Google+
Home » Invatamant » Colegiul „Cuza” are o Sală a Pașilor… Regăsiți

Colegiul „Cuza” are o Sală a Pașilor… Regăsiți

de Mihaela NICULESCU

Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad se mândrește, de câteva zile, cu o „Sală a Pașilor Regăsiți”. Autoarea picturilor murale din holul de la intrarea în corpul B este Daniela Tetiva, profesoară de fizică la acest liceu.

Timp de mai bine de trei luni, talentata profesoară a lucrat la cele cinci lucrări de pictură murală. Toată vacanța de vară a petrecut-o în holul Colegiului, unde a pus în valoare spațiul gol de pe pereți. Efortul a meritat. Interiorul școlii a fost înnobilat, iar o parte din personajele pictate sunt chiar elevi ai Danielei Tetiva.

„Cineva compara holul din Corpul B al Colegiului Tehnic «Al. I. Cuza» cu Sala Pașilor Pierduți din Corpul A al Universității «Al. I. Cuza» din Iași. Eu spun că ne aflăm în sala pașilor regăsiți în artă, estetică, etică și frumos din holul Colegiului «Cuza» din Bârlad. Dacă ar fi să denumesc acest hol, i-aș spune holul «Dante», nu de la cel care a scris «Divina Comedie», ci de la profesoara noastră dragă, Daniela Tetiva, care ne-a oferit Divina Bucurie”, a declarat profesorul Dumitru Bentu, director adjunct al Colegiului Tehnic „Al. I. Cuza”.

Cele două lucrări de artă murală, un diptic și un triptic, au fost inspirate de „Luceafărul” eminescian, respectiv poezia „Adolescenți pe mare” a lui Nichita Stănescu.

Deși predă una dintre cele mai grele discipline, fizica, Daniela Tetiva cochetează cu arta decorativă și cu pictura, de mică. A moștenit talentul tatălui său, care picta în timpul liber. A pictat în liceu, mai târziu a participat la expoziții de grup în oraș, chiar la Galeria „N.N. Tonitza”, acum 15 ani, și a donat și câteva lucrări Centrului Eminescu. Din 2004, a încercat să continue această pasiune la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”.

„Liceul nostru are un cerc de pictură din 2004. Am abordat împreună cu elevii pictura pe sticlă, icoane, vitralii dar și mozaicul. Am decorat săli de clasă cu motive tibetane și celtice și o sală cu artă aborigenă. În cadrul proiectului, am confecționat bijuterii dar și obiecte de artă decorativă. În demersul pe care le-am inițiat ca și coordonator al cercului de pictură, m-au ajutat și alți profesori din liceu, care fac acest lucru numai și numai din pasiune și dragoste pentru elevi”, a spus profesoara Daniela Tetiva, autoarea picturilor murale.

Nu doar holul Corpului B a fost înnobilat de picturile realizate de Daniela Tetiva, ci și aula Colegiului din Corpul A, unde pereții au fost decorați cu pictură nonfigurativă. Inimoasa profesoară se pregătește să înceapă lucrările la o nouă pictură, în aula mică a Colegiului, iar planurile ei nu se opresc aici.

 

Comments

comments

de Mihaela NICULESCU Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad se mândrește, de câteva zile, cu o „Sală a Pașilor Regăsiți”. Autoarea picturilor murale din holul de la intrarea în corpul B este Daniela Tetiva, profesoară de fizică la acest liceu. Timp de mai bine de trei luni, talentata profesoară a lucrat la cele cinci lucrări de pictură murală. Toată vacanța de vară a petrecut-o în holul Colegiului, unde a pus în valoare spațiul gol de pe pereți. Efortul a meritat. Interiorul școlii a fost înnobilat, iar o parte din personajele pictate sunt chiar elevi ai Danielei Tetiva. „Cineva compara…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: