Home / Administratie / Alți bani, altă distracție – Repartitoarele, din nou obligatorii

Alți bani, altă distracție – Repartitoarele, din nou obligatorii

de Marian MOCANU

Conform Legii 121/2014, privind eficiența energetică, românii sunt obligați ca, până la sfârșitul anului, să treacă la contorizarea individuală. Legea se aplică inclusiv în cazul celor branșați la sistemul centralizat de furnizare a căldurii. La Vaslui, s-a renunțat la sistemul de calculare a facturilor la încălzire în funcție de repartitoarele de căldură după ce firma care ar fi trebuit să facă acest serviciu nu a reînoit contractul cu Termprod.

Termprod SA Vaslui, societatea care furnizează căldură în sistem centralizat, ar putea trece din nou la calcularea consumului de agent termic pe baza repartitoarelor de costuri montate pe calorifere. Acest lucru va deveni obligatoriu începând din luna decembrie a acestui an, conform Legii 121/2014 privind eficiența energetică.

„În cazul în care încălzirea/răcirea sau apa caldă pentru o clădire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, este obligatorie montarea contoarelor de energie termică în punctele de delimitare/separare a instalațiilor din punctul de vedere al proprietății sau al dreptului de administrare. În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”, se arată în articolul 10 a legii 121/2014.

În aceste condiții, cei circa 730 de abonați ai Termprod ar putea fi obligați să-și instaleze repartitoare de costuri, asta în cazul în care nu au deja montate astfel de aparate. Trebuie spus faptul că, în municipiul Vaslui, în anul 2010, pe vremea fostei societăți de termoficare, Termica SA, se trecuse la calcularea facturilor de căldură pe baza consumurilor individuale, respectiv pe baza citirilor repartitoarelor de costuri.

Cei mai mulți dintre abonați și-au instalat respectivele aparate pe cheltuiala proprie, contra unor sume de 70 – 100 lei/repartitor, iar facturile nu mai erau calculate paușal, ci pe baza consmurilor efective. Pentru mulți dintre consumatori, acest lucru a însemna o reducere substanțială a cheltuielilor, dat fiind faptul că au avut astfel posibilitatea să reducă consumul, incluisv prin închiderea caloriferelor în camerele care nu erau folosite.

Ulterior, după ce Termica SA a intrat în faliment, serviciul de asigurare a căldurii în sistem centralizat fiind asigurat de o altă societate nou înființată, Termprod SA, societatea botoșăneană ISTA, care asigura citirea repartitoarelor și calcularea facturilor nu a mai reânoit contractul cu noul operator. În aceste condiții, s-a revenit la modul de plată paușal, cu creșterea semnificativă a facturilor.

Datorită noilor prevederi legale, Termprod SA va trebui să caute o nouă societate care să preia serviciul de calculare a consumurilor de căldură pe timpul iernii.

„Reintroducerea modului de cașcul a consumurilor de agent termic pe baza contoarelor individuale va trebui discutat cu primăria și se va putea face doar după adoptarea unei hotărâri în acest sens de către Consiliul Local a municipiului Vaslui. Dacă se va lua o decizie în acest sens, vom căuta o firmă serioasă care să se ocupe de montarea repartitoarelor le niște prețuri modice, și ulterior să preia calcularea costurilor individuale la încălzire. Aces lucru ar fi de un real ajutor și pentru noi, prin scăderea costurilor de furnizare a agentului termic, dar și pentru abonați, care vor plăti doar cât consumă, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Poate astfel, abonații noștri vor fi mai motivați să-și achite facturile la încălzire”, a declarat Toderică Toma, directorul Termprod SA Vaslui.

În cazul în care obligativitatea contorizării individuale va intra în vigoare, abonații la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice vor fi supuși la noi cheltuieli, cu atât mai mult cu cât nu se știe dacă vechile repartitoare vor mai fi valabile. Ținând cont că, în general, au rămas abonați la sistemul centralizat persoanele cu venituri mici, care nu și-au permis instalarea de centrale termice individuale, noile cheltuieli ar putea fi o problemă! Chiar și în condițiile în care, pe termen lung, costul repartitoarelor ar putea fi amortizat prin valorile mai mici ale facturilor la încălzire.

de Marian MOCANU Conform Legii 121/2014, privind eficiența energetică, românii sunt obligați ca, până la sfârșitul anului, să treacă la contorizarea individuală. Legea se aplică inclusiv în cazul celor branșați la sistemul centralizat de furnizare a căldurii. La Vaslui, s-a renunțat la sistemul de calculare a facturilor la încălzire în funcție de repartitoarele de căldură după ce firma care ar fi trebuit să facă acest serviciu nu a reînoit contractul cu Termprod. Termprod SA Vaslui, societatea care furnizează căldură în sistem centralizat, ar putea trece din nou la calcularea consumului de agent termic pe baza repartitoarelor de costuri montate pe…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de ...

Schimbări importante în Vaslui pentru șoferi: semafor la intersecția Kogălniceanu – Donici și mai multe noi sensuri unice

O intersecție importantă din municipiul ...

Dodeștiul, singura comună din județ care ia bani de la Fondul de Ameliorare a Fondului Funciar

Comuna Dodești este singura comună ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: