Google+
Home » Social » E hotărât – Bârlădenii își vor putea plăti taxele online

E hotărât – Bârlădenii își vor putea plăti taxele online

de Simona MIHĂILĂ

Licitația pentru desemnarea băncii prin intermediul căreia Primăria Bârlad va încasa în sistem online taxele și impozitele locale a fost câștigată.

Așadar, de luna viitoare, bârlădenii vor putea plăti dările către bugetul local din fața computerului. Termenul pe care reprezentanții instituției îl previzionaseră pentru debutul acestei operațiuni era septembrie, dar s-a întârziat din cauza unor formalități care nu fuseseră luate în calcul, după cum precizează Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei.
La sfârșitul anului trecut, municipiul Bârlad a fost înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP). Plata obligațiilor fiscale poate fi efectuată online prin trei modalități: direct pe site-ul primăriei, pe siteul www.ghiseul.ro (SNEP) sau prin Internet Banking. Comisioanele generate de efectuarea tranzacțiilor vor fi suportate de la bugetul local.
Pot fi plătite, parțial sau total, taxele și impozitele locale, precum și amenzile contravenționale, iar dovada plății se primește pe e-mail în doar câteva minute de la plata efectivă.
Alte taxe și impozite ce pot fi achitate online sunt taxele pentru autorizații de funcționare, taxa pentru înregistrarea de vehicule neînmatriculate, taxa pentru venituri obținute din prestări servicii, taxa pentru cartea de identitate, dar și taxe speciale precum taxa pe divorț.

Cum putem plăti online

SNEP pune la dispoziția utilizatorilor două secțiuni, una de plată cu autentificare și cealaltă fără autentificare. În niciunul dintre cazuri nu este necesară depunerea sau completarea de cereri.
Pentru secțiunea de plată fară autentificare nu sunt necesare nume de utilizator și parola, însă nu este disponibilă consultarea în timp real a obligațiilor de plată și istoricul tranzacțiilor, astfel putând fi plătite doar taxe și impozite al căror cuantum le este deja cunoscut contribuabililor.
Pentru secțiunea de plată cu autentificare sunt necesare nume de utilizator și parolă, care se generează automat în momentul în care s-a finalizat procesul de înregistrare a primăriilor în sistem. Numele de utilizator și parola sunt transmise contribuabililor în plic sigilat, prin poștă.
În prezent, sistemul Ghiseul.ro este disponibil în peste 100 de primării din Romania. Valoarea taxelor și impozitelor locale plătite direct cu cardul pe Internet s-a triplat în primele două luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, ajungând la 6,6 milioane de lei, potrivit datelor raportate de bancile membre Visa Europe din România.
În ciuda faptului că din ce în ce mai mulți români aleg să își achite dările online, mai ales în perioada aglomerată a anului, o mare parte din cetățeni continuă sa fie reticenți pe motive de securitate, de teama comisioanelor sau pentru că nu au educația necesară.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: