Home / Administratie / Țigănie în centrul Bârladului

Țigănie în centrul Bârladului

de Simona MIHĂILĂ

În imediata vecinătate a pieței centrale a orașului există un perimetru comercial rupt parcă din cea mai oribilă periferie. Chioșcurile, tarabele, tonetele se întrec în urâțenie, majoritatea fiind, de fapt niște improvizații din diverse resturi de materiale de construcție, și acelea sparte și peticite.

chioscuri_daniel_andreiPiața “Sf. Ilie” din Bârlad și zonele cu care se învecinează nu sunt nici pe departe unele dintre cele mai civilizate din țară, însă diferența dintre felul cum arată acum și cum arătau în urmă cu 15 – 20 de ani este uriașă. Într-un singur loc timpul pare să fi încremenit, iar acesta este perimetrul din laterala nordică a Halei Centrale, o zonă unde mai mulți comercianți vând tot felul de lucruri. Nimic rău în faptul că-și câștigă pâinea într-un mod cinstit; de altfel, nu despre ei este vorba în demersul nostru jurnalistic, căci ei sunt doar chiriași. Deranjantă este mizeria, țigănia existente aici, căci sfidează și bunul-simț, și spiritul civic.
chioscuri_piata_daniel_andrei2Zona pare decupată din talciocul orașului, despre care am scris, în urmă cu doar câteva luni, că este expresia mizeriei sub toate formele sale. Și aici, și acolo, aceeași priveliște dezolantă. Tarabe rudimentare, coșcovite, tonete ruginite, chioșcuri ordinare, din tablă zincată sau din îmbinări de placaj ori alte materiale de construcție (căpătate de pe la alții, cel mai probabil), peticite cu folii de celofan, cu linoleum, cu mușama. O îngrămădire jalnică de diverse tipuri de construcții, care mai de care mai sărăcăcioase, mai zdrențuite, mai oribile.
Dacă mărfurile expuse n-ar avea etichetă, oricine ar putea crede că a nimerit în cea mai jegoasă piață de vechituri pe care ne-o putem închipui.
Perimetrul cu pricina face notă discordantă cu tot ce-l înconjoară. Spațiile comerciale din vecinătate, indiferent de numele celor care le patronează, mai salvează onoarea zonei. E evident că cei care le dețin s-au străduit, după puterile lor, să le dea un aspect modern și civilizat. Din păcate, spiritul lor gospodăresc nu pare să-l fi contaminat și pe proprietarul țigăniei mai sus descrise.

Patronul recunoaște: “E rușinos”

chioscuri_piata_daniel_andrei5Având în vedere că municipalitatea locală patronează un perimetru identic ca aspect – talciocul din zona de sud a orașului – am fost tentați să arătăm cu degetul spre edili și să-i acuzăm de neglijență și nepăsare. Căci dacă, în cazul talciocului există oareșice circumstanțe atentuante (fiind situat, hăt, către periferia orașului) nu la fel se pune problema în cazul de față.
Conform informațiilor obținute de la Primăria Bârlad, terenul care găzduiește rușinea de lângă Hala Centrală este proprietatea unei firme private.
“Nu Primăria Bârlad este deținătoarea acelui loc, ci SC Compactus Grims SRL Bârlad. Dumnealor au în intenție să modernizeze perimetrul acela, li s-a aprobat proiectul și li s-a eliberat și autorizație de construcție încă de anul trecut. Din câte știu, autorizația expiră luna asta. Mai multe amănunte nu am”, a declarat, pentru Est News, Sorin Gliga, arhitectul-șef al Primăriei Bârlad.
cioscuri_daniel_andrei_piataChiar și în această situație, în care nu primăria este proprietar al terenului, este de neînțeles cum, în calitatea sa de responsabil cu gospodărirea orașului, tolerează o asemenea priveliște. E bine știut că municipalitatea are competența legală de a elabora regulamente privind aspectul exterior al construcțiilor, disciplina în construcții etc.
Arhitectul-șef susține că au fost luate măsuri în această direcție: “Firmei i s-au făcut înștiințări, a fost informată asupra obligațiilor pe care le are. Este motivul pentru care am și construit acel paravan de-a lungul culoarului cu tarabe, tot pentru a masca, atât cât se poate, mizeria de acolo”.
Contactat de către reporterul Est News, Daniel Andrei, reprezentantul SC Compactus Grims SRL Bârlad, a admis că zona cu pricina nu-i dă motive de mândrie: “Sunt de acord că arată jalnic. Avem în intenție să modernizăm acest perimetru, subiect pe care l-am discutat împreună cu cei care au închiriat acolo. Au fost de acord să facă ei chioșcurile după un plan făcut de un arhitect. Acum oamenii dau din colț în colț, nu mai vor să plătească ei. Personal, nu agreez ideea de chioșcuri, ci o clădire nouă. Dacă nu vor lua o decizie, o să depunem documentație pentru o clădire nouă, pe care să o compartimentăm”.

de Simona MIHĂILĂ În imediata vecinătate a pieței centrale a orașului există un perimetru comercial rupt parcă din cea mai oribilă periferie. Chioșcurile, tarabele, tonetele se întrec în urâțenie, majoritatea fiind, de fapt niște improvizații din diverse resturi de materiale de construcție, și acelea sparte și peticite. Piața "Sf. Ilie" din Bârlad și zonele cu care se învecinează nu sunt nici pe departe unele dintre cele mai civilizate din țară, însă diferența dintre felul cum arată acum și cum arătau în urmă cu 15 - 20 de ani este uriașă. Într-un singur loc timpul pare să fi încremenit, iar acesta…

Review Overview

About Simona Vasile

x

Check Also

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

Vasile Ioniță, liderul Sindicatului din Transurb Vaslui, intră în greva foamei

de Dănuț CIOBANU De vineri, ...

Preluarea serviciului de salubritate de către noul operator intră în linie dreaptă, la Bârlad

Primăria Bârlad va pune la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: