Google+
Home » Invatamant » Medicii avertizează: Ghiozdanul greu cocoșează elevii!

Medicii avertizează: Ghiozdanul greu cocoșează elevii!

de Roxana NĂSTASĂ

Ghiozdanul a devenit cea mai grea povară a elevilor din clasele mici. Pentru o zi de școală, micuții au nevoie de caiete speciale și de teme, manuale, culegeri sau echipament de sport. Astfel, rucsacul ajunge uneori să cântărească chiar și peste șase kilograme, greutate care este mult prea mare pentru puterile lor. Medicii susțin că pentru a nu-i afecta, ghiozdanul celor mici nu trebuie să depășească 10% din greutatea lor.

Deși ar trebui ca mersul la școală să fie simplu, pentru cei mai mulți dintre prichindei pare mai degrabă un chin. Ghiozdanele uriașe, pline până la refuz cu rechizite de tot felul nu numai că le îngreunează mersul micilor elevi, dar le pun în pericol sănătatea. Astfel, zeci de elevi ajung să-și deformeze coloana vertebrală din cauza ghiozdanelor burdușite cu manuale, caiete speciale, culegeri, auxiliare, acuarele, echipament sportiv, pachețel, apă, truse și alte minunății pe care cadrele didactice le consideră neapărat necesare la clasă. Iar când ghiozdanul mai este și el greu fără a avea ceva în el, este și mai rău.

De exemplu, un ghiozdan al unui elev de clasa a IV-a are acum, la doar o săptămână de la începerea școlii, un bloc de desen, acuarele, carioci, creioane colorate, un penar plin cu de toate, trei caiete, două manuale, o trusă de geometrie plus șervețele și o sticulță cu apă, toate cântărind aproape cinci kilograme.

Astfel, deși un elev de 25-30 de kilograme ar trebui să care un ghiozdan care să nu depășească trei kilograme, școlarii se pare că duc în spate și ghiozdane care cântăresc aproape dublu decât e normal. Din acest motiv, unii dintre părinți, neavând de ales atunci când vine vorba de manuale și tot ce le e necesar la clasă copiilor, umplu ghiozdanele cu tot ce trebuie însă le cară ei în drum spre școală. Nu toți au însă această posibilitate, așa că mulți dintre școlari trebuie în continuare să se chinuie.

Părinții spun că și lor, ca adulți, le este greu să ducă un ghiozdan plin.

“Este mult prea greu ca să-l poată căra un copil de clasa a II-a, mai ales fetiță. Au prea multe manuale, culegeri, și toate cele. Ghiozdanul are în jur de cinci kilograme, cred eu, iar copilul are cam 24 de kilograme. Îl car eu când pot, dar nu se nimerește tot timpul să pot”, a spus o mămică.

“E greu și pentru mine, dar pentru el? Asta e situația. Ne conformăm”, a spus un alt părinte.

Dureri accentuate la nivelul spatelui, dezvoltare deficitară a copilului și respirație greoaie sunt doar câteva din neplăcerile pe care le poate provoca ghiozdanul greu. Scolioza și cifoza sunt două dintre afecțiunile coloanei, întâlnite, din păcate, tot mai des la copii. Din fericire, depistate la timp aceste deviații ale coloanei sunt tratabile. Din păcate, există și foarte multe cazuri în care aceste deficiențe sunt prea târziu depistate și nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate. Sportul ajută la remediere, spun medicii. Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura și are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză și cifoză. De asemenea, medici recomadă și alte activități fizice precum ciclismul, vâslitul, dar și plimbările în aer liber, care relaxează mușchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, medicii interzic fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mișcări și răsuciri bruște și solicită partea de jos a coloanei.

Cât privește ghiozdanul, este bine pe cât posibil ca părinții să evite să le dea copiilor la școală lucruri care nu le sunt de trebuință și să cumpere un ghiozdan cât mai ușor, de preferat de purtat pe ambii umeri. Din păcate, majoritatea se ghidează în alegerea ghiozdanului după preț și după modă, lăsând la o parte sănătatea copilului.

de Roxana NĂSTASĂ Ghiozdanul a devenit cea mai grea povară a elevilor din clasele mici. Pentru o zi de școală, micuții au nevoie de caiete speciale și de teme, manuale, culegeri sau echipament de sport. Astfel, rucsacul ajunge uneori să cântărească chiar și peste șase kilograme, greutate care este mult prea mare pentru puterile lor. Medicii susțin că pentru a nu-i afecta, ghiozdanul celor mici nu trebuie să depășească 10% din greutatea lor. Deși ar trebui ca mersul la școală să fie simplu, pentru cei mai mulți dintre prichindei pare mai degrabă un chin. Ghiozdanele uriașe, pline până la refuz…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: