Home » Social » Cutremur în Vaslui (FOTO/VIDEO)

Cutremur în Vaslui (FOTO/VIDEO)

de Roxana NĂSTASĂ

Ieri, la ora 10.20, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde. Unda seismică s-a propagat în special pe direcția Buzău – București – Zimnicea și Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași, producându-se distrugeri majore la infrastructură și pierderi de vieți omenești. Din fericire, acesta este scenariul exercițiului cu tema ,,Activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și intervenția forțelor specializate pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat în mod deosebit municipiul Vaslui”.

Exercițiul a fost efectuat ieri, autoritățile județene și locale participând și ele ca spectatori, printre alte zeci de oameni. Mașini, macarale, autospeciale, ambulanțe, aparatură, toate i-au ținut atenți pe trecători timp de aproape o oră, circulația fiind și ea oprită.

Scenariul exercițiului a presupus următoarele: În municipiul Vaslui, situat pe direcția principală de propagare a undei seismice, s-au produs pierderi de vieți omenești ca urmare a prăbușirii unor construcții de locuințe supraetajate, distrugerea rețelelor de alimentare cu apă, gaze naturale și energie electrică, blocarea populației în incinte, din cauza prăbușirii elementelor de construcție și a căilor de acces rutiere. A fost afectată, în mod deosebit, infrastructura fondului locative, construit înainte de anul 1977, înregistrându-se însemnate avarii în zona Călugăreni – Donici – Mihail Kogălniceanu.

Complexul Unirea, Sediul Arhivei, blocurile 1 și 2 din municipiul Vaslui au suferit avarii însemnate, la toate scările, prin prezența fisurilor la fațadă și elementele portante; în interior au fost surprinși aproximativ 28 locatari, dintre care șapte sunt grav răniti, majoritatea persoane în vârstă; la ultimul etaj al Complexului Unirea se află trei persoane care nu pot fi evacuate, interiorul casei scării fiind prăbușit. Scara E a blocului 1 a fost afectată de o explozie urmată de un incendiu, iar scările A și D au fost afectate de prăbușirea elementelor portante. La scara B, bl.1, 15 persoane valide nu se pot evacua din cauza panicii create și a prafului dens. Fațada blocului 2 s-a prăbușit, blocând calea de acces.

Din cauza violenței mișcării tectonice, în municipiul Vaslui utilitățile publice au fost blocate.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5mIXXMVCKxc&w=420&h=315]

De asemenea, în dispeceratul comun ISU-SAJ s-a primit un apel de urgență, prin care se informează că în intersecția străzii M. Kogălniceanu cu str. Donici a avut loc un accident rutier în care sunt implicate două autoturisme. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată.

de Roxana NĂSTASĂ Ieri, la ora 10.20, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, cu durata de aproximativ 30 de secunde. Unda seismică s-a propagat în special pe direcția Buzău - București - Zimnicea și Tecuci – Bârlad – Vaslui – Iași, producându-se distrugeri majore la infrastructură și pierderi de vieți omenești. Din fericire, acesta este scenariul exercițiului cu tema ,,Activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și intervenția forțelor specializate pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat în mod deosebit municipiul Vaslui”. Exercițiul a fost efectuat ieri,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: