Home / Sanatate / Ambulanța, în război cu DSP

Ambulanța, în război cu DSP

de Marian MOCANU

Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Vaslui a contestat în instanță procesul verbal de contravenție încheiat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) locală în urma morții, în toamna anului trecut, a unei fetițe în vârstă de patru ani, la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși. Nu atât sancțiunea financiară, cât motivele sancțiunii sunt contestate de SAJ. Asta cu atât mai mult cu cât deficiențele existente la serviciului de gardă al spitalui au fost sesizate de ambulanțieri cu mult timp înainte. Decizia finală în acest dosar va fi luată pe 22 septembrie de judecătorii Tribunalului Vaslui.

În toamna anului trecut, o fetiță în vârstă de patru ani din Bunești Averești a murit la scurt timp de la internarea la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, după ce a fost tratată necorespunzător. Fetița, care acuza dureri de gât, a fost transportată cu ambulanța la spital, direct pe secția de Pediatrie, fără a mai trece prin camera de gardă. Acolo, i s-a administrat o injecție cu antobiotic, în urma căreia fetița a intrat în șoc anaflactic și, ulterior, în stop cardio-respirator, nemaiputând fi salvată.

Apoi, o comisie venită de la Ministerul Sănătății, din care făceau parte și angajați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, a considerat acest caz ca unul de crasă neglijență. Mai mulți medici, respectiv Floreta Bianu, care a îngrijit fetița și Emad Wassouf, directorul medical al spitalului, au fost amendați. Între cei sancționați în urma controlului Ministerului Sănătății a fost și Serviciul de ambulanță Județean Vaslui, pe motiv că, chipurile, ar fi instituit cu conducerea spitalului „o înțelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgență pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepția politraumelor sau a stopurilor cardiorespiratorii”, așa cum se arăta în raportul comisie de control.

În fapt, SAJ Vaslui a făcut mai multe sesizări către DSP cu privire la probleme la nivelul Serviciului de Primiri Urgențe a spitalului hușean,probleme datorate în special lipsei personalului medical specializat. În fapt, în loc să se sesizeze cu privire la disfuncționalitățile sistemului de sănătate, comisia de control a găsit drept țapi ispășitori pentru această tragedie conducerea spitalului și ambulanțierii care au încercat să facă totul pentru fetiță. În plus, SAJ Vaslui a primit o amendă contravențională în valoare de 20.000 lei.

Conducerea instituției a contestat în instanță Procesul Verbal de Contravenție încheiat de DSP. În luna martie, judecătorii hușeni au admis în parte plângerea SAJ, reducând amenda de 20.000 lei la jumătate. Împotriva acestei sentințe, Serviciul de Ambulanță Județean a făcut apel, care a fost judecat ieri de magistrații Tribunalului Vaslui.

„În numele instituției pe care o conduc, mă consider nevinovată. Au fost făcute mai multe sesizări, atât la DSP, cât și direct la minister, cu privire la situația Compartimentului de Primiri Urgențe a spitalului Municipal Huși. Colegii mei au încercat să procedeze cum e mai bine în cazul fetiței, ținând cont de situație, au preferat s-o ducă direct la secția de pediatrie pentru a primi un tratament adecvat. Ce s-a întâmplat mai departe, consider că nu este vina ambulanțierilor. Cu toate acestea, în momentul în care s-a produs o tragedie, am fost trași la răspundere, cu toate că noi am semnalat situația de fapt înainte de producerea ei. Noi contestăm nu amenda în sine, ci concluziile procesului verbal. De aceea am declarat apel, în urma căruia sperăm să fim achitați de aceste acuzații de care, repet, nu ne considerăm vinovați”, a declarat Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Pronunțarea în acest dosar va fi dată pe data de 22 septembrie.

de Marian MOCANU Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Vaslui a contestat în instanță procesul verbal de contravenție încheiat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) locală în urma morții, în toamna anului trecut, a unei fetițe în vârstă de patru ani, la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși. Nu atât sancțiunea financiară, cât motivele sancțiunii sunt contestate de SAJ. Asta cu atât mai mult cu cât deficiențele existente la serviciului de gardă al spitalui au fost sesizate de ambulanțieri cu mult timp înainte. Decizia finală în acest dosar va fi luată pe 22 septembrie de judecătorii Tribunalului Vaslui. În toamna anului…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

O nouă victorie în instanță! O fostă angajată a spitalului din Bârlad a câștigat procesul cu instituția

Curtea de Apel Iași a ...

Spitalul din Bârlad intră în rândul lumii. Organizează concurs pentru funcția de director medical

În sfârșit, minunea s-a petrecut! ...

Ceva e putred în Danemarca! După proba practică a fost reprogramat și interviul candidaților înscriși la concursul pentru posturile de asistenți medicali

De neconceput! Candidații care s-au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: