Google+
Home » Justitie » Corupție în Prefectură!

Corupție în Prefectură!

de Marian MOCANU

Judecătorii vasluieni i-au găsit vinovați pentru fapte de corupție pe doi foști subprefecți ai județului. Vasile Cătălin Cupșan a „scăpat” cu doi ani și opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, urmând ca, în schimb, să execute 91 de zile în folosul comunității fie la Institutul de Psihiatrie Socola, fie la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași. Celălalt subprefect, Sergiu Marian, s-a ales cu cinci ani de închisoare cu executare, sentință care, dacă va rămâne definitivă, va adăuga, prin contopire, „doar” un an la pedeapsa de patru ani de închisoare rămasă definitivă la începutul acestui an. Dacă „beneficiarul” afacerii cu terenuri, fratele fostului subprefect, s-a ales doar cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și o amendă de 23.000 lei, fosta angajată a Prefecturii Gabriela Luca va sta după gratii trei ani și zece zile. Pentru fostul subprefect Sergiu Marian este cea de-a treia condamnare primită pentru „mânării” cu terenuri!

sergiu marian vasile catalin cupsanJudecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în dosarul de corupție în care doi foști subprefecți ai județului Vaslui, din perioada 2004 – 2008, au fost acuzați de fapte de corupție. Vasile Cătălin Cupșan a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. În calitate de secretar al Comisiei Județene de Fond Funciar, și-ar fi ajutat colegul, subprefectul Sergiu Marian, să obțină terenuri în suprafață de 80 de hectare pe raza comunei Fălciu, terenuri ce ulterior au ajuns în posesia fratelui său, Vasile Marius Marian.

Acesta din urmă a scăpat doar cu o pedepasă de un an de închisoare cu suspendare și o amendă penală în sumă de 23.000 lei aplicată firmei acestuia, asta poate și pentru că a achitat prejudiciul în valoare de 227.000 lei, pe care procurorii DNA l-au calculat ca fiind cauzat statului, respectiv Agenției Domeniilor Statului.

O altă funcționară din Prefectură, Gabriela Luca, ce făcea parte din Biroul tehnic al Comisiei Județene de Fond Funciar, a primit o pedeapsă de trei ani și zece zile de închisoare cu executare. Ea mai fusese condamnată anterior, în anul 2011, la opt luni de închisoare tot pentru fapte de corupție într-un dosar în care capul de afiș fusese tot subprefectul Sergiu Marian, care, atunci, primise o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

În sfârșit, cea mai gravă pedeapsă a fost aplicată lui Sergiu Marian, respectiv cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Sergiu Marian este condamnat deja, printr-o sentință rămasă definitivă în urma unei hotărâri pronunțate în luna ianuarie a acestui an de către judecătorii Curții de Apel Iași, la patru ani de închisoare cu executare. În urma sentinței de ieri, prin contopirea celor două pedepse, considerate concurente de judecătorii Tribunalului Vaslui, fostul subprefect va executa o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare, asta în cazul în care sentința nu va fi modificată de o instanță superioară. Trebuie spus că toate cele trei condamnări primite de fostul subprefect Sergiu Marian sunt pentru aceleași fapte, respectiv abuz în serviciul în vederea dobândirii de terenuri de către apropiați ai acestuia prin eludarea legii.

Iată schema șmenurilor

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, metoda folosită de Sergiu Marian pentru a-i facilita fratelui său achiziționarea de terenuri de bună calitate în apropierea municipiului Huși era simplă: în calitate de subprefect și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar, identifica persoane care erau propuse ca, în schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, să primească despăgubiri bănești, după care, fără știrea acestora, le radia de pe respectiva listă și le trecea la despăgubiri în fizic. Ulterior, după ce, prin intermediul Administrației Domeniilor Statului, făcea schimb de terenuri în altă locație, ocupându-se și de obținerea titlurilor de proprietate aferente, intra în scenă fratele său, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunoștiință că ar fi fost puși în posesie, propunându-le cumpărarea terenurilor la un preț mult sub cel al pieței.

Cele două persoane care au fost puse în posesie și care, ulterior au vândut terenurile mult sub prețul pieței, ar fi trebuit să primească teren pe raza comunelor Bogdana și respectiv Alexandru Vlahuță, însă au primit pe raza comunei Fălciu, acolo unde avea interes Vasile Marius Marian, fratele subprefectului. Mai mult decât atât, cei doi proprietari nici măcar nu știau că cererile lor de despăgubire au fost trecute de la despăgubiri bănești în despăgubiri în natură, așa cum nu au știut că au fost puși în posesie și că, fără măcar să fie de față, li s-au emis și titluri de proprietate. Ei au aflat acest lucru doar în momentul în care au fost contactați de Vaslie Marius Marian și aduși la Vaslui să semneze actele de vânzare – cumpărare a terenurilor cu care fuseseră „puși” în posesie.

Pe tot parcursul procesului, cei patru acuzați, subprefecții Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, Vasile Marius Marian și Gabriela Luca au susținut că nu sunt vinovați și că au acționat conform prevederilor legale. Mai mult, Vasile cătălin Cupșan a susținut că era în relații mai mult decât „reci” cu colegul său, Sergiu Marian, astfel că nu avea nici un motiv să-l ajute în excrocheriile acestuia. Din câte se pare, acest punct de vedere nu a fost însă însușit și de magistrați!

de Marian MOCANU Judecătorii vasluieni i-au găsit vinovați pentru fapte de corupție pe doi foști subprefecți ai județului. Vasile Cătălin Cupșan a „scăpat” cu doi ani și opt luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, urmând ca, în schimb, să execute 91 de zile în folosul comunității fie la Institutul de Psihiatrie Socola, fie la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași. Celălalt subprefect, Sergiu Marian, s-a ales cu cinci ani de închisoare cu executare, sentință care, dacă va rămâne definitivă, va adăuga, prin contopire, „doar” un an la pedeapsa de patru ani de închisoare rămasă definitivă la începutul acestui an.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: