Home » Social » „Ești de neînlocuit”

„Ești de neînlocuit”

de Roxana NĂSTASĂ

Penitenciarul Vaslui a organizat ieri, la Clubul unității, proiectul „Ești de neînlocuit”, pentru a marca ziua de 10 septembrie – Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului.

În cadrul proiectului, a avut loc o dezbatere, la care au participat funcționari publici cu statut special din Penitenciarul Vaslui, psihologi, asistenți sociali și persoane private de libertate.

Scopul activității a fost sensibilizarea funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar și a persoanelor private de libertate, în raport de problematica suicidului, prin: conștientizarea de către personal și de către deținuți, a faptului că semenii noștri trec prin perioade existențiale dificile și au nevoie de susținere din partea celor din jur, împărtășirea experiențelor pozitive de către deținuți de sprijin care au ajutat alți deținuți să depășească o perioadă de impas existențial, informarea personalului și a deținuților cu privire la semnificația Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului și la principalele caracteristici ale fenomenului suicidar și găsirea de metode concrete de intervenție pentru reducerea riscului suicidar în rândul deținuților.

De asemenea, s-a desfășurat un concurs de creație artistică (grafică/desen), adresat deținuților, având ca temă imperativul „Prețuiește viața!”.

„Manifestarea, care a fost organizată la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a desfășurat la nivel național în toate unitățile penitenciare în data de 10 septembrie. Această activitate vizează creșterea gradului de conștientizare, de către personal și de către persoanele private de libertate, că suicidul a devenit o problemă de sănătate publică și că rata reducerii suicidului a devenit un obiectiv important pe plan mondial. Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului pune accent pe valoarea sentimentală și universală a solidarității cu semenii noștri, unii dintre ei alegând să recurgă la gesturi dramatice atunci când se confruntă cu situații de viață problematice”, a declarat Nicolae Toma, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Vaslui.

Importanța acestei zile este dată și de lansarea, în anul 2014, de către Organizația Mondială a Sănătății, a Raportului mondial privind actul de suicid, realizat ca urmare a adoptării Planului global de acțiune privind sănătatea mentală 2013- 2020, care obligă toate cele 194 de state membre, să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020.

de Roxana NĂSTASĂ Penitenciarul Vaslui a organizat ieri, la Clubul unității, proiectul „Ești de neînlocuit”, pentru a marca ziua de 10 septembrie - Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. În cadrul proiectului, a avut loc o dezbatere, la care au participat funcționari publici cu statut special din Penitenciarul Vaslui, psihologi, asistenți sociali și persoane private de libertate. Scopul activității a fost sensibilizarea funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar și a persoanelor private de libertate, în raport de problematica suicidului, prin: conștientizarea de către personal și de către deținuți, a faptului că semenii noștri trec prin perioade existențiale dificile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: