Google+
Home » Invatamant » În clasa a III-a la 45 de ani!

În clasa a III-a la 45 de ani!

de Roxana NĂSTASĂ

Și persoanele condamnate au început școala. Luni, Penitenciarul Vaslui în colaborare cu Școala Specială „Constantin Pufan” din Vaslui a organizat la sediul penitenciarului, festivitatea de deschidere a noului an școlar pentru persoanele condamnate aflate în custodia unității care s-au înscris la cursurile școlare. Cel mai în vârstă deținut înscris în ciclul primar este în clasa a III-a și are 45 ani.

Cu această ocazie au fost prezentate cadrele didactice, angajate ale Inspectoratului Școlar Județean care vor asigura instruirea școlară a celor 43 de persoane condamnate înscrise în acest an și curriculum școlar stabilit la nivel național de Ministerul Educației.
Din cele 43 persoane condamnate înscrise, 14 vor studia la nivelul primar, clasele I-IV și 29 în ciclul gimnazial, clasele V- VIII.
Cei mai tineri dintre elevi au 21- 22 de ani și sunt înscriși în clasa a VII-a, respectiv în clasa a VIII-a, iar decanul de vârstă are 46 de ani și este înscris în clasa a VIII- a. Cel mai în vârstă înscris în ciclul primar este în clasa a III-a și are 45 ani.
Diploma de studii, certificatul de absolvire precum și foaia matricolă, se eliberează de către unitatea de învățământ care asigură cu personal didactic buna desfășurare a cursurilor, fără a fi înscrise mențiuni cu privire la locul în care s-a derulat instruirea școlară.
Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, școlarizarea persoanelor private de libertate este obligatorie, iar fiecare deținut care promovează un an școlar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă, zile care se acordă numai în cazul absolvirii anului școlar.
„Ca serviciu public aflat în slujba comunității, Penitenciarul Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, organizează cursuri de școlarizare pentru persoanele condamnate, urmărind compensarea deficitului școlar și prevenirea, în acest fel a recidivei, prin transmiterea unor valori fundamentale, formarea de deprinderi și atitudini, care să determine comportamente prosociale.
Prin implicarea persoanelor private de libertate în aceste activități se urmărește a scoate persoana privată de libertate din starea de inadaptabilitate psihologică și socio-culturală și apropierea de un mediu natural, original și sănătos care asigură condiții cât mai apropiate de un mediu social normal, specific oamenilor liberi. Toate acestea contribuie la diminuarea efectelor negative ale încarcerării, la optimizarea stării de spirit precum și la dezvoltarea unor competențe educaționale de bază care vor contribui la dezvoltarea individuală și vor facilita reintegrarea socială a acestor persoane private de libertate”, ne-a declarat Nicolae Toma, purtător de cuvânt la Penietnciarul Vaslui.

de Roxana NĂSTASĂ Și persoanele condamnate au început școala. Luni, Penitenciarul Vaslui în colaborare cu Școala Specială „Constantin Pufan” din Vaslui a organizat la sediul penitenciarului, festivitatea de deschidere a noului an școlar pentru persoanele condamnate aflate în custodia unității care s-au înscris la cursurile școlare. Cel mai în vârstă deținut înscris în ciclul primar este în clasa a III-a și are 45 ani. Cu această ocazie au fost prezentate cadrele didactice, angajate ale Inspectoratului Școlar Județean care vor asigura instruirea școlară a celor 43 de persoane condamnate înscrise în acest an și curriculum școlar stabilit la nivel național de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: