Home » Sport » Ovidiu Tonița, printre stelele sportului mondial!

Ovidiu Tonița, printre stelele sportului mondial!

de Răzvan CĂLIN

Odată cu participarea la turneul final al Cupei Mondiale din Anglia (ce va debuta pe 18 septembrie), bârlădeanul Ovidiu Tonița va bifa evoluția cu numărul 5 la un turneu mondial, performanță cu care se mai poate lăuda doar un singur rugbist din lume, neozeelandezul Brian Lima.

La cei 35 de ani, internaționalul român de rugby Ovidiu Tonița poate fi socotit cel mai bun produs al școlii de rugby bârlădene, o veritabilă emblemă pentru ceea ce înseamnă sportul cu balonul oval „made in Bârlad”. Recent, a fost anunțat lotul definitiv de 31 de jucători care va reprezenta România la Cupa Mondială din Anglia, iar Tonița se numără printre aceștia, semn că, deși este aproape de finalul carierei de jucător, a rămas totuși una dintre piesele grele ale naționalei țării noastre. Competiția se va derula în perioada 18 septembrie – 31 octombrie, meciurile urmând a se desfășura pe stadioane din Anglia și Țara Galilor.
Ceea ce trebuie subliniat este faptul că Tonița, odată cu această participare la competiția din Anglia, va intra într-un club extrem de elitist al sportivilor de performanță din întreaga lume. Rugbistul bârlădean va realiza un record extraordinar: participarea la cinci Cupe Mondiale consecutive. În momentul de față, un singur rugbist din întreaga lume se mai poate lăuda cu o performanță ca aceasta, respectiv neozeelandezul Brian Lima. Ca să nu mai vorbim despre faptul că Tonița este deținătorul unui record absolut în rugbiul românesc – participarea la patru ediții consecutive ale Cupei Mondiale.
Prezent la meciul naționalei României de sâmbătă contra selecționatei din Tonga, Ovidiu Toniță a avut amabilitatea de a oferi câteva cuvinte în exclusivitate pentru cititorii EsteNews: „Sunt mândru că am reușit să ajung până aici. Faptul că voi bifa o a cincea participare consecutivă la o Cupă Mondială nu poate decât să mă bucure foarte mult. Dar, în același timp, este un obiectiv nu tocmai ușor de atins pentru că implică un drum foarte lung de parcurs și multă muncă. Oricum, e un sentiment unic! Sincer, nu mi-am închipuit că va fi atât de emoționant totul. Dar când te uiți în urmă și vezi cât de lung a fost drumul și cât de dificil, atunci momentul devine și mai intens. E un sentiment unic, greu de descris în cuvinte, e ceva extraordinar. E ca un vis frumos, din fericire devenit realitate. De ar fi să mă întorc în timp, tot asta aș face, aș merge tot pe acest drum al rugbiului pentru că asta mi-a plăcut să fac. Dacă am ajuns unde sunt acum, totul se datorează rugbiului și nu l-aș putea trăda niciodată. Cât privește viitorul rugbiului bârlădean, am convingerea că va rămâne una dintre cele mai bun pepiniere de rugbiști din țară. Dintotdeauna la Bârlad au fost, sunt și vor fi rugbiști extrem de valoroși. Nu sunt eu nici primul, nici ultimul!Oricum, voi fi întotdeauna mândru de bârlădenii mei, niște oameni minunați. Ori de câte ori sunt printre bârlădenii mei, mă simt extraordinar!”.
Tonița ne-a mai dezvăluit că după Cupa Mondială din Anglia intenționează să pună capăt carierei sale de jucător. Însă, este decis să nu părăsească lumea sportului și vrea să înceapă o nouă carieră ca preparator fizic.
Cea mai mare parte a carierei sale de rugbist s-a consumat în Franța, la echipe aflate în primul eșalon valoric, cum ar fi Grenoble, Biarritz, Perpignan sau Carcassonne. De Perpignan se leagă unul dintre cele mai fericite momente din cariera sa, Tonița reușind să căștige cu echipa catalană titlul de campion în Hexagon, la ediția din 2009. Alături de Cristian Petre, bârlădeanul Tonița formează duoul celor mai selecționați rugbiști români din toate timpurile, fiecare bifând câte 12 prezențe în tricoul Stejarilor la această competiție mondială de rugby.

de Răzvan CĂLIN Odată cu participarea la turneul final al Cupei Mondiale din Anglia (ce va debuta pe 18 septembrie), bârlădeanul Ovidiu Tonița va bifa evoluția cu numărul 5 la un turneu mondial, performanță cu care se mai poate lăuda doar un singur rugbist din lume, neozeelandezul Brian Lima. La cei 35 de ani, internaționalul român de rugby Ovidiu Tonița poate fi socotit cel mai bun produs al școlii de rugby bârlădene, o veritabilă emblemă pentru ceea ce înseamnă sportul cu balonul oval „made in Bârlad”. Recent, a fost anunțat lotul definitiv de 31 de jucători care va reprezenta România…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: