Google+
Home » Invatamant » Liceele trebuie să monteze musai camere – Tot ce trebuie să știi despre bac!

Liceele trebuie să monteze musai camere – Tot ce trebuie să știi despre bac!

de Roxana NĂSTASĂ

Bacalaureatul 2016 va începe pe 13 iunie, cu proba de competențe lingvistice la Limba română, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 16 iulie 2016. De această dată, lucrările elevilor nu vor fi corectate automat în alte județe. Se va întâmpla asta doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Națională de Bacalaureat. De asemenea, o altă noutate e aceea că primăriile și comisiile de bac vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere video-audio funcționale.

Noul ordin prevede că lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat într-un alt județ decât cel în care au susținut examenul, ci numai în cazul în care Comisia Națională de Bacalaureat decide acest lucru.

Până la începerea examenului, Comisiile județene de bac și autoritățile locale au obligația să doteze toate sălile de examen cu camere funcționale de supraveghere video și audio. Prevederea vine după ce la examenul din 2015 au existat licee care nu au avut supraveghere audio a examenelor, pe care au justificat-o prin lipsa de fonduri.

Și la bacalaureatul 2016, înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, de către comisiile de bac, după încheierea fiecărui examen scris. În cazul în care la această verificare prin sondaj se constată nereguli, atunci comisia trebuie să verifice înregistrările din toate sălile de examen din acel centru. Elevii prinși că au încercat să copieze sau că au copiat sunt eliminați din examen.

Fiecare lucrare este notată de câte doi profesori. La corectare, dacă diferența dintre notele date de cei doi evaluatori este mai mică de 0,50 puncte, nota finală este media aritmetică cu două zecimale a celor două note, fără rotunjire.

Dacă diferența dintre note este mai mare de 0,50 puncte, președintele comisiei repartizează lucrarea unui al treilea profesor evaluator, care în prezenta profesorilor evaluatori inițiali stabilește nota finală.
Regulile examenului sunt aceleași ca și la bacalaureatul 2015. Candidații la bac vor semna un proces-verbal, în sala de examen înainte de probă, prin care menționează că știu că dacă copiază sau încearcă să copieze vor fi eliminați din examen și nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni.

Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau poșete. Nu au voie sa aibă asupra lor, în imbrăcăminte, în încălțăminte, în penare sau în bănci manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însmenări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, calculatoare.

Totodată, elevii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subiectelor.
Cei care încalcă regulile în timpul examenului sunt eliminați din examen, indiferent dacă au copiat sau au încercat să copieze și nu mai pot să participe la probele următoare din bac, în sesiunile următoare nemaifiindu-le recunoscute notele obtinute la probele sustinute înainte de eliminare – nici la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Calendarul Bacalaureatului 2016

30 mai – 3 iunie 2016 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
3 iunie 2016 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
13 – 15 iunie 2016 -Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
15 – 17 iunie 2016-Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
21 – 24 iunie 2016- Evaluarea competențelor digitale
27 iunie – 1 iulie 2016- Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
4 iulie 2016- Limba și literatura română – proba scrisă
5 iulie 2016 – Limba și literatura materă – proba scrisă
6 iulie 2016 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
8 iulie 2016 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
12 iulie 2016 – Afișarea rezultatelor (până la ora 16:00)
12 iulie 2016 – Depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00)
13 – 15 iulie 2016 – Rezolvarea contestațiilor
16 iulie 2016 – Afișarea rezultatelor finale.

Comments

comments

de Roxana NĂSTASĂ Bacalaureatul 2016 va începe pe 13 iunie, cu proba de competențe lingvistice la Limba română, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 16 iulie 2016. De această dată, lucrările elevilor nu vor fi corectate automat în alte județe. Se va întâmpla asta doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Națională de Bacalaureat. De asemenea, o altă noutate e aceea că primăriile și comisiile de bac vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere video-audio funcționale. Noul ordin prevede că lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat într-un alt județ decât cel…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: