Home » Social » Facilități pentru angajați

Facilități pentru angajați

de Marian MOCANU

Săptămâna trecută, o inițiativă a sindicatelor privind modificări ale Codului Muncii a fost adoptată de Senat. Respectivele modificări sunt în favoarea angajaților și se referă la durata concediului de odihnă pentru cei care nu muncesc cu normă întreagă și plata mai rapidă a muncii suplimentare.

O propunere de modificare a Codului Muncii, venită din partea sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical, a fost adoptată tacit, pe 2 septembrie, de senatori. Dacă va fi aprobată și în Camera Deputaților, care este for decizional, respectivele modificări ar putea veni în sprijinul angajaților.

Conform propunerii sindicaliștilor, se dorește ca orele lucrate suplimentar să fie plătite cu un spor de cel puțin 75% din salariul de bază. În caz contrar, angajatorul va trebui să acorde ore libere plătite care se vor compensa în următoarele 30 de zile de la efectuarea orelor suplimentare, față de 60 de zile, cât este în actualul Cod al Muncii.

Sindicaliștii au cerut, de asemenea, ca durata maximă a timpului de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, cu tot cu orele suplimentare. Excepție de la această modificare vor fi în cazul activităților cu foc continuu, cum ar fi serviciile medicale, agricultură, transportul de călători, sectorul transporturilor feroviare sau activitățile de securitate și supraveghere, inclusiv în cazul gardienilor, paznicilor, sau a angajaților firmelor de pază și securitate.

În ceea ce privește concediul de odihnă, în cazul salariaților part-time, concediul de odihnă va fi acordat proporțional cu timpul efectiv lucrat. În acest moment, durata concediului de odihnă legal este de 20 de zile lucrătoare, inclusiv pentru persoanele angajate în sistem part-time, cât și pentru angajații full time.

„Sunt binevenite orice modificări ale Codului Muncii care să fucă la relații echitabile între angajat și angajator. Actualul Cod al Muncii a fost realizat de guvernul Boc la presiunea unor corporații, cu scopul de a-i subjuga pe angajați. Sincicatele au mai multe propuneri de a reface Codul Muncii și Legea Dialogului Social, modificări care să promoveze o relație echitabilă între patronate și sindicate fără ca acestea să influiențeze funcționarea cele două entități. Să știți că, în acest moment, inclusiv organizațiile patronale sunt nemulțumite de cele două legi. Intențiile sunt lăudabile, să vedem rezultatele!”, ne-a declarat Gheorghe Croitoru, liderul județean al CNSRL Frăția.

de Marian MOCANU Săptămâna trecută, o inițiativă a sindicatelor privind modificări ale Codului Muncii a fost adoptată de Senat. Respectivele modificări sunt în favoarea angajaților și se referă la durata concediului de odihnă pentru cei care nu muncesc cu normă întreagă și plata mai rapidă a muncii suplimentare. O propunere de modificare a Codului Muncii, venită din partea sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical, a fost adoptată tacit, pe 2 septembrie, de senatori. Dacă va fi aprobată și în Camera Deputaților, care este for decizional, respectivele modificări ar putea veni în sprijinul angajaților. Conform propunerii sindicaliștilor, se dorește ca orele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: