Home / National / CRIZA IMIGRANȚILOR: România va primi 2.475 de refugiați, potrivit deciziei JAI, totalul până acum fiind 4.837

CRIZA IMIGRANȚILOR: România va primi 2.475 de refugiați, potrivit deciziei JAI, totalul până acum fiind 4.837

România ar urma să primească 2.475 de refugiați din 66.000 de extracomunitari distribuiți din Italia și Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat marți de Consiliul JAI, numărul total de imigranți alocat până în prezent Bucureștiului fiind de 4.837. 

Consiliul UE a aprobat marți distribuirea în prima etapă, potrivit unor cote obligatorii, a 66.000 de refugiați extracomunitari ajunși în Italia și Grecia. Uniunea Europeană va stabili ulterior, pe baza aceleiași formule, distribuirea a încă 54.000 de refugiați.

Potrivit schemei de repartizare, din cei 50.400 de refugiați aflați în Grecia, România ar urma să primească 1.890. Din alți 15.600 de extracomunitari aflați în Italia, România ar urma să primească 585. Numărul total al refugiaților care ar urma să ajungă în România conform deciziei Consiliului JAI din 22 septembrie ar fi de 2.475.

României îi revin alți 2.362 de refugiați potrivit deciziei Consiliului JAI din 14 septembrie, privind distribuirea a 40.000 de refugiați.

Potrivit deciziei luate marți seară, Franța va primi 3.064 de imigranți din Italia și 9.898 din Grecia, în timp ce Germania 4.027 din Italia și 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiați din Italia și 988 din Grecia.

Alți 54.000 de refugiați urmează să fie distribuiți conform aceleiași formule după o propunere în acest sens făcută de Comisia Europeană și aprobată de Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne.

Potrivit propunerii precedente a Comisiei Europene, care se referea la distribuirea a 40.000, respectiv a 120.000 de refugiați, România urma să primească în total 6.351 de refugiați. Este foarte probabil ca aceasta cifră să fie atinsă prin repartizarea restului de 54.000 de refugiați.

Miniștrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marți, un sistem controversat propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiați, a anunțat Președinția luxemburgheză a Consiliului UE. “Reprezentanții statelor UE au aprobat marți, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiați”, a anunțat președinția luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Principalii oponenți au fost depășiți în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunțat la obiecții. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii. Finlanda s-a abținut de la vot.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat marți seară că vicepremierul Gabriel Oprea a votat, în Consiliul JAI, împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterând poziția de principiu conform căreia România nu susține relocarea de refugiați pe baze obligatorii. Vicepremierul Gabriel Oprea a prezentat marți în Consiliul extraordinar JAI mandatul încredințat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Victor Ponta.

“Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniștrilor de interne europeni și reprezentanților Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiați și, tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarității și responsabilității, Guvernul României și-a manifestat disponibilitatea și a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1.705 refugiați din Italia și Grecia și 80 refugiați din afara Uniunii Europene (în total 1.785 refugiați)”, se menționează în comunicat.

“România susține eforturile vizând identificarea unor soluții viabile și durabile în gestionarea fenomenului migrației cu care se confruntă Uniunea Europeană și reiterează angajamentul față de principiul solidarității. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre și-au manifestat solidaritatea față de persoanele aflate în nevoie de protecție internațională, pe baza principiului voluntariatului, România consideră că impunerea unor cote obligatorii nu reprezintă o soluție viabilă la problema refugiaților. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate și nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergură nu poate fi rezolvată prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigranților. Este absolut necesar să se țină seama de specificitățile fiecărui stat membru și de capacitatea sa efectivă de primire și integrare a imigranților”, a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea în intervenția sa din cadrul Consiliului JAI, potrivit comunicatului.

De asemenea, vicepremierul Oprea a reafirmat disponibilitatea de a crește contribuția României la activitățile Frontex și a apreciat ca “imperios necesară” intensificarea măsurilor de combatere a traficului ilegal de migranți, de identificare a unor soluții concrete în țările de origine și de tranzit, prin intermediul Europol, Frontex și a Biroului de Ajutor European pentru Azil. Totodată, acesta a subliniat nevoia unei mai mari implicări din partea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), dar și din partea societății civile prin ONG-urile specializate.

“Având în vedere supunerea la vot a proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reprezentantul României a votat împotriva unei astfel de măsuri, reiterând poziția de principiu conform căreia România nu susține relocarea de refugiați pe baze obligatorii. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a depus o declarație care motivează rațiunile poziției țării noastre, pentru a fi atașată la minuta reuniunii Consiliului JAI”, se mai arată în comunicatul transmis de MAI.

După votul în Consiliul JAI, Slovacia a anunțat că nu va aplica planul Uniunii Europene privind distribuirea imigranților conform cotelor obligatorii. “Cât timp voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul slovac”, a declarat premierul Robert Fico.

La rândul său, Cehia va contesta la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) decizia Uniunii Europene de distribuire a imigranților pe baza unor cote obligatorii, anunță Președinția luxemburgheză a Consiliului UE. “Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia intenționează să se adreseze Curții Europene de justiție”, a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că țările care se opun cotelor obligatorii trebuie să accepte rezultatul votului din Consiliul JAI. “Știu că unele state membre nu au fost în favoarea propunerii, dar acele țări au anunțat că vor accepta votul”, a spus Timmermans. “Noi ne vom asigura că deciziile sunt implementate”, a explicat Timmermans.

Grupul Conservator și Reformist a avertizat că votul de marți riscă “să alieneze statele UE și să îngreuneze găsirea soluțiilor comune”.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Unii cetățeni nu respectă izolarea și carantina: amenzi de aproape 10 milioane de euro

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. ...

Blanț GRAV în Spania – 838 de decese într-o SINGURĂ zi numărul total fiind de 6.528 de morți pe fondul Covid-19

Spania a înregistrat 838 de decese din cauza coronavirusului ...

Primul deținut din SUA care moare infectat cu Covid-19 – Era un traficant de droguri

Patrick Jones, un bărbat în vârstă de 49 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: