Google+
Home » Politic » Vadim Tudor și Bârladul – Detalii nestiute despre singura vizita a „Tribunului” in orasul rulmentilor

Vadim Tudor și Bârladul – Detalii nestiute despre singura vizita a „Tribunului” in orasul rulmentilor

de Simona MIHĂILĂ

In urma cu 11 ani, Barladul nota vizita celui mai carismatic si controversat lider politic din tara, din acel moment. Corneliu Vadim Tudor, fondatorul si esenta Partidului Romania Mare, reusea sa scoata in strada, in primavara lui 2004, in jur de 1.000 de barladeni. O performanta sensibil egala cu cea inregistrata de vizita lui Ion Iliescu.

Vadim Tudor nu si-a dezmintit nici la Barlad melanjul de extreme care-l definea si care i-a adus notorietatea: o delicata garoafa roz in buzunarul de la piept si un discurs crancen despre Mafia ce trebuie „lichidata”; incursiuni in epoca „demiurgica” a lui Stefan cel Mare si bancuri cu Bula; un ceas de aur la mana si slabiciunea pentru mancarea de fasole, „pretentia” lui culinara la restaurantul cu staif unde a mancat .

vadim1Singura vizită pe care „Tribunul” a făcut-o în municipiul Bârlad (și, se pare, în județul Vaslui) a fost în 2004, în luna mai, în campania electorală pentru alegerile locale din acel an.

Corneliu Vadim Tudor se afla încă în anii săi de glorie, când mirajul pe care-l exercita asupra oamenilor nu apusese și când reușea încă să electrizeze masele cu vocea lui tunătoare, retorica extremistă și privirea de vultur.

Așa cum a făcut-o și cu cei aproape 1.000 de bârlădeni care au umplut trotuarele zonei industriale a orașului, acolo unde Vadim a coborât din mașină pentru a vizita SC Rulmenți SA.

La ieșirea din fabrică a fost asaltat de mulțimea aproape isterică. Toți voiau să-l atingă și să-i vorbească. Calm, impunător, cu o garoafă roz în buzunarul de la piept, a împărțit tuturor zâmbete și autografe. Gărzile de corp l-au smuls cu greu din mijlocul admiratorilor fascinați, nu înainte ca Vadim să tune către ei: „Voi lichida Mafia din Țara Românească!”

Mare parte din mulțime l-a urmat la Casa de Cultură „George Tutoveanu”, acolo unde „Tribunul” a vorbit preț de două ore și unde a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor.

Ce credea despre județul Vaslui

„Este zona cu cea mai crescută rată a șomajului. O zonă pe care partidul de guvernământ (PSD – n.r.) a reușit să o aducă la limita celei mai crunte sărăcii. Din fericire, Vasluiul deține și o mare avere. Una spirituală, culturală și istorică. Este județul de al cărui nume se leagă prezența demiurgică a lui Ștefan cel Mare”.

În dialogul cu jurnaliștii prezenți în sală, Vadim a adus permanent vorba despre „încrengătura mafiotă” pe care amenința să o „lichideze” dacă va ajunge președintele României.

Peremiștilor de atunci nu le-au scăpat nuanțele discursului „Tribunului”. Ulterior, ei i-au reproșat interesul inegal pe care îl manisfesta față de câștigarea alegerilor în teritoriu și fata de victoria proprie la funcția supremă în stat. Membrii PRM s-ar fi așteptat ca Vadim Tudor să vorbească mai puțin despre sine.

Ce i-a plăcut și ce nu i-a plăcut la Bârlad

Bârladul i-a părut lui Corneliu Vadim Tudor un oraș „nu frumos, pe cât de valoros”: „Aveți ceea ce puține dintre orașele țărișoarei nostre mai au. Aveți teatru, aveți muzee, aveți bibliotecă, aveți colecții de artă și îl aveți pe Marcel Guguianu. De aici s-a ridicat Nicolae Tonitza, Alexandru Ioan Cuza, Manolache Costache Epureanu, Ernest Juvara, Mihai Adamiu și tot aici si-au pornit drumul către măreție și nemurire Garabet Ibrăileanu, George Călinescu, sau Alexandru Vlahuță, care au invatat la Liceul Codreanu ”.

S-a arătat, însă, neplăcut impresionat de aspectul străzilor și de paragina în care zăceau câteva dintre clădirile vechi pe care le-a zărit în drumul său.

Posesorul unui impresionant ceas din aur masiv, Vadim a cerut sa manance fasole

După întâlnirea de la Casa de Cultură, Corneliu Vadim Tudor, flancat de gărzile de corp și de peremiștii cu funcții cheie în organizațiile de la Bârlad și de la județ, s-au retras la Restaurantul „Alona”.

Preferințele culinare ale „Tribunului” i-au uimit pe toți prin simplitate. Personalul restaurantului fusese informat cu o zi inainte ca Vadim Tudor vrea sa manance preparate tradiționale, cat mai naturale, fara aditivi alimentari. I s-a pregatit un meniu diferit de al celorlalti meseni, trei feluri de mancare pur romanesti, lipsite de pretentii: ciorbă de legume, iahnie de fasole și plăcintă cu brânză dulce și stafide.

La masă, liderul peremist a renunțat la eticheta excesivă, arătându-se tuturor ca un om obișnuit, plăcut, accesibil, dar la fel de carismatic și electrizant. S-a făcut comod, dându-și jos sacoul și rămânând într-o cămașă albă, foarte scrobită. Ținuta lejeră a lăsat vizibile două accesorii scumpe: o brățară și un ceas din aur masiv.

Discursul extremist care l-a facut renumit a devenit unul savuros, presărat cu glume și vorbe de duh. Nu au lipsit nici bancurile cu Bula, nici autoironia, dar nici povestirile deoacheate despre domnite si domni din trecut, cat mai ales din prezent.

Deși era un munte de cultură, deși părea că nimic din ce s-a scris vreodată pe pământ nu-i era necunoscut, Vadim Tudor cucerea și prin lipsa dorinței de a epata; avea tactul acela prea puțin întâlnit la oameni de talia sa intelectuală, de a nu-și pune interlocutorul în inferioritate. Discuta cu naturalete, povestea cu haz si asculta cu interes.

Peremiștii bârlădeni l-au părăsit în bloc

Câțiva ani mai târziu, magia „Tribunului” a apus. Organizația municipală a PRM s-a dizolvat. Multi peremiști au migrat la PSD, acolo unde sunt și astăzi. Altii, au preferat sa paraseasca, demn, scena politica.

Ilie Pascal, ultimul președinte al organizației locale, și el membru PSD, recunoaște că, deși a ales să meargă pe un alt drum politic, rolul lui Vadim pe scena politica romaneasca de dupa 1989 a cantarit mult: „Era locomotiva. Fără el, PRM ar fi fost nimic. Din păcate, la un moment dat, eu și alți colegi, am simțit că drumul alături de Vadim Tudor nu duce nicăieri. Dumnezeu să-l ierte!”

de Simona MIHĂILĂ In urma cu 11 ani, Barladul nota vizita celui mai carismatic si controversat lider politic din tara, din acel moment. Corneliu Vadim Tudor, fondatorul si esenta Partidului Romania Mare, reusea sa scoata in strada, in primavara lui 2004, in jur de 1.000 de barladeni. O performanta sensibil egala cu cea inregistrata de vizita lui Ion Iliescu. Vadim Tudor nu si-a dezmintit nici la Barlad melanjul de extreme care-l definea si care i-a adus notorietatea: o delicata garoafa roz in buzunarul de la piept si un discurs crancen despre Mafia ce trebuie "lichidata"; incursiuni in epoca "demiurgica" a…

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 1 votes)

About Simona Vasile

2 comments

  1. Acest om a jignit, injurat, balacarit, improscat cu noroi si mizerie sute de oameni in spatiul public. Afirmatia „avea tactul acela prea puțin întâlnit la oameni de talia sa intelectuală, de a nu-și pune interlocutorul în inferioritate” este absolut eronata. Facea exact invers. Nu avea nici un fel de tact. Presa abunda in calificative pe care le-a atribuit diferitilor norocosi cu care s-a intersectat, in caz ca doriti sa va reamintiti.

    • eu inteleg ca observatiile din articol se limiteaza la acel moment de la alona, e descrierea atmosferei de la acea masa. nu pare a fi portretul lui vadim in orice situatie de viata.

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: