Google+
Home » Administratie » Un sfert din suprafața agricolă a județului, afectată de secetă!

Un sfert din suprafața agricolă a județului, afectată de secetă!

de Marian MOCANU

Conform unei noi evaluări a Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, aproape un sfert din întreaga suprafață agricolă a județului a fost calamitată în urma secetei pedologice persistente încă din toamna trecută. În afara pierderilor de producție, agricultorii se mai confruntă și cu altă problemă: cea a cheltuielilor mărite pentru efectuarea de arături și însămânțări de toamnă.

În luna iulie a acestui an, pe baza raportărilor din teritoriu, DAJ Vaslui anunța oficial faptul că, din cauza secetei, pierderile pe circa 50.000 ha de culturi de cereale, fânețe și legume erau mai mari de 30%. Din păcate pentru fermieri, seceta a persistat și în lunile de vară, iar puținele precipitații căzute în această perioadă nu au ajutat cu nimic restul culturilor.

Astfel, conform unei noi situații, suprafața totală afectată de secetă este de 101.852 ha, respectiv mai mult de 25% din totalul suprafeței agricole cultivate în Vaslui.

Este vorba de culturile de primăvară, în principal porumb și floarea soarelui, unde producțiile estimate a fi obținute de fermieri sunt mult mai mici decât cele obținute anul trecut.

Ca o comparație, în acest an, în județul Vaslui, producția la porumbul neirigat, în acest an, nu depășește patru tone/ha, în comparație cu o altă țară europeană, Franța, unde productivitatea la aceeași cultură este de circa nouă tone la hectar. Deja, conform estimărilor, la porumb sunt declarate calamitate 17.347 ha, la floarea-soarelui peste 39.425 ha, fiind afectate de secetă și importante suprtafețe de legume și alte culturi. Cifrele prezentate nu sunt cele definitive, dat fiind faptul că doar 77 dintre cele 86 unități administrativ-teritoriale au transmis până în acest moment raportări către DAJ Vaslui privind pagubele produse de secetă la culturile agricole, plantații, pășuni și fânețe.

Pe lângă producțiile mici obținute de agricultorii vasluieni, la fel de grav este faptul că sunt mari întârzieri în pregătirea noului an agricol. Este vorba de efectuarea arăturilor de toamnă și însămânțarea tereurilor. Potrivit informațiilor furnizate de la nivelul primăriilor, în această toamnă, programul de însămânțări culturi de toamnă este de 82.585 ha, din care: 63.500 ha grâu, 13.930 ha rapiță, 4.320 ha orz, 497 ha triticale și 338 ha orzoaică de toamnă. Până acum, acest program de însămânțări este mult în urma calendarului.

Astfel, din suprafața de rapiță, prima cultură ce urmează a se însămânța în această toamnă, până în prezent s-au semănat doar 10.255 ha, respectiv 74% din suprafața programată.

„Cât privește campania agricolă de însămânțări de toamnă, și acest an agricol a început rău, în sensul că, în continuare, teritoriul județului Vaslui este afectat de seceta foarte mare, motiv pentru care, lucrările specifice pentru înființarea culturilor de toamnă. Arăturile și pregătirea terenurilor pentru semănat se execută cu foarte mare dificultate datorită deficitului foarte mare de umiditate din sol. Această situație duce la creșterea costurilor de producție pe unitatea de suprafață, ca urmare a consumului mai mare de combustibil, la o uzură mai mare a mașinilor agricole și, totodată, cu consecințe asupra producțiilor viitoare”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

de Marian MOCANU Conform unei noi evaluări a Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, aproape un sfert din întreaga suprafață agricolă a județului a fost calamitată în urma secetei pedologice persistente încă din toamna trecută. În afara pierderilor de producție, agricultorii se mai confruntă și cu altă problemă: cea a cheltuielilor mărite pentru efectuarea de arături și însămânțări de toamnă. În luna iulie a acestui an, pe baza raportărilor din teritoriu, DAJ Vaslui anunța oficial faptul că, din cauza secetei, pierderile pe circa 50.000 ha de culturi de cereale, fânețe și legume erau mai mari de 30%. Din păcate…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Nu e nici o seceta ,stau Sacalii de la marile societati la panda sa mai fure niste bani de la guvern” vezi Doamne ca e zona calamitata”,la munca nu la cersit bani de la guvern, eu muncesc pe 700 de lei,Dumnezeu o sa va bata cu toiagul in cap,ca sunteti prea flamnzi.Mama voastra de hoti.

%d blogeri au apreciat: