Home / Administratie / Revoltă în Piața “Sf. Ilie” din Bârlad

Revoltă în Piața “Sf. Ilie” din Bârlad

de Simona MIHĂILĂ

Nemulțumiri, lacrimi și indignare în rândul micilor producători din Piața „Sf. Ilie”, principala piață agroalimentară a Bârladului. La aflarea veștilor legate de mutările pe care Direcția de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) are de gând să le facă, ieri, după prânz, 15 piețari și-a lăsat baltă tarabele și au plecat întinși la Primăria Bârlad. Ei au fost primiți de viceprimarul Dorin Apostu, căruia i s-au plâns că noile planuri ale administrației piețelor îi vor aduce la sapă de lemn. Totodată, producătorii și-au manifestat suspiciunile în legătură cu faptul că în locurile lor vor fi date cu dedicație unor comercianți „simpatizați” de administrația piețelor.

Piata de susRecent, în spiritul noii Legi a piețelor, intrată în vigoare în cursul acestui an, DAPPC Bârlad a regândit sistematizarea pieței îașa fel încât sectorul producătorilor să fie separat de cel al comercianților. Soluția găsită a fost de a-i muta pe cei din jurul halei de brânzeturi și lactate, în aripa de sud a pieței (perimetru căruia piețarii își spun „jos”, expresie ce provine de la treptele care coboară dinspre hală).
Decizia a stârnit revolta producătorilor care, de ani de zile, ocupă tarabele „de sus”. Printre aceștia se numără cei care produc flori, produse apicole, fructe, zarzavaturi. Majoritatea produc în cantități mici, atât cât să-și asigure traiul de zi cu zi, dar sunt unii dintre cei mai căutați de către consumatorii care preferă produsele crescute curat, la curte, fără îngrășăminte.
În discuția cu viceprimarul Apostu, oamenii i-au cerut să-i convingă pe cei din conducerea DAPPC să renunțe la aceste planuri. Principala temere a oamenilor este că-și vor pierde clienții, că lumea va renunța să-i urmeze în aripa cealaltă a pieței și se consideră discriminați.
Trebuie spus că aria „de sus” (adică cea din jurul halei de lactate) este considerată de piețari ca fiind perimetrul cel mai avantajat, un fel de „zonă centrală” a pieței agroalimentare: pornind de la felul cum sunt dispuse tarabele (care asigură fiecăreia dintre ele o poziție unică) și până la faptul că, atunci când merg la cumpărături, bârlădenii preferă să înceapă de aici turul pieței și tot aici și-l încheie. Plus că foarte aproape se află află grupurile sanitare.
În anii din urmă, au avut loc nenumărate conflicte între piețari pentru tarabele „de sus” și nu o dată cei care s-au perindat la conducerea administrației au fost acuzați că dau locurile bune pe șpagă. De la piață se scurgeau informații că banii negri rulați aici intrau atât în buzunarele administratorilor, cât și ale conducerii orașului (oricare ar fi fost ea de-a lungul timpului), dar că și reprezentau finanțare serioasă pentru diverse campanii electorale. De altfel, nici acum aceste informații nu au dispărut, ba în ultima perioadă revin tot mai des și mai în forță.

„Ne simțim exilați din piața unde ne desfășurăm activitatea de 35 de ani”

„Dacă se va pune în aplicare planul acesta, o să murim de foame. O să dăm faliment. Nu ne mai caută lumea prin toată piața pentru o legătură de leuștean sau un borcan cu miere”.
„Ne simțim discriminați. Noi suntem cei care muncim, nu comercianții. Noi ne producem singuri marfa și tot singuri ne-o vindem. Nu suntem intermediari, nu avem angajați, nu punem adaosuri comerciale; noi trăim din munca noastră. Piața este a doua noastră casă”.
„Ne simțim exilați, pur și simplu. Se vrea înlăturarea noastră, dispariția noastră. Ne obligați să renunțăm la această activitate. Mutarea asta ne afectează mai mult decât i-ar afecta pe comercianți”.
Iată doar câteva dintre argumentele aduse de producători în discuția cu viceprimarul.Piata de jos
Ei i-au sugerat lui Apostu să le propună conducătorilor DAPPC să rezerve perimetrul de sus producătorilor și să-i mute pe comercianți în partea de jos, în semn de considerație pentru munca de producător, dar și pentru lunga activitate pe care majoritatea dintre ei o desfășoară în piața bârlădeană, unii fiind cunoscuți de cetățeni chiar și de peste 30 de ani.
Viceprimarul Dorin Apostu nu a dat prea mulți sorți de izbândă unei asemenea propuneri. El a lăsat să se înțeleagă că nu e loc de emoție, motivând că legea e strictă. Aceasta obligă ca cel puțin 40% dintre cei care vând în piețe să fie producărori, iar activitatea acestora să fie organizată în spații distincte, rezervate exclusiv produătorilor: „Ca să mutăm toți producătorii în partea de sus nu se poate, deoarece nu ar încăpea. Spațiul este prea mic. Vă sigur, însă, că vom face în așa fel încât noua locație să nu vă aducă deservicii. O să ne gândim la un panou mare care să marcheze zona producătorilor, care să direcționeze către dumneavoastră clienții amatori de produse direct de la producător”.
Discuțiile dintre conducerea orașului, a DAPPC și producătorii din Piața „Sf. Ilie” vor continua în cursul zilei de astăzi. Va avea loc o întâlnire între toate părțile interesate pentru identificarea unei soluții care să-i mulțumească pe toți.
După întâlnirea cu Apostu, câțiva piețari s-au oprit la câțiva metri de clădirea primăriei pentru „concluzii”. Lor li s-au alăturat și alți producători care nu au participat la discuțiile cu Apostu, din cauză că au întârziat. Suspiciunile tuturor cum că zona de sus va fi dată „cu dedicație” unor comercianți bine văzuți de administrația piețelor sunt tot mai apăsate.

Vom reveni cu amănunte.

de Simona MIHĂILĂ Nemulțumiri, lacrimi și indignare în rândul micilor producători din Piața „Sf. Ilie”, principala piață agroalimentară a Bârladului. La aflarea veștilor legate de mutările pe care Direcția de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) are de gând să le facă, ieri, după prânz, 15 piețari și-a lăsat baltă tarabele și au plecat întinși la Primăria Bârlad. Ei au fost primiți de viceprimarul Dorin Apostu, căruia i s-au plâns că noile planuri ale administrației piețelor îi vor aduce la sapă de lemn. Totodată, producătorii și-au manifestat suspiciunile în legătură cu faptul că în locurile lor vor fi date…

Review Overview

About Simona Vasile

One comment

  1. Piata de bisnitari care nu sunt controlati de nimeni.

x

Check Also

Programul Tomata continuă și în 2020

Producătorii de tomate în spații protejate vor beneficia și ...

Bărbat din Stănilești, arestat pentru ultraj, după ce a agresat doi agenți de Poliție

Un bărbat de 39 de ani a ajuns după ...

Tânăr fără permis, arestat după ce a furat o mașină din Huși cu care apoi s-a plimbat nestingherit

Un tânăr de 28 de ani, din județul nostru, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: