Home / Social / Cu copiii la cerșit

Cu copiii la cerșit

de Mihaela NICULESCU

Culmea inconștienței și a obrăzniciei! De ani de zile, o femeie din Bârlad își folosește copiii pentru a câștiga bani din cerșit. Fie caniculă, fie ger, inconștienta mamă pune în pericol viața micuților ei, dar și propria sănătate.

O dată pe an, rămâne gravidă. Stă în picioare sau pe treptele reci ale bisericii, riscând să-și îmbolnăvească copiii și să avorteze. De regulă, își face veacul cerșind mila trecătorilor în fața unui magazin din zona „Stadion”. Când este sărbătoare, își mută tabăra în curtea spitalului, în fața Bisericii „Sf. Ecaterina”. Se întâmplă de câțiva ani. De cele mai multe ori, își ia cu ea copilul sau copiii, încercând astfel să impresioneze credincioșii, pentru ca pomana să fie mai consistentă.

„O știu de trei-patru ani. La început nu era chiar așa de insistentă, dar, în ultimul timp, a devenit obraznică. Te agață și când intri și când ieși din biserică. E supărător. Oamenii vin să se roage la biserică, nu să fie hărțuiți de cerșetori. Dacă vrei să dai un ban sau un fruct unui om necăjit îi dai, dar nu trebuie să te oblige”, a declarat o enoriașă.

Un alt credincios a mărturisit: „Femeia aste e fabrică de copii. Dacă vă uitați, acum e iar gravidă. Cel mai mic s-a născut anul trecut. Îmi amintesc că am venit duminică la slujbă și era însărcinată iar vineri era, din nou, aici cu copilul nou-născut în landou”.

Nu doar enoriașii au sesizat atitudinea supărătoarea a mamei care-și exploatează copiii, ci și părintele paroh Petru Giușcă.

„I-am explicat că nu e bine ce face și chiar am mustrat-o că vine prea sumar îmbrăcată, cu colanți și bluze decoltate. Am observat apoi că a încercat să se îmbrace mai decent. Pentru că nemulțumirea oamenilor creștea pe zi ce trece, am sfătuit-o să vină la biserică la sfârșitul slujbei, când se împarte pomana, dar nu m-a ascultat. Enoriașii i-au dat haine și alte obiecte, am ajutat-o și cu bani, dar nu vrea să înțeleagă că trebuie să-și schimbe atitudinea”, a spus părintele Giușcă.

Zilele trecute, aproape că a țipat la părinte obligându-l să-i dea niște dulapuri vechi pentru că a chemat căruța, deși nimeni nu-i promisese nimic.

Tupeul de care dă dovadă insistenta cerșetoare a adus, de câteva ori, poliția în curtea spitalului, în urma sesizărilor făcute de bârlădeni. Nu a luat în seamă oamenii legii care i-au pus în vedere să renunțe la cerșit. Se pare că nu ar fi străină nici de furturile de portofele care s-au comis în ultimul timp în rândul enoriașilor. În Codul Penal, exploatarea copiilor de către părinți, cu scopul dobândirii unor foloase, este încadrată ca infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, de la 1 la 5 ani.

Oamenii se întreabă, totuși, cum se îngrijește femeia de copii, de vreme ce stă mai mult cu ei pe stradă. De ce alimentație beneficiază aceștia, de ce educație și, mai ales, cum își îndeplinește obligațiile de părinte?

În cele din urmă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui s-a autosesizat și va demara o anchetă pentru a stabili ce măsuri trebuie luate.

„Am luat act de atitudinea acestei mame și se pare că-și exploatează copiii folosindu-i pentru a atrage mila opiniei publice și, implicit, pentru beneficii materiale și bănești. Femeia riscă să fie decăzută din drepturile părintești, la fel și soțul său. Vom demara o anchetă, în urma căreia se va aprecia dacă DGASPC va face plângere penală”, a declarat Ionel Brătianu, șeful Centrului de Primire în Regim de Urgență a Copilului Abuzat Neglijat și Exploatat Bârlad, din cadrul DGASPC.

Unii părinți încalcă cu bună știință drepturile copilului, riscând, din varii motive, să fie decăzuți din drepturile părintești. Unii rămân fără copii. Din păcate, pentru mulți dintre aceștia, copiii nu sunt decât o sursă de venit pe care o exploatează cum le trece prin cap.

de Mihaela NICULESCU Culmea inconștienței și a obrăzniciei! De ani de zile, o femeie din Bârlad își folosește copiii pentru a câștiga bani din cerșit. Fie caniculă, fie ger, inconștienta mamă pune în pericol viața micuților ei, dar și propria sănătate. O dată pe an, rămâne gravidă. Stă în picioare sau pe treptele reci ale bisericii, riscând să-și îmbolnăvească copiii și să avorteze. De regulă, își face veacul cerșind mila trecătorilor în fața unui magazin din zona „Stadion”. Când este sărbătoare, își mută tabăra în curtea spitalului, în fața Bisericii „Sf. Ecaterina”. Se întâmplă de câțiva ani. De cele mai…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Dați la o parte mașina! Nu se vede trecerea de pietoni!

Dați la o parte mașina! ...

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

%d blogeri au apreciat: