Home / Social / Soțul violent va pierde statutul de asistent maternal profesionist! – Cine sunt adevărații călăi?!

Soțul violent va pierde statutul de asistent maternal profesionist! – Cine sunt adevărații călăi?!

de Răzvan CĂLIN

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui anchetează cazul de violență domestică din comuna Banca, unde un individ și-a bătut crunt soția, rupându-i mandibula. Din păcate, nimeni din Protecția Copilului Vaslui nu a putut răspunde la întrebarea cum de un individ atât de agresiv a fost atestat drept asistent maternal profesionist. Încă un semn care întărește zvonurile că aceste atestate sunt eliberate, uneori, pe „ochi frumoși” și „mici atenții”.

În momentul de față, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui derulează o anchetă proprie în cazul de violență domestică petrecut în urmă cu câteva zile în comuna Banca, când un asistent maternal profesionist și-a bătut cu atâta sălbăticie soția, încât a băgat-o în spital.

„La acest moment, se reevaluează situația ambilor soți care sunt asistenți maternali profesioniști, dar mai ales în cazul soțului. Pentru că el este cel acuzat de violență domestică. Cel mai probabil, se va propunde Comisiei județene pentru protecția copilului Vaslui retragerea atestatului de asistent maternal profesionist în cazul domnului”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Cu alte cuvinte, Dan Alexandru, în vârstă de 43 de ani, va pierde pentru totdeauna dreptul de a mai lua în plasament copii. Este o urmare logică, dacă ne gândim că individul era plătit de statul român să ofere o educație și o îngrijire decentă tocmai copiilor proveniți din familii dezorganizate, unde bătăile și agresiunile de tot tipul erau la ordinea zilei. Or, tocmai el s-a dovedit a fi cel care „practica” cu sârg acest „sport” al violenței în familie.

Statutul de asistentul maternal profesionist, o mină de aur!

Și, totuși, n-am reușit să aflăm cum de a fost posibil ca un asemenea individ violent, cunoscut în comunitatea din satul Gara Banca drept un om agresiv care își altoia periodic soția, a ajuns să primească acreditarea de asistent maternal profesionist. Toate întrebările menite să elucideze acest aspect controversat și care i-au fost adresate purtătorului de cuvânt al DGASPC Vaslui, au rămas, din păcate, fără un răspuns clar. Ba chiar am putea spune că și pentru DGASPC Vaslui rămâne un mister aceste aspect.

Ceea ce intrigă este faptul că această enigmă, s-ar părea că nu se vrea a fi elucidată pentru că, nu-i așa, atingem un teren extrem de delicat și, mai ales, extrem de controversat. Intrăm în zona nisipurilor mișcătoare ale modului în care se eliberează aceste atestate de asistent maternal profesionist. Zvonistica, gura târgului, cârcotașii, spune-ți-le cum vreți, vorbesc de ani buni despre un așa zis mecanism bine „uns” prin care eliberarea acestor certificate de asistent maternal profesionist a devenit un soi de afacere.

Mai ales pentru cei care fac parte din comisiile de acreditare și care, de regulă, sunt psihologi. Atracția pentru obținerea acestui statut este foarte mare mai ales pentru oamenii simpli din mediul rural, dar nu numai. Pentru orice gospodar care nu are nici o slujbă sau un venit lunar stabil, statutul de asistent maternal profesionist reprezintă o adevărată gură de aer. Pentru că odată ce ai obținut acest certificat și ai luat în plasament un copil vei încasa de la statul român un venit lunar de minim 1.400 – 1.500 de lei. Aici intră chipurile inclusiv banii pe care trebuie să-i cheltui pentru a asigura un trai decent copilului pe care l-ai luat în plasament. Or, asemenea sume reprezintă mici averi mai ales pentru oamenii din medul rural, care de regulă nu trăiesc decât din munca câmpului. Unde mai pui că devii salariat cu acte în regulă, ce verși lunar contribuții la bugetul de asigurări de sănătate și la cel social, astfel încât mai ai și șansa de a mânca o bucată de pensie la bătrânețe.

DGASPC Vaslui empatizează, dar nu știe nimic!

Ei, tocmai din aceste motive s-a tot vorbit de mult timp că unii dintre doritori (și nu-s deloc puțin) au urmărit obținerea acestui statut doar pentru avantajele financiare ce derivă și nicidecum din simțăminte filantropice. Iar pentru a-și atinge scopul, fiecare a „uns” pe unde trebuie. Repet, totul e la nivel de zvonistică, deocamdată, dar nu mai este cazul să amintim de vorba din bătrâni despre strânsa legătură dintre foc și fum.

În aceste condiții, subiectul devine și mai fierbinte când vorbim despre cazul de la Banca. Oare chiar nimeni dintre specialiștii în domeniu nu au observat tendințele și apucăturile violente ale acestui individ? Cum de i s-a putut acorda acest statut, când tocmai el este un generator de violență domestică? Automat te gândești că cineva ori a fost incompetent, ori s-a făcut că nu vede bruta din acest om și l-a pus totuși paznic la oi deși era clar că-i lup?!

„Vă înțeleg, dar nu vă pot răspunde la aceste întrebări. În mod cert, domnul în cauză a îndeplinit condițiile de acreditare, a trecut examenul psihologic care este esențial pentru a fi angajat. Nu știu ce să vă spun. Nimeni nu poate contesta evaluarea făcută de psiholog, decât doar de către o comisie superioară de specialitate. Oricum, la vremea respectivă, colegii nu au descoperit elemente de violență domestică în această familie”, este răspunsul Irinei Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, la întrebările redactorilor EstNews.

Reamintim că în cursul săptămânii trecute, Dan Alexandru, din satul gara Banca, și-a bătut cu bestialitate soția încât aceasta a fost nevoitsă să se interneze în Clinica de chirurgie orală și maxilo-facială Iași, unde se află și acum. Femeia este la rândul ei asistent maternal profesionist și împreună cu soțul ei au luat în plasament doi copii proveniți din familii dezorganizate. Trist este că acești copii au fost scoși din familiile lor tocmai pentru că erau victime ale violenței domestice. Și iată că au nimerit într-un infern similar, grație „competenței” unor „specialiști” din sistem.

de Răzvan CĂLIN Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui anchetează cazul de violență domestică din comuna Banca, unde un individ și-a bătut crunt soția, rupându-i mandibula. Din păcate, nimeni din Protecția Copilului Vaslui nu a putut răspunde la întrebarea cum de un individ atât de agresiv a fost atestat drept asistent maternal profesionist. Încă un semn care întărește zvonurile că aceste atestate sunt eliberate, uneori, pe „ochi frumoși” și „mici atenții”. În momentul de față, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui derulează o anchetă proprie în cazul de violență domestică petrecut în urmă…

Review Overview

About Razvan Calin

x

Check Also

Primarii vasluieni, implicați activ în distribuirea produselor de igienă către beneficiari

de Dănuț CIOBANU  Nu mai puțin de 55.937 vasluieni ...

Incendiu puternic de vegetație în apropiere de Bârlad, pe o suprafață de peste 15.000 mp, afectând traficul rutier

Un incendiu puternic de vegetație a afectat traficul rutier ...

Bătaie de joc la adresa veteranilor de război! Fără bilete de transport și abonamente telefonice gratuite

de Dănuț CIOBANU  Biletele gratuite de transport nu au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: