Home » Social » Chiulangiii au dat găuri serioase în bugetul familiilor

Chiulangiii au dat găuri serioase în bugetul familiilor

de Roxana NĂSTASĂ

Sute de familii din județ, aflate în situații nu tocmai bune din punct de vedere financiar, s-au ales cu alocațiile pentru susținerea familiei diminuate sau, mai grav, suspendate pentru mai multe luni, din cauza absențelor acumulate de copii la școală. Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a dispus suspendarea alocației de sprijin pentru 598 de familii ai căror copii au acumulat în semestrul al doilea din anul școlar trecut peste 20 de absențe. Mai grav este faptul că, potrivit legii, în cazul familiilor cu mai mulți copii de vârstă școlară, dacă unul singur dintre ei înregistrează absențe nemotivate, alocația de susținere a familiei este diminuată sau suspendată pentru toți.

Veste proastă pentru sute de familii din județ. Din cauza copiilor care au lipsit de la cursuri în semestrul al doilea al anului școlar trecut, acestea au rămas fără alocația de sprijin acordată de AJPIS Vaslui. Astfel, 598 de familii au alocația suspendată pentru șase luni, 680 de familii vor avea alocația diminuată cu 20%, iar 23 de familii cu 50%.

Potrivit conducerii AJPIS Vaslui, cele mai multe familii din mediul rural aflate în această situație sunt din Puiești, Zorleni, Dragomirești și Voinești, iar din mediul urban Bârladul e pe primul loc.

„Potrivit situației transmise de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, pentru semestrul al II-lea al anului școlar 2014-2015, din numărul total de 22.057 de copii de vârstă școlară din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, 6.069 de copii, adică 27,52% din numărul total al copiilor de vârstă școlară din familiile beneficiare au înregistrat absențe. 4.294 de copii au înregistrat între 1-9 absențe, 905 copii  au înregistrat între 10 și 19 absențe, 48 copii au avut 20 de absențe  și 822  de copii peste 20 de absențe. Astfel, pentru 680 familii (905 copii cu absențe nemotivate de la 10 la 19) s-a procedat la diminuarea alocațiilor cu 20%, iar pentru 23 familii (48 de copii cu 20 de absențe nemotivate), la diminuarea alocațiilor cu 50%, valoarea totală a diminuărilor pe cele trei luni fiind de  94.632 lei. Mai gravă este situația a 598 de familii (822 de elevi cu peste 20 de absenșe nemotivate ), ale căror drepturi au fost suspendate pe o perioadă de șase luni, impactul suspendărilor asupra bugetului fiind de 745.092 lei. Astfel, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei a căror copii de vârstă școlară au înregistrat absențe nemotivate, au fost sancționate prin neacordarea sumei de 839.724 lei, care râmâne în bugetul statului”, ne-a declarat Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

În ultima perioadă, se observă o ușoară scădere a numărului de copii din familiile beneficiare care înregistrează absențe școlare, de la 29,34% în iulie 2014, la 27,51% în luna iulie 2015.

Primăriile din mediul rural la care s-au înregistrat cele mai multe familii ale căror alocații au fost diminuate sau suspendate  sunt: Puiești (31 de familii cu alocații suspendate și  40 de familii cu alocații diminuate), Zorleni (25 de familii cu alocații suspendate și 28 de familii cu alocații diminuate), Dragomirești (24 de familii cu alocații suspendate și 19 familii cu alocații diminuate) și Voinești (19 familii cu alocații suspendate și 24 de familii cu alocații diminuate).

În mediul urban, municipiul Bârlad este pe primul loc cu 38 de familii cu alocații diminuate și 49 cu alocații suspendate. La Huși sunt 12 familii ale căror drepturi au fost diminuate și 30 cu drepturi bănești suspendate, la Vaslui opt familii cu alocații diminuate  și 24 de familii cu alocații suspendate, la Negrești 17 familii cu alocații diminuate și 18 familii cu alocații suspendate și la Murgeni 11 familii cu alocații diminuate și 23 de familii cu drepturile bănești suspendate.

Cine beneficiază de alocație pentru susținerea familiei

Alocația pentru susținerea familiei se acordă în condițiile în care familiile care au în întreținere copii realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 530 de lei și nu detin niciun bun din lista acelora care conduc la excluderea acordării dreptului. În esență, această listă cuprinde: clădiri spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și  păsări  a căror valoare netă de producție anuală depășește 2.500 euro.

Familiile beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ și nu înregistrează absențe nemotivate care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare.

Actul normativ prevede diminuarea cu 20% a cuantumului alocației pe o perioadă de trei luni, în cazul în care cel puțin un copil înregistrează un număr de absențe nemotivate cuprinse între 10 și 19, respectiv diminuarea cu 50% a alocației în situația în care cel puțin un copil înregistrează 20 de absențe nemotivate.

În cazul în care cel puțin un copil înregistrează peste 20 de absențe, plata alocației pentru susținerea familiei se suspendă pe o perioadă de șase luni.

de Roxana NĂSTASĂ Sute de familii din județ, aflate în situații nu tocmai bune din punct de vedere financiar, s-au ales cu alocațiile pentru susținerea familiei diminuate sau, mai grav, suspendate pentru mai multe luni, din cauza absențelor acumulate de copii la școală. Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui a dispus suspendarea alocației de sprijin pentru 598 de familii ai căror copii au acumulat în semestrul al doilea din anul școlar trecut peste 20 de absențe. Mai grav este faptul că, potrivit legii, în cazul familiilor cu mai mulți copii de vârstă școlară, dacă unul singur dintre…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile