Home » Social » Pensionari fără pensie!

Pensionari fără pensie!

de Roxana NĂSTASĂ

Zeci de pensionari iau cu asalt sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui și solicită, în cadrul audiențelor, diminuarea popririlor pe care le au. După operarea reținerilor, bătrânii rămân cu aproape nimic din pensiile și așa mici. Cei mai mulți se plâng că nu se mai descurcă, însă reprezentanții instituției nu au ce să le facă.

Director CJP Vaslui- Isabel Bogdan„Foarte mulți din cei care au instituite popriri pe pensii solicită, în cadrul audiențelor, diminuarea popririlor justificându-și cererile cu documentații medicale, prescieri de medicamente și tratamente medicale pe care nu și le mai permit sau alte datorii. Instituția noastră a manifestat și manifestă în continuare toată întelegerea și deschiderea pentru aceste categorii de pensionari însă nu se poate sustrage de la obligațiile legale ce-i revin, respectiv de a reține până la o treime din pensii și a vira sumele astfel reținute creditorilor. Aceste persoane trebuie să se adrese instituțiilor care au solicitat înființarea popririi și acestea, la rândul lor, să solicite CJP Vaslui diminurea reținerilor lunare”, ne-a declarat directorul CJP Vaslui, Isabel Bogdan.
În evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui sunt înregistrate un număr de 3.330 de popriri din pensii, dintre care 3.080 popriri pe pensii de stat și 250 sunt popriri înființate asupra pensiilor din sistemul asigurărilor sociale pentru agricultori, suma totală reținută de CJP Vaslui fiind de 293.489 lei.
Cea mai mare sumă datorată de un pensionar și care se recuperează și prin poprire pe pensie este de 7.999.428 lei.
Datoria totală a pensionarilor din județ pentru recuperarea căreia s-a demarat procedura de executare silită prin poprire pe pensie era în luna iulie 2015 de 54.581.818 lei. Lunar, se recuperează prin popriri mai puțin de 1%.
Cei mai mulți dintre pensionarii cu rețineri pe pensie au o singură poprire ( aproximativ 90%), însă sunt și pensionari împotriva cărora a fost demarată procedura silită pentru un număr de opt titluri executorii ( două cazuri), 10 titluri (două cazuri) sau chiar 11 titluri executorii (un caz). În acest ultim caz, conform celor 11 titluri executorii, pensionarul datorează suma de 110.426 lei, iar lunar i se reține din pensie suma de 597 lei, împărțită între creditorii săi, direct proporțional cu suma de recuperat.
În luna iulie erau înregistrate, așadar, 3080 popriri pentru un număr de 2.719 pensionari beneficiari de pensii de stat și 250 popriri pentru 248 pensionari (doi au cate două popriri).

de Roxana NĂSTASĂ Zeci de pensionari iau cu asalt sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui și solicită, în cadrul audiențelor, diminuarea popririlor pe care le au. După operarea reținerilor, bătrânii rămân cu aproape nimic din pensiile și așa mici. Cei mai mulți se plâng că nu se mai descurcă, însă reprezentanții instituției nu au ce să le facă. „Foarte mulți din cei care au instituite popriri pe pensii solicită, în cadrul audiențelor, diminuarea popririlor justificându-și cererile cu documentații medicale, prescieri de medicamente și tratamente medicale pe care nu și le mai permit sau alte datorii. Instituția noastră a manifestat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: