Google+
Home » National » Cea de-a doua tabără pentru refugiați, amenajată la Moravița, unde pot fi adăpostite 500 de persoane

Cea de-a doua tabără pentru refugiați, amenajată la Moravița, unde pot fi adăpostite 500 de persoane

Cea de-a doua tabără pentru refugiați din județul Timiș a fost amenajată, luni, la Moravița, unde au fost montate 80 de corturi care vor putea adăposti aproximativ 500 de persoane, după ce cu o zi în urmă o tabără similară a fost instalată în localitatea Lunga, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

La Moravița, pe un teren de opt hectare, pus la dispoziție de către primărie, au fost montate aproximativ 80 de corturi de la Armată și de la Crucea Roșie, în care vor putea fi adăpostite aproximativ 500 de persoane.

Tabăra este amplasată la ieșirea din localitate, pe un izlaz, la doar doi kilometri de punctul de trecere al frontierei cu Serbia și la 200 de metri de drumul care leagă Timișoara de Moravița.

Această tabără va avea un centru de comandă, dar și corturi care vor deservi ca sală de mese și depozit pentru alimente.

În localitatea Moravița se află cel mai mare punct de trecere a frontierei spre Serbia, prima localitate sâbească după vamă fiind Vârșeț.

Între timp, în tabăra deschisă duminică în localitatea Lunga, care aparține de comuna Comloșu Mare și unde se află un punct de trecere al frontierei spre Serbia, au fost trase rețelele de utilități.

Potrivit unor surse locale, la Lunga se lucrează la ridicarea altor aproximativ o sută de corturi pe lângă cele 50 instalate cu o zi în urmă. Aici vor putea fi adăpostiți circa 500 de migranți care ar putea trece frontiera cu Serbia înspre România.

De asemenea, câteva corturi vor fi transformate în sală de mese, respectiv spălător. La Lunga, au fost duse un generator de curent, toalete ecologice, precum și un rezervor cu apă.

În noiembrie 2014, în Lunga a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima după vamă, în țara vecină.

Amenajarea acestor tabere pentru refugiați în județul Timiș face parte dintr-un exercițiu de testare a capacității operaționale de răspuns a autorităților române în fața fluxului de refugiați înregistrat în statele din vecinătatea României, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Întreaga operațiune este coordonată de un secretar de stat din MAI.

Ministerul Afacerilor Interne anunța, în urmă cu o zi, că o tabără temporară pentru refugiați a fost amplasată în apropierea localității Lunga, iar alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moravița, în județul Timiș.

Potrivit unui comunicat al MAI, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la sediul ministerului a avut loc o ședință de evaluare a exercițiului care a început sâmbătă, la frontiera cu Serbia, și a situației din zonă raportat la fluxul de refugiați.

„Chiar dacă România nu se confruntă cu o presiune migraționistă, aceste acțiuni sunt necesare pentru testarea capacităților noastre de reacție la dinamica din regiune”, declara Oprea.

Printre activitățile desfășurate în cadrul acestui exercițiu de testare a capacităților operaționale este inclusă și organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecție în România.

În taberele din apropierea localității Lunga și din zona Stamora Moravița sunt verificate resursele și capabilitățile necesare desfășurării activităților specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea și identificarea cetățenilor străini, precum și a procedurilor care se aplică în astfel de situații.

Activitățile care se derulează la frontiera cu Serbia sunt măsuri cu caracter preventiv, mai preciza MAI.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: