Home / Social / Se dau din nou ajutoare pentru săraci!

Se dau din nou ajutoare pentru săraci!

de Marian MOCANU

Persoanele cu venituri modeste vor primi și în acest an ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană. Beneficiarii acestor ajutoare au două vești bune: în primul rând, s-a renunțat la sistemul distribuirii pe baza tichetelor individuale, ceea ce înseamnă că alimentele vor sosi mai curând ca anul trecut, cel mai târziu în luna decembrie. În al doilea rând, vor beneficia de aceste ajutoare alimentare și persoanele cu venituri mai mici de 450 lei/membru de familie, altele decât cele din categoriile care beneficiau până acum. Se estimează că, la nivelul județului Vaslui, numărul beneficiarilor de astfel de ajutoare va crește cu circa 30.000!

Persoanele cu venituri mici vor beneficia și în acest an de ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană în cadrul programului POAD 2015. Este vorba de pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensionari cu pensii mai mici de 400 lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist. Produsele acordate în cadrul POAD sunt produse alimentare de bază, făină, ulei, mălai, zahăr, anul trecut fiind distribuite inclusiv conserve de carne de porc și vită, pate de ficat și paste făinoase, valoarea totală a acestora fiind de circa 300 lei.

Față de anul trecut, au fost aduse niște modificări legislative privind modul de acordare a acestor alimente. Cea mai importantă dintre modificări este aceea că de aceste ajutoare alimentare vor beneficia și persoanele a căror venituri pe membru de familie nu depășește 450 lei/lunar, altele decât cele care beneficiau până acum de aceste drepturi.

Este vorba de persoanele singure sau familiile care, din anumite motive, nu beneficiau de venit minim garantat conform legii 416. Datorită introducerii acestei noi categorii de beneficiari, la județul Vaslui vor fi cu circa 30.000 de persoane care vor primi aceste ajutoare din partea Uniunii Europene. Conform unei prime estimări făcute de grupul de lucru din cadrul Insituției prefectului Județului Vaslui, în acest an vor fi 141.186 beneficiari, față de 108.879 câți au fost anul trecut.

„Dat fiind faptul că au fost transmise din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice noi precizări cu privire transmise, în aceste zile se face o reevaluare a numărului beneficiari pe Unități Administrativ Teritoriale. Când vom avea toate datele din teritoriu, se va face o centralizare care va fi transmisă ministerului, care, ulterior va organiza licitațiile pentru prodsele ce urmează a fi distribuite. Sperăm ca, cît mai curând, până la sfârșitul anului, să se primească produsele alimentare acordate din fondurile Uniunii Europene și acestea să fie distribuite către beneficiarii acestui program”, a declarat subprefectul Mircea Gologan.

O altă veste bună pentru beneficiarii acestui program, este faptul că, în acest an, distribuirea ajutoarelor alimentare nu se mai face pe baza unui tichet personal, așa cum a fost cazul anului trecut, ci pe liste întocmite de primării cu sprijinul instituțiilor desemnate. Ideea distribuirii pe baza tichetelor individiale transmise prin poștă către beneficiari, anul trecut, a fost un adevărat fiasco. Asta nu doar prin prisma faptului că unii potențiali beneficiari nu au primit tichetele, dar și pentru că distribuirea s-a făcut cu foarte mare întârziere, în unele comune alimentele ajungând în luna ianuarie și chiar mai târziu.

În acest an, distribuirea se va face pe bază de buletin de identitate, conform listelor ce vor fi întocmite direct de primării. Listele respective vor fi completate de date privind anumite categorii de beneficiari transmise, la solicitarea primăriilor, de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție socială, AJPIS, Casa Județeană de Pensii și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Ulterior, după finalizarea listelor de beneficiari, dacă vor mai apare persoane care se încadrează în prevederile legii privind acordarea acestor ajutoare alimentare în cadrul programului POAD 2015, acestea vor fi înscrise pe liste suplimentare.

de Marian MOCANU Persoanele cu venituri modeste vor primi și în acest an ajutoare alimentare acordate de Uniunea Europeană. Beneficiarii acestor ajutoare au două vești bune: în primul rând, s-a renunțat la sistemul distribuirii pe baza tichetelor individuale, ceea ce înseamnă că alimentele vor sosi mai curând ca anul trecut, cel mai târziu în luna decembrie. În al doilea rând, vor beneficia de aceste ajutoare alimentare și persoanele cu venituri mai mici de 450 lei/membru de familie, altele decât cele din categoriile care beneficiau până acum. Se estimează că, la nivelul județului Vaslui, numărul beneficiarilor de astfel de ajutoare va…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: