Home / Justitie / Polițiștii vasluieni, în război cu Ministerul de Interne

Polițiștii vasluieni, în război cu Ministerul de Interne

de Marian MOCANU

Exasperați de faptul că li se încalcă drepturile salariale, polițiștii vasluieni din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au dat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, cât și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Polițiștii vor să li se acorde tichetele de vacanță pentru ultimii trei ani, dat fiind faptul că salariile lor, mai mici decât în comparație cu a altor categorii de bugetari, nu au prea fost indexate. La termenul de ieri al acestui dosar, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, reprezentanții MAI au formulat excepții de tardivitate și pentru faptul că, în ciuda faptului că sunt ordonatori de credit, nu ar trebui să aibă calitate procesuală.

Douăzeci de polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui își cer în instanță drepturile. Este vorba de tichetele de vacanță care ar fi trebuit să li se acorde încă din 2009, în valoare a șase salarii de bază minime pe economie. Nici până acum, în ciuda faptului că, anul trecut, o nouă lege a reiterat aceste drepturi, aceste tichete de vacanță nu au fost acordate polițiștilor.

În ciuda zvonurilor, veniturile polițiștilor de la Serviciul de investigații criminale nu sunt foarte mari, ele fiind de maxim 4.300 lei lunar, în cazul lui Liviu Aurelian Munteanu, șeful serviciului, și minim 2.100 lei pentru agenții sau funcționarii publici. Aceste sume reprezintă totalul veniturilor, respectiv salariile plus celelate drrepturi pentru polițiștii aflați în primele rânduri în descoperirea infractorilor periculoși și neutralizarea lor.

Cei 20 de polițiști care au dat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui și MAI pentru plata tichetelor de vacanță cer acordarea acestor drepturi începând cu anul 2012.

„Dacă profesorii au acționat în justiție guvernul pentru a-și primi drepturile, ulterior fiindu-le acordate aceste drepturi salariale, nu văd de ce nu am face-o și noi. E adevărat, ca număr, suntem mai puțini decât profesorii, în schimb, ca importanță a activității desfășurate, nu suntem cu nimic mai prejos decât ei. Și așa, noi considerăm că, pentru ceea ce facem noi, salariile sunt mici, dar să ni se refuze și plata unor drepturi legale…”, ne-a declarat unul dintre polițiștii care cer în instanță plata tichetelor de vacanță.

Primul termen al acestui dosar a avut loc ieri, laT Vaslui, iar reprezentantul MAI a cerut respingerea acțiunii, invocând două excepții: cea de tardivitate, și cea de lipsă a calității procesuale, asta chiar și în circumstanțele în care MAI este ordonatorul principal de credite, deci instituția care, practic, achită salariile și celelalte drepturi angajaților din întreaga țară. Instanța a rămas în pronunțare cu privire la aceste excepții, respingerea lor reprezentând, practic, continuarea procesului.

Trebuie menționat faptul că, încă din anul 2009, Guvernul României a acordat, prin lege, tichete de vacanță bugetarilor. A fost în fapt o mare gogoriță, așa cum a fost și creșterea cu 40% a salariilor profesorilor decisă prin unanimitate de deputați, creștere care, în fapt, nu s-a materializat. Având drept scuză criza economică din acei ani, a fost „uitată” și problema tichetelor de vacanță acordate bugetarilor.

de Marian MOCANU Exasperați de faptul că li se încalcă drepturile salariale, polițiștii vasluieni din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au dat în judecată Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, cât și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Polițiștii vor să li se acorde tichetele de vacanță pentru ultimii trei ani, dat fiind faptul că salariile lor, mai mici decât în comparație cu a altor categorii de bugetari, nu au prea fost indexate. La termenul de ieri al acestui dosar, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui, reprezentanții MAI au formulat excepții de tardivitate și pentru faptul că, în ciuda faptului că sunt ordonatori…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

ULTIMA ORĂ: Accident învăluit în mister la Roșiești, pe E 581. Un șofer a ”zburat” cu un Audi A6 după care a fugit de la locul faptei

Un accident învăluit în mister ...

Vasluian reținut pentru tâlhărie

Politiștii vasluieni au retinut un ...

UPDATE: Și-a completat garderoba cu o bluză furată dintr-un magazin din Bârlad

UPDATE: Tânara care a subtilizat ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: