Home / Monden / Țară săracă, urmași triști | Depresia ne omoară copiii

Țară săracă, urmași triști | Depresia ne omoară copiii

România pare să se confrunte cu un fenomen îngrijorător. Tot mai mulți puști ajunși în pragul adolescenței cad în depresii adânci, care îi împing spre sinucideri. De exemplu, numai la Asociația “Telefonul Copilului”, în fiecare zi a acestui an au sunat câte patru copii, care au amenințat că vor să-și ia viața. 

Statisticile arată că, la nivel european, frecvența cazurilor de suicid la tinerii români căzuți în depresie, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, este cu 50% peste medie. Iată și un caz concret, de luna trecută: la nici 14 ani, măcinată de cumplite taine sufletești neîmpărtășite, o adolescentă a decis să se sinucidă. Un mecanism cumplit, greu de înțeles, o împingea, clipă de clipă, către sinucidere, către prăpastia întunecată care ar fi înghițit-o pe vecie. Un licăr de luciditate i-a ținut speranța vie și Mara a cerut, într-un final dramatic, ajutor specialiștilor de la Asociația “Telefonul Copilului”, care au salvat-o înainte ca puștoaica să-și pună gâtul în ștreang.

Supărată că mama a plecat din țară

Povestea Marei, fata de clasa a opta care s-a întruchipat, în tușe cenușii, fără nici un orizont, în personajul singurătății absolute, își are începuturile în urmă cu aproape un an, când mama ei a decis să accepte un loc de muncă mai bine plătit într-o țară din Europa. Pentru copila care nu și-a cunoscut niciodată tatăl, un ins care a abandonat- o pe când era doar un bebeluș, distanța dintre adolescentă și cea care i-a dat viață, dar și singurătatea care o copleșea cu fiecare zi care trecea s-au dovedit a fi imense bariere, de netrecut. Nici măcar iubitul mamei sale, în grija căruia a rămas, nu a putut să umple golul rămas în urma femeii plecate în căutarea unei vieți mai bune, culmea, pentru fiica ei. Mintea Marei, eleva căzută într-o depresie adâncă, a urzit un plan de sinucidere, numai că, spre norocul ei, înainte de a se spânzura, așa cum și-a propus, a pus mâna pe telefon și și-a descărcat sufletul.

Salvată în ultimul moment

“Nu mai pot… Lipsa mamei mă omoară. M-am izolat complet, sunt singură și nu mai vreau să trăiesc. Pentru mine, viața nu mai are rost”, i-a spus psihologului de la Asociația “Telefonul Copilului” care i-a preluat apelul. Consilierea a dat roade. În lupta crâncenă dintre o moarte care o pândea perfid și Mara a învins viața al cărei fir se putea rupe, la un moment dat, cât ai clipi. Drama copilei este cu atât mai cutremurătoare, cu cât foarte mulți tineri din România par să fi cunoscut atingerea nefastă a depresiei, a tulburărilor psihice și a anxietății. Dovadă stau și statisticile Asociației “Telefonul Copilului”, unde numai în primele opt luni ale acestui an au sunat pentru a cere consiliere 1.094 de copii – în medie câte patru pe zi! Adică tot atâtea povești triste, înecate în lacrimi amare ale unor puști cu vise frânte care ar fi vrut să evadeze, în felul lor, din această viață unde considerau că nu-și mai găsesc locul!

Avem tot mai mulți copii depresivi

Statisticile Asociației “Telefonul Copilului” demonstrează un fapt îngrijorător. Numărul adolescenților care au căzut în depresie și au cerut consiliere a crescut în ultimul an de nu mai puțin de opt ori! “Dacă anul trecut ne-am confruntat cu doar 140 de cazuri de copii căzuți în depresie, anul acesta – care încă nu s-a încheiat – au cerut consiliere psihologică aproape 1.100 de adolescenți. Sunt afectați cei din grupele de vârstă 11-14 ani (32,45%) și cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani (67,55%). Este foarte grav! Trebuie să tragem un semnal de alarmă!”, ne-a declarat Cătălina Florea (foto), directorul Asociației “Telefonul Copilului”. Principalele cauze identificate de specialiști au fost lipsa unuia dintre părinți, divorțul dintre aceștia sau separarea lor, plecarea unuia dintre părinți în străinătate, violențele în familie și, nu în ultimul rând, abuzurile fizice și psihice îndreptate împotriva copiilor.

Românii, mai predispuși la sinucideri decât occidentalii

Nici la nivel european nu stăm foarte bine atunci când vine vorba de sinucideri și de depresiile cărora le cad victime adolescenții. În timp ce tulburarea depresivă majoră ocupă un loc important în rândul suferințelor psihice, numărul mare al sinuciderilor, mult mai mare decât media europeană, ar trebui să îi îngrijoreze pe cei care au în grijă sănătatea românilor și, mai ales, a copiilor și a tinerilor. “În România, frecvența cazurilor de suicid la tinerii de 15-19 ani este cu circa 50% peste media europeană și cu 21% mai mare la adulții români în vârstă de 50-54 de ani. Conform Institute for Health Metrics and Evaluation (2013), tulburarea depresivă majoră ocupă locul al doilea (după durerile de spate) în privința afecțiunilor ce determină disabilitatea în România”, sunt de părere specialiștii Asociației Române de Psihiatrie și ai Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

Sursa: libertatea.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

DÂNSA este ”Baroneasa softurilor”, DOMNIȚA Crăița Țarălungă. Apariție FORMIDABILĂ! S-a asortat cu mașina de colecție!

După Kera Calița de la ...

EXCLUSIV/ Adriana Bahmuțeanu și-a schimbat stilul de viață de frica lui Prigoană. S-a făcut fată de casă

Adriana Bahmuțeanu încearcă pe cât ...

Ștefan Bănică o ia, dar nu cum visa ea. Lavinia, mireasă de Las Vegas

Ștefan Bănică pare să repete ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: