Home / Sanatate / Indolența mamelor omoară pruncii!

Indolența mamelor omoară pruncii!

de Roxana NĂSTASĂ

Mortalitatea infantilă este în scădere la nivelul județului, însă la nivel național România continuă să fie pe primul loc la acest capitol nedorit. Principala cauză o reprezintă condițiile patologice perinatale care sunt în special legate de evoluții nefavorabile ce țin de parcursul și monitorizarea sarcinii. În primele șase luni, 13 micuți din județul Vaslui au pierit. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui recomandă femeilor consultația prenatală care poate scădea riscurile care duc la mortalitate infantilă.

Moartea unui nou-născut este o dramă pentru părinți și, uneori, chiar și pentru cadrele medicale, care se simt neputincioase în fața unor astfel de situații. Lipsa condițiilor de trai, nașterile premature, infecțiile transmise de mamă și alte boli, sunt principalele cauze pentru care mamele se întorc acasă cu mâinile goale, fără pruncii lor.

În primul semestru al acestui an, în județul Vaslui s-au înregistrat 13 decese în rândul copiilor sub 1 an, din care două în mediul urban și 11 în mediul rural. Din aceștia, patru au decedat din cauza problemelor la aparatul respirator, șase au avut boli perinatale, doi au decedat din cauza malformațiilor congenitale, iar unul în urma unui accident.

„Principala cauză de deces la copiii sub un an o constituie condițiile patologice perinatale care sunt în special legate de evoluții nefavorabile ce țin de parcursul și monitorizarea sarcinii (prematuritate și greutate mică la naștere). Pe locul al doilea, ca și cauză de deces la copiii sub un an, sunt bolile aparatului respirator și patologiile congenitale. Cu această ocazie, subliniem importanța consultației prenatale care ar putea preveni o serie de riscuri cu contribuție importantă la reducerea mortalității infantile sau a nașterilor premature”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Din fericire, în județ mortalitatea infantilă este în scădere, din păcate însă nu este nelipsită. Ba mai mult, România continuă să se claseze pe locurile fruntașe la acest capitol.

Mortalitatea infantilă s-a înjumătățit, dar România e tot fruntașă

La nivel național, potrivit celui mai recent raport întocmit de Organizația Națiunilor Unite, mortalitatea infantilă s-a înjumătățit în ultimii 25 de ani, dar România ocupă în continuare locuri fruntașe la nivel european.

„Mortalitatea globală a copiilor cu vârste de sub cinci ani s-a redus cu 53 la sută în ultimii 25 de ani. Mai exact, mortalitatea infantilă în întreaga lume a trecut de la 12,7 milioane în anul 1990 la 5,9 milioane în 2015”, se arată în raportul, conform căruia, în ultimii 15 ani, au fost salvate viețile a 48 de milioane de copii din întreaga lume.

Cele mai multe decese, potrivit raportului, se înregistrează în rândul prematurilor. „Nou-născuții cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naștere este dată de mai mulți factori: malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale și a planificării familiale”, spun specialiștii.

Și lipsa dotărilor din maternități ucide pruncii

România se află în continuare în topul țărilor europene care nu au grijă de mame pe parcursul sarcinii și nici de micuți, mai ales dacă aceștia se nasc prematur. Anul trecut, aproape o mie de femei au plecat din maternitate cu brațele goale, fără prunci, pentru că aceștia au murit fie în pântec, fie în timpul travaliului sau imediat după naștere.

Tot anul trecut, aproape o mie de copii au pierdut lupta cu viața încă din primele zile. Mai exact, lipsa dotărilor din maternități, în special în cele aflate în orașele mai mici, contribuie la numărul mare de decese raportate de România. Incubatoarele nu se găsesc nici ele peste tot prin din țară, iar specialiștii în neonatologie au rămas prea puțini pentru a face față numărului mare de nașteri premature care au loc an de an.

O altă problemă semnalată de specialiști e faptul că româncele, în special cele din mediul rural, nu merg la medic pe parcursul sarcinii și nu fac testele necesare pentru a vedea dacă micuții se vor naște sau nu cu probleme de sănătate ori înainte de termen. Concret, lipsa prevenției face ca 20% din viitoarele mame să calce pentru prima dată în spital doar atunci când le vine sorocul.

de Roxana NĂSTASĂ Mortalitatea infantilă este în scădere la nivelul județului, însă la nivel național România continuă să fie pe primul loc la acest capitol nedorit. Principala cauză o reprezintă condițiile patologice perinatale care sunt în special legate de evoluții nefavorabile ce țin de parcursul și monitorizarea sarcinii. În primele șase luni, 13 micuți din județul Vaslui au pierit. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui recomandă femeilor consultația prenatală care poate scădea riscurile care duc la mortalitate infantilă. Moartea unui nou-născut este o dramă pentru părinți și, uneori, chiar și pentru cadrele medicale, care se simt neputincioase în fața…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Noutate la DSVSA! Autorizațiile sanitare veterinare pot fi obținute acum și online

de Mihaela NICULESCU Societățile din județul Vaslui care au ...

Ușoară scădere a numărului cazurilor de gripă din județ

Numărul cazurilor de gripă din județ, ca și cel ...

(Update) Posibil risc de apariție a coronavirusului la Bârlad

Update: Medicul de la Spitalul „Elena Beldiman” care a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: