Home / Politic / Un sondaj cu rezultat prestabilit – Patimile lui Bichineț

Un sondaj cu rezultat prestabilit – Patimile lui Bichineț

de Alex SAVA

Renegat de PRM, partidul său de suflet, în care a reintrat doar pentru a se răzbuna întoarcându-i spatele, Corneliu Bichineț, vioara a treia a Consiliului Județean Vaslui în ultimii șapte ani, încearcă din nou să ajungă pe culmile gloriei. De această dată, alături de un PNL reinventat. Planul lui Bichineț de a reveni în biroul din care vasluienii l-au dat afară în 2008 este, însă, zădărnicit de senatorul hușeanul Nelu Tătaru, care și-a anunțat, de asemenea, intenția de a candida pentru șefia CJ. În scopul unei departăjări oficiale și… corecte, Biroul Județean Executiv al PNL Vaslui a anunțat că va fi efectuat un sondaj de opinie. Bichineț nu își face probleme din acest punct de vedere și se vede cu cel puțin 30 de procente în fața lui Tătaru ca notorietate și intenție de vot. Pe ce își bazează Bichineț estimarea este greu de spus, atâta vreme cât vectorii Organizației Județene a PNL nu îl au la inimă, așa cum nu îl au nici simplii membri. Mai mult, voci din primul eșalon al partidului îl dau deja câștigător pe Tătaru. În aceste condiții, am putea asista la un nou eșec marca Bichineț, știut fiind că impactul este direct proporțional cu așteptările. Cât despre dimensiunea așteptărilor, aceasta poate fi calculată în funcție de aparițiile la posturile TV centrale și la gazetele locale. Cu sau fără costuri, vor fi fost, oare, acestea în zadar?

Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, vrea din nou pe cai mari. El vizează tot funcția de președinte al instituției, pe care speră să o câștige alături de PNL. Pentru aceeași funcție s-a înscris însă și Nelu Tătaru, actualmente senator, drept pentru care partidul a decis să facă un sondaj de opinie. Acest lucru s-a întâmplat luni, în cadrul ședinței Biroului Executiv Județean al PNL Vaslui.

„În ceea ce privește desemnarea candidatului PNL pentru președinția CJ Vaslui – ocupantul primului loc pe lista de consilieri județeni ai partidului – se va realiza un sondaj de opinie la comanda conducerii centrale a PNL și executat de o companie specializată pentru evaluarea potențialului electoral al candidaților înscriși în competiția internă, Corneliu Bichineț și Nelu Tătaru. Rezultatele sondajului de opinie vor fi aduse la cunoștința organismelor interne ale partidului, urmând ca decizia finală pentru desemnarea candidatului la președinția CJ să fie luată în cadrul Biroului Politic Județean al Filialei PNL Vaslui”, se arată într-un comunicat de presă emis de PNL Vaslui.

Senatorul Dan Marian, co-președintele Organizației Județene a PNL, susține că aceasta este cea mai corectă metodă de departajare a celor doi: „Așa cum am precizat și cu alte ocazii, evaluările sociologice prin tehnica sondajului de opinie sunt cele care vor fundamenta deciziile noastre politice privind desemnarea candidaților PNL la funcția de președinte de CJ, la funcțiile de primari de municipii, orașe și comune. Prin sondajele de opinie ne propunem să măsurăm notorietatea, încrederea și intenția de vot pentru toți candidații anunțați până în prezent. Evident, aceste aspecte vor fi măsurate și prin raportare la competitorii politici de la celelalte partide, în special de la PSD – principalul nostru adversar politic în județul Vaslui. Tot prin intermediul sondajelor de opinie dorim să aflăm care sunt cele mai importante probleme care trebuie rezolvate, așa cum le percep cetățenii unei localități vasluiene, ce calități așteaptă de la viitorul primar, ce anume îi nemulțumește în prezent și așa mai departe. Alte instrumente validate științific pentru a măsura, statistic vorbind, cine este apreciat într-o comunitate nu cunoaștem în afara sondajelor de opinie. Cine are notorietate, cine se bucură de încredere din partea concetățenilor săi și este poziționat bine în intenția de vot va fi desemnat candidat PNL. Ne propunem să lucrăm în echipă, vom accelera activitățile în teritoriu pentru a convinge oamenii că PNL reprezintă o alternativă la actuala putere a PSD”.

Bichineț, mai tare cu „30 de procente”

Asemenea colegului său de partid, Bichineț se încrede în soluția sondajului, având ca argument experiențele sale anterioare, când, înaintea candidaturilor, a făcut obiectul altor sondaje în care, consideră el, a stat destul de bine.

„Este normal, firesc, ca cei care candidează pentru funcții de primari în orașe, comune, pentru poziția de deschizător de listă la CJ, să se facă sondaje de opinie. Întotdeauna am ținut la acest lucru, așa că abia aștept măsurătoarea sociologică și atunci munca depusă de mine în decursul anilor, deschiderea pe care am avut-o față de problemele cetățenilor, realizările din mandatul de senator, președinte și vicepreședinte de CJ sper să îmi dea câștig de cauză. La toate sondajele de până acum, de la alegerile precedente, la notorietate, popularitate și intenție de vot populația județului Vaslui m-a plasat pe primul loc”, a spus Bichineț pentru Estnews.

De asemenea, actualul vice de la CJ este convins că sondajul va fi unul corect: „Eu cred că va fi un sondaj făcut de un institut specializat din București, care nu va umbla cu prostii”.

Într-adevăr, surse din cadrul PNL Vaslui confirmă faptul că sondajul va fi efectuat de o firmă specializată din capitală, contractată de conducerea centrală a partidului. În astfel de situații, însă, se mai întâmplă (experiența a demonstrat-o!) ca plătitorul să dicteze rezultatul. Această variantă este cât se poate de posibilă dacă ținem cont de faptul că voci din primul eșalon al PNL Vaslui îl dau deja câștigător pe Tătaru.

„Nu am auzit de aceste voci. Pe mine mă interesează vocea poporului”, mai spune Bichineț care, în urma sondajului, se vede „cu peste 30 de procente în fața celor care candidează doar că așa dă bine”.

Nelu Tătaru

Nelu Tătaru

 

În vreme ce Bichineț savurează deja victoria candidaturii, Nelu Tătaru pare mult mai rezervat. Mai mult, el a aflat de la reporterii Estnews de decizia Biroului Executiv Județean de a efectua un sondaj.

„Nu știu nimic de ședința organizației. Eu am fost la București, pentru că sunt președinte de comisie. Dar funcția de președinte al CJ se discută la masa consilierilor”, spune Nelu Tătaru.

Senatorul hușean mai spune că, anterior acestei decizii, a existat o alta, potrivit căreia el era desemnat pentru prima poziție pe lista de consilieri pentru CJ Vaslui.

Referitor la afirmația lui Bichineț privind cele 30 de procente, Tătaru susține că notorietatea nu presupune în mod direct și intenție de vot: „Nu nu intru în nicio polemică. Notorietatea nu înseamnă numaidecât și intenție de vot. Eu sunt încrezător în tot ceea ce înseamnă tendința de schimbare a vasluienilor”.

Pe ce se bazează Bichineț?

Estimările optimiste ale lui Bichineț sunt de neînțeles de vreme ce mulți dintre membrii PNL nu îi tolerează nici măcar prezența în partid, ca să nu mai vorbim de ideea candidaturii. Surse din cadrul partidului susțin că vicele de la CJ a avut mai multe discuții contradictorii atât cu Simona Polak, președintele Organizației Municipale PNL Vaslui, cât și cu Florin Ciurariu, co-președintele filialei județene. Ca să nu mai vorbim despre relația cu celălalt co-președinte, Dan Marian, care a dintotdeauna s-a rezumat cel mult la amabilități schimbate din complezență.

În urmă cu două zile, în cadrul unei conferințe de presă, Florin Ciurariu spunea că nu îi va cere demisia din funcția de vicepreședinte al CJ lui Corneliu Bichineț, dar că se dezice de politica administrativă a PSD, la care vicepreședintele instituției, deși liberal, aderă.

florin ciurariu pnl„Eu nu sunt cel care să îi ceară domnului Bichineț să demisioneze, dar nici nu pot fi de acord cu modul în care este condus CJ Vaslui. (…) Eu mă dezic de politica PSD de a conduce județul. Domnul Bichineț este și el acolo, în conducere”, a spus Ciurariu.

De altfel, nici puținii primari liberali nu mai sunt convinși că Bichineț are șase să epateze polic.

„Nu mai merge cu discursul de acum 15 ani. Populisme și glume. Oamenii vor să vadă altceva”, e de părere unul dintre primari.

În aceste condiții, previziunile lui Corneliu Bichineț sunt de neînțeles. Fără susținere din partea colegilor de partid, este greu de crezut că sondajul comandat va avea un rezultat în favoarea sa. În aceeași ordine de idei, e posibil ca toate orele petrecute în studiourile posturilor TV centrale și toate aparițiile din gazete să rămână fără ecou.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Situația Școlii „Victor Ion Popa” din Bârlad, motiv de campanie electorală

Consilierii locali PSD nu au participat ieri la dezbaterea ...

Cel mai dezbătut proiect al ședinței de ieri a Consiliului Local Bârlad a fost respins

Discuții interminabile, ieri, în ședința de Consiliu Local Bârlad, ...

Cel mai vechi angajat al Prefecturii Vaslui, Dumitru Ciomaga, numit subprefect al județului

Inginerul Dan Dumitru Ciomaga, cel mai vechi angajat al ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: