conduce reprezintă o provocare nejustificată la adresa tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie”.

“În România, respectarea simbolurilor naționale nu este opțională și nu poate fi condiționată nici de componența etnică a unei comunități și nici de bunul plac al unor aleși locali”, a mai spus Oprea.

Acțiunea veteranilor de război din Armata României este o activitate desfășurată în contextul în care Guvernul a declarat anul 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Război, prin Hotărârea de Guvern numărul 164/2015.

Veteranii de război susțin că nu au fost lăsați, marți, să arboreze drapelul românesc pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când orașul a fost eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie militară și religioasă în fața Primariei Sfântu Gheorghe, unde ostașii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 tricolorul ca simbol al libertății.

Președintele Asociației Veteranilor de Război Covasna, Ioachim Grigorescu, a spus că veteranii au intrat în primărie cu drapelul, însă nu au fost lăsați să îl arboreze.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraș din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupație străină de Armata Română, în 1944.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna ...

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 salariul de ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor suna alternativ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: