Home / Sanatate / Boala limbii albastre îi bagă în priză pe veterinarii vasluieni!

Boala limbii albastre îi bagă în priză pe veterinarii vasluieni!

de Răzvan CĂLIN

Deși până acum nu s-au înregistrat cazuri de acest gen pe raza județului, DSVSA Vaslui atrage atenția proprietarilor de bovine să ia măsurile profilactice de rigoare.

Chiar dacă până în momentul de față nu s-au înregistrat cazuri de boala limbii albastre (blue tongue) pe raza județului nostru, totuși medicii veterinari monitorizează cu atenție efectivele de bovine din județ. Mai ales că, recent, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat mai multe cazuri de bovine îmbolnăvite cu această maladie în trei gospodării din satul Boboluști, județul Botoșani, situat în apropiere de râul Prut.
În consecință, și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a inițiat o serie de acțiuni profilactice, menite să avertizeze populația și mai ales pe proprietarii de animale.
„Sunt câteva reguli pe care deținătorii de animale trebuie să le respecte, referitoare la adăpostirea animalelor, igiena adăposturilor, circulația animalelor, comunicarea cu medicul veterinar etc. În același timp, orice noi rumegătoare care sunt introduse în exploatație (adică fiecare animal nou pe care și-l cumpără gospodarul) trebuie semnalate și medicului veterinar. Adăposturile de animale trebuie igienizate periodic, iar ventilația acestora să fie optimă. De asemenea, se impune efectuarea unor dezinsecții periodice a adăposturilor. Toate aceste măsuri, dacă sunt respectate, asigură o profilaxie crescută și eficace, astfel încât să poată fi preîntâmpinată apariția acestei maladii și la efectivele de rumegătoare de pe raza județului nostru”, ne-a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Boala limbii albastre nu afecteaza omul, dar produce pagube economice, datorită restricțiilor aplicate mișcării animalelor. Maladia este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin ințepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și salbatice si are caracter sezonier.

de Răzvan CĂLIN Deși până acum nu s-au înregistrat cazuri de acest gen pe raza județului, DSVSA Vaslui atrage atenția proprietarilor de bovine să ia măsurile profilactice de rigoare. Chiar dacă până în momentul de față nu s-au înregistrat cazuri de boala limbii albastre (blue tongue) pe raza județului nostru, totuși medicii veterinari monitorizează cu atenție efectivele de bovine din județ. Mai ales că, recent, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a confirmat mai multe cazuri de bovine îmbolnăvite cu această maladie în trei gospodării din satul Boboluști, județul Botoșani, situat în apropiere de râul Prut. În…

Review Overview

About Razvan Calin

x

Check Also

Spitalul din Bârlad intră în rândul lumii. Organizează concurs pentru funcția de director medical

În sfârșit, minunea s-a petrecut! ...

Ceva e putred în Danemarca! După proba practică a fost reprogramat și interviul candidaților înscriși la concursul pentru posturile de asistenți medicali

De neconceput! Candidații care s-au ...

Primăria tergiversează angajarea unui medic dentist pentru cabinetul proaspăt dotat al Liceului „Mihai Eminescu” din Bârlad

Cabinetul stomatologic al Liceului Teoretic ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: