Home / Administratie / Nu e loc de întors – Producătorii din Piața “Sf. Ilie” vor fi mutați, așa cum s-a stabilit

Nu e loc de întors – Producătorii din Piața “Sf. Ilie” vor fi mutați, așa cum s-a stabilit

de Simona MIHĂILĂ

Discuțiile purtate între edilii bârlădeni și conducerea Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) Bârlad nu le-a adus producătorilor din Piața “Sf. Ilie” veștile pe care le așteptau. Micii producători care vând de ani de zile pe tarabele din jurul Halei de lactate vor fi mutați, așa cum s-a stabilit, în aripa de sud a pieței, în ciuda insistențelor lor de a fi lăsați, în continuare, acolo unde bârlădenii știu că-i găsesc.

Piata de josÎntâlnirea dintre reprezentanții Administrației pieței și viceprimarul Dorin Apostu a avut loc ieri, după ce, cu o zi înainte, în jur de 15 piețari au venit val-vârtej la primărie ca să-i convingă pe edili să renunțe la planurile de resistematizare a pieței. Oamenii s-au plâns că decizia i-a luat prin surprindere, că nu sunt pregătiți să se desprindă de locurile în care s-au obișnuit de atâta timp și că mutarea îi va afecta financiar. Ei se tem că vor rămâne fără clienți, motivând că bârlădenilor nu le va veni la îndemână să străbată întreg perimetrul pieței pentru a ajunge la producători.
Aria din jurul Halei de lactate (căreia precupeții îi spun “sus”, deoarece este mai înaltă decât zona care o înconjoară) este preferata tuturor celor care își desfășoară activitatea în Piața “Sf. Ilie”, fie că este vorba de producători sau simpli comercianți. Principalul motiv este că cei mai mulți bârlădeni încep și termină turul pieței cu acest punct.
Conform noii Legi a piețelor, sectorul producătorilor, care trebuie să ocupe cel puțin 40% din piață, trebuie să fie separat de cel al comercianților. Autoritățile locale susțin că producătorii care vin în piața bârlădeană nu încap în perimetrul din jurul Halei de lactate, acolo unde ar vrea să stea toată lumea. Au rezervat, așadar, partea “de jos”, adică platoul din partea de sud.
Singurul câștig de pe urma discuțiilor de ieri a fost o ușoară amânare a punerii în aplicare a planului de resistematizare și, de asemenea, promisiunea ca mutarea să se facă etapizat, în așa fel încât clienții să afle de noile schimbări și să-și urmeze furnizorii acolo unde aceștia vor fi mutați.
ciochina_vasile1.jpg“Producătorii nemulțumiți trebuie să înțeleagă că nu vor fi duși într-un spațiu nou-creat, unde nu există vad comercial. Ei vor funcționa tot în interiorul pieței acolo unde există deja producători. Vom marca zona așa cum am promis, va fi un panou indicatori ca să-i identifice toată lumea”, ne-a declarat viceprimarul Dorin Apostu.
Vasile Ciochină, directorul DAPPC Bârlad, este de părere că temerile producătorilor legate de pierderea clientelei ca urmare a faptului că vor fi mutați într-o altă zonă a pieței nu au fundament: “Dacă sunt producători de bună credință și au clienți fideli, aceștia vor merge după ei. Eu îi înțeleg că sunt afectați și că le vine peste mână să se instaleze în alt loc decât cel în care s-au obișnuit, dar piața are regulile ei care nu ține cont de ale noastre. Când s-a dat legea asta nu s-a gândit nimeni la implicații. S-a dat cum se dau toate legile, le aruncă într-o doară, să-și spargă capetele cei care le aplică. Oricum am întoarce-o nemulțumiți tot vor fi”.

de Simona MIHĂILĂ Discuțiile purtate între edilii bârlădeni și conducerea Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) Bârlad nu le-a adus producătorilor din Piața "Sf. Ilie" veștile pe care le așteptau. Micii producători care vând de ani de zile pe tarabele din jurul Halei de lactate vor fi mutați, așa cum s-a stabilit, în aripa de sud a pieței, în ciuda insistențelor lor de a fi lăsați, în continuare, acolo unde bârlădenii știu că-i găsesc. Întâlnirea dintre reprezentanții Administrației pieței și viceprimarul Dorin Apostu a avut loc ieri, după ce, cu o zi înainte, în jur de 15…

Review Overview

About Simona Vasile

4 comments

  1. care producatori? precupetele? au pus monopol pe mese…..si nu se pot dezlipi de ele? adevaratii producatori nu stau in piata zi de zi, ora de ora…ca au treaba ….pietarii cumpara marfa lor dimineata pe preturi de nimic si fac specula sub masca producatorilor

  2. care producatori?90%dintre asa zisii “producatori”nu stiu cum arata o sapa.

  3. Piata e raiul bisnitarilor care fac legea preturilor , inselatul la cantar organele de control facandu-se ca nu vad.Gura targului spune ca sunt protejati pentru ca de la ei multi …isi umplu gratis sacosele.Cel mai bine e ca , cumparatorii sa evite sa cumpere de la bisnitari.

  4. Domnule Ciochina, nu mai induceti in eraore. Nu scrie nici intr-o lege ca trebuie sa ii luati pe producatori de acolo si sa ii duceti “jos”. Si daca ii duceti “jos” faceti un gard de beton ca sa barati intrarea actuala, astfel incat sa se intre in piata de legume fructe pe “jos”. Ce ziceti? Ca de fapt asta e miza, sa ii aduceti pe spagari (adica cei de la care luati) in buza pietei. Hai ma’ ca n-om fi toti prosti! Dar vin alegerile curand. Se intoarce roata.

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: