Home / National / Guvernul scoate Biserica din Codul Fiscal. Lista noilor scutiri de taxe pentru culte

Guvernul scoate Biserica din Codul Fiscal. Lista noilor scutiri de taxe pentru culte

Nici în 2016 preoții nu vor fi obligați să dea bon fiscal pentru lumânări, nunți și botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare. În schimb, persoanele fără venituri, cu unele excepții, vor fi obligate să depună declarație la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care îl au de plată. Același Cod Fiscal valabil din 2016 “are grijă”, prin eliminarea taxei pe lux, și de pasionații de iahturi sau de mașini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, de cei ce îndrăgesc bijuteriile și hainele luxoase de blană, precum și de vânătorii împătimiți. 

Cultele religioase se vor bucura de anul viitor, pe lângă scutirile de care beneficiază în prezent, de noi facilități fiscale. Atunci când au elaborat Codul Fiscal valabil din 2016, guvernanții s-au gândit, pe lângă pasionații de vânătoare, iahturi și mașini de lux, și la fețele bisericești care vor plăti mai puțin la bugetul de stat.

Reprezentanții cultelor religioase vor fi scutiți de impozit pentru sumele pe care le obțin din vânzarea de terenuri, clădiri și mașini pe care le-au folosit în activități economice, condiția fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult. “Conform noului Cod fiscal, începând cu anul 2016 cultele religioase nu vor mai fi impozitate nici pentru veniturile obținute din vânzarea sau orice altă formă de cedare sau înstrăinare a activelor coporale cum ar fi terenuri, clădiri, mașini și altele chiar dacă acestea au fost folosite în cadrul activităților economice”, a explicat pentru gândul Eugenia Ion, tax manager la Contexpert Consulting.

Pe de altă parte, ca noutate, din 2016 și asociațiile religioase, pe lângă cultele religioase, vor beneficia de scutiri de impozit pentru clădiri.

Cultele religioase nu sunt impozitate, potrivit actualului Cod Fiscal, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează:

– veniturile obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activității de cult, potrivit legii,
– venituri obținute din chirii,
– alte venituri obtinute din activități economice,
– venituri din despăgubiri în forma bănească, obținute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

Scutirile sunt acordate cu o condiție, și anume ca toți banii obținuți să fie utilizați, în anul curent și/sau în anii următori, pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea, în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități nonprofit specifice cultelor religioase.

În opinia Eugeniei Ion, noul Cod clarifică și faptul că, în cazul cultelor, nu sunt impozabile alte diverse venituri, după cum urmează:

•         contributiile bănești sau în natură ale membrilor și simpatizanților;
•         veniturile obținute din taxe de orice fel;
•         veniturile din donații, precum și banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;
•         veniturile din dividende și dobânzi dacă acestea provin din investirea veniturilor care au fost considerate neimpozabile;
•         venituri pentru care se datorează impozit pe spectacole;
•         resursele obținute din fonduri publice sau din finanțări nerambursabile;
•         veniturile realizate din acțiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxa de participare, serbări, conferinte etc. dacă acestea sunt utilizate în scopuri sociale;
•         veniturile obținute din reclama și publicitate, veniturile din închirieri de spații publicitare pe clădiri, terenuri, cărți, reviste, ziare;
•         veniturile realizate din despăgubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate in activitatea economica;
•         sumele primite din impozitul pe venit redirectionat de catre persoanele fizice.

“Și pentru aceste venituri condiția este ca sumele respective să fie utilizate pentru întretinerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ ori pentru furnizarea, în nume propriu și/sau in parteneriat, de servicii sociale”, mai explică Eugenia Ion.

Din 2016 și asociațiile religioase vor beneficia de scutiri de impozit pentru clădiri

În noul Cod Fiscal sunt menținute și scutirile de impozit pentru lăcașuri de cult, precum și pentru terenurile care aparțin cultelor religioase recunoscute oficial, fiind exceptate de la această scutire doar încăperile și terenurile care sunt folosite pentru activități economice.

Totodată, de aceasta scutire vor beneficia începând cu 2016 și asociațiile religioase, nu doar cultele religioase.

Asociatiile religioase sunt persoane juridice inregistrate potrivit legii și care sunt formate din cel puțin 300 de persoane, cetățeni români sau rezidenți în România, care se asociază în vederea manifestării unei credințe religioase.

Cultele religioase vor depune la Fisc declarație de impozit pe profit

În prezent cultele religioase nu au obligația să depună la Fisc declarația anuală privind impozitul pe profit, așa cum fac societățile comerciale.

Din 2016 va exista pentru culte obligația depunerii unei declarații anuale de impozit, dar nu vor plăti impozit pe profit pentru că veniturile din următoarele activități sunt neimpozabile.

Este vorba despre veniturile provenite din producerea și valorificarea obictelor și produselor necesare activității de cult, veniturile din chirii, din cedarea sau înstrăinarea activelor corporale, cele din activități economice sau de natura celor specifice ONG-urilor, veniturile din despăgubiri, cele din întreținerea și funcțioarea unităților de cult, cele rezultate din furnizarea de servicii sociale. Toate aceste venituri nu vor fi impozabile.

“Legea prevede că din 2016 cultele religioase nu mai sunt scutite de impozit pe profit, dar veniturile obținute (veniturile de tipul celor menționate mai sus  – n.n.) sunt neimpozabile. Adică nu vor plăti impozit pe profit, doar că depun Declarație anuală de impozit pe profit unde vor zice, de exemplu: total venituri 100 lei, venituri neimpozabile 100 lei, impozit ZERO lei”, a explicat pentru gândul lect univ dr Cristian Rapcencu.

Așadar, în continuare dacă vor obține numai venituri din cele de mai sus, cultele religioase nu vor plăti impozit pe profit.

BOR se declara “deschisă pentru o discuție”

Biserica Ortodoxă Română s-a arătat deschisă, într-un comunicat de la finele lunii august, pentru o discuție pe tema impozitării veniturilor ei, însă punea și o condiție: să fie luate în discuție și retrocedările sau compensații pentru bunurile confiscate de statul român.

„Biserica este deschisă pentru o discuție pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuție este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericești confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreținere și pentru susținerea operei ei social-filantropice”, se arată într-un comunicat din luna august al Patriarhiei Române.

Potrivit reprezentanților BOR, până în prezent, a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietățile sale confiscate de regimul comunist.

Patriarhia Română explica în august că veniturile realizate de unitățile bisericești sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilitățile, întreținerea unui important patrimoniu de locașuri de cult și alte clădiri bisericești, pentru susținerea unei semnificative opere social-filantropice și educațional-culturale în societatea românească și în comunitățile de români din străinătate”, se precizează în comunicat.

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată și are capacitatea de a-și administra eficient proprietățile trebuie apreciat și promovat, iar nu invidiat și denigrat. Cele aproximativ 800 de instituții și programe socio-medicale și educaționale (cabinete medicale, cabinete de consultanță, cămine și centre pentru bătrâni, copii și alte persoane defavorizate, grădinițe etc.), pentru susținerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susținute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obținute corect și transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susținute pentru contribuția lor la viața societății”, sublinia Patriarhia Română.

Reprezentanții Patriarhiei considerau că presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susținerii activităților social-educaționale și social-filantropice ale acesteia și o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate.

“Proprietățile și veniturile bisericești sunt astăzi folosite pentru susținerea multiplelor activități derulate de Biserică în societatea românească”, mai spuneau reprezentanții Bisericii.

Întrebat de gândul, în august, dacă se poate ajunge și la impozitarea veniturilor diferitelor culte religioase, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a răspuns că această discuție poate avea loc la finele anului, când se va elabora bugetul pe 2016.

Cultele religioase recunoscute oficial în România sunt:

–  Biserica Ortodoxă Română;
–  Biserica Romano-Catolică;
– Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică);
– Biserica Reformată (Calvină);
– Biserica Evanghelică Lutherană de Confesiune Augustană (C.A.);
– Biserica Evanghelică Lutherană Sinodo-Presbiterială (S.P.);
– Biserica Unitariană;
-Biserica Armeană;
-Cultul Creștin de Rit Vechi;
– Biserica Creștină Baptistă;
– Cultul Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică;
– Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea;
– Cultul Creștin după Evanghelie;
– Biserica Evanghelică Română;
– Cultul Musulman;
– Cultul Mozaic;
– Organizația Religioasă “Martorii lui Iehova”;

Persoanele fără venituri, vânate de Fisc din 2016

Dacă fețele bisericești se vor bucura de noi facilități fiscale, nu același lucru se poate spune și despre unele dintre persoanele fără venituri.

Gândul a scris că persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepții, să depună de anul viitor la ANAF o declarație prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuția pentru sănătate (CASS), potrivit noului Cod Fiscal. Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declarație, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe șase luni în urmă. Contribuția la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an.

Pe de altă parte, gândul a scris că noul Cod Fiscal prevede eliminarea supra-accizelor pentru produse de lux și cafea, introduse acum doi ani, pentru a acoperi pierderile la buget din cauza reducerii TVA la pâine. „Erau încasări prea mici și o sarcină administrativă prea mare”, au motivat pentru gândul surse din Finanțe eliminarea supra-accizei la produsele de lux.

Tot în noul Cod Fiscal se arată că românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuințe. Codul Fiscal aduce vești proaste și pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat. În afară de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, celelalte măsuri de relaxare fiscală din varianta votată în primă fază de Parlament – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea “taxei pe stâlp” și a supraccizei – au fost amânate pentru 2017. Noul Cod îi avantajează însă pe cei care dețin mai multe case și pe cei cu locuințe cu o suprafață mai mare de 150 de metri pătrați.

Sursa: gandul.info

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

%d blogeri au apreciat: