Home / Sanatate / Cardul de sănătate a fost blocat, vineri, cinci ore – Haos în sistemul medical

Cardul de sănătate a fost blocat, vineri, cinci ore – Haos în sistemul medical

de Roxana NĂSTASĂ

Haos în spitale, farmacii și în cabinetele medicilor de familie, pentru că sistemul informatic al cardurilor de sănătate a fost blocat vineri timp de cinci ore. Unii medici au oferit consultații, au eliberat trimiteri sau rețete, însă pacienții nu au putut să își ridice medicamentele compensate din farmacii. Alți doctori nu au acordat deloc servicii medicale și i-au reprogramat pe pacienți în zilele următoare, de teamă ca nu cumva să nu fie decontate serviciile.

Sistemul românesc de sănătate a suferit un blocaj de proporții vineri dimineață. A apărut o defecțiune la cardurile de sănătate, începând cu ora 7, creând haos. Cea mai mare zarvă a fost în cabinetele doctorilor. Suferinzii au stat degeaba pe holuri ca să primească rețete și trimiteri după ce sistemul electronic a început să dea erori. Și cum sistemul s-a blocat la orele dimineții, unii au bătut drumul degeaba la medic. Din fericire, după cinci ore, problema s-a remediat.

Simona Polak

Simona Polak

“Începand cu ora 6.55, astăzi (vineri n.r.) la sistemul de  card – CEAS a apărut o defecțiune. Eu am comunicat tuturor furnizorilor și am pus și pe site că indiferent că sistemul s-a blocat, pacienții vor primi serviciile și Casa de Asigurări de Sănătate le va valida. Este o procedură care este folosită cât sistemul e blocat în așa fel încât să poată primi pacienții servicii. În caz de astfel de situații, furnizorii de servicii medicale trebuie să procedeze astfel: după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp și numărul de card folosit,  apoi se înregistrează serviciul CEAS în aplicația de furnizori, iar de la momentul (care va fi anunțat de CNAS) repunerii în funcțiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate și operate în aplicație de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore. Toate serviciile prestate și operate în sistem pe perioada defecțiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp și număr de card”, a declarat Simona Polak, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie. Acesta se eliberează automat pentru cetățeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calității de asigurat.

Furnizorii de servici medicale trebuie să verifice calitatea de asigurat și situația cardului de sănătate pe site-ul CNAS. Asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat și să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poștă.

de Roxana NĂSTASĂ Haos în spitale, farmacii și în cabinetele medicilor de familie, pentru că sistemul informatic al cardurilor de sănătate a fost blocat vineri timp de cinci ore. Unii medici au oferit consultații, au eliberat trimiteri sau rețete, însă pacienții nu au putut să își ridice medicamentele compensate din farmacii. Alți doctori nu au acordat deloc servicii medicale și i-au reprogramat pe pacienți în zilele următoare, de teamă ca nu cumva să nu fie decontate serviciile. Sistemul românesc de sănătate a suferit un blocaj de proporții vineri dimineață. A apărut o defecțiune la cardurile de sănătate, începând cu ora…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: