Home » Administratie » Fermierii, la control!

Fermierii, la control!

de Marian MOCANU

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui va demara controale la fermierii care au depus cereri de subvenție în agricultură. Este o veste bună pentru fermierii care nu sunt incluși în eșantionul de control, aceștia vor putea, în perioada următoare, să acceseze credite agricole sau, la finalizarea controalelor, să primească avans din subvenții. Aproape o mie de fermieri vasluieni, care lucrează peste 54.000 de hectare, sunt incluși în eșantionul de control.

Din cauza întârzierii cu care s-a stabilit eșantionul de control a fermierilor care au depus cererea unică de plată pentru anul 2015, agricultorii au fost privați până acum de posibilitatea de a accesa credite agricol garantate de subvențiile pe care le au de primit.

Aceștia au o veste bună, în sfârșit, APIA a transmis în teritoriu listele cu fermierii care fac parte din eșantionul de control. Astfel, în următoarele zile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui va demara controalele la fermierii care au depus cererea unică de plată pentru anul 2015.

„Aceste controale au ca scop verificarea conformității cu realitatea a informațiilor din cererea unică de plată pe anul 2015. De asemenea, se va verifica respectarea condițiilor de eligibilitate, agro-mediu și eco-condiționalitate, conform reglementărilor europene și naționale. În cazul în care se vor depista nereguli, fermierii riscă sancțiuni care pot merge până la excluderea de la plata subvențiilor. În cazul în care solicitantul refuză sau restricționează accesul în exploatație a inspectorilor APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea unică de plată devine neeligibilă”, a declarat Răzvan Arteni, direcorul executiv al APIA Vaslui.

Eșantionul de control stabilit pentru județul Vaslui vizează 987 fermieri cu suprafața de 54.500 hectare. Verificările se vor desfășura atât în formula clasică, cât și prin teledetecție. Acțiunile de control clasic vor fi făcute la 132 de ferme cu o suprafață totală de 48.000 hectare.

Verificările prin teledetecție se vor face în cazul micilor fermieri, respectiv un număr de 855 exploatații care cuprind 6.500 hectare de teren agricol. În județul Vaslui, în campania de depunere a cererilor unice din această primăvară au fost depuse un număr de 24.538 cereri pentru o suprafață totală de 261.196 hectare.

După finalizarea verificărilor la exploatațiile cuprinse în eșantioanele de control, în perioada următoare este posibil ca APIA să înceapă plata avansurilor subvențiilor aferente cererilor unice depuse în anul 2015 fermierilor care au solicitat acest lucru. Anul trecut, aceste avansuri, în cuantum de 50% din valoarea totală a subvențiilor, au intrat la plată începând sfârșitul lunii octombrie. Pentru mulți dintre fermierii vasluieni, aceste avansuri din subvenții sunt de un real ajutor, pentru pregătirea terenurilor say înființarea culturilor din noul an agricol 2015 – 2016.

„Având în vedere suprafața mare pe care inspectorii APIA Vaslui trebuie să o verifice, sperăm să finalizăm acțiunea de control în luna octombrie, astfel ca, ulterior, să se înceapă plățile în avans”, a adăugat Răzvan Arteni, directorul APIA.

de Marian MOCANU Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui va demara controale la fermierii care au depus cereri de subvenție în agricultură. Este o veste bună pentru fermierii care nu sunt incluși în eșantionul de control, aceștia vor putea, în perioada următoare, să acceseze credite agricole sau, la finalizarea controalelor, să primească avans din subvenții. Aproape o mie de fermieri vasluieni, care lucrează peste 54.000 de hectare, sunt incluși în eșantionul de control. Din cauza întârzierii cu care s-a stabilit eșantionul de control a fermierilor care au depus cererea unică de plată pentru anul 2015, agricultorii au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: