Google+
Home » Invatamant » Ministerul Educației decontează doar 55 de lei pentru manuale – Praf în ochii elevilor

Ministerul Educației decontează doar 55 de lei pentru manuale – Praf în ochii elevilor

de Roxana NĂSTASĂ

Manualele de liceu vor fi parțial decontate. Mai exact, Ministerul Educației a constatat că nu poate asigura gratuit toate manualele liceenilor din clasele a XI-a și a XII-a, așa că s-a hotărât să dea fiecărui elev suma de 55 de lei. Banii nu ajung însă decât pentru două, trei manuale, în condițiile în care elevii au de cumpărat vreo 15. Ba mai mult, pentru a primi banii, elevii trebuie să cumpere de la librărie manualele și să vină cu dovada. Cei ce se află la conducerea liceelor declară că e mai bine decât deloc, în timp ce elevii sunt de părere că asta e „praf în ochi”, iar manualele trebuie decontate toate.

De câțiva ani, elevii din clasele a XI-a și a XII-a nu mai primesc manuale gratuit, cu toate că în art. 69 (4) din Legea educației naționale scrie clar că „elevii și profesorii din învățământul de stat și din învățământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale școlare gratuite, atât pentru învățământul în limba română, cât și pentru cel în limbile minorităților naționale, în condițiile legii”. Începând cu anul acesta însă, elevii de clasele a XI-a și a XII-a vor primi bani pentru manuale, potrivit unei hotărâri de guvern. Prin HG 733 s-a decis acordarea unei sume destinate decontării cheltuielilor pentru achiziționarea de manuale școlare, respectiv 55 lei, urmând ca unitățile de învățământ să deconteze sumele cheltuite pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie.

Așadar, nu va fi decontată întreaga sumă cheltuită pe achiziționarea manualelor, ci doar 55 de lei. 55 de lei înseamnă un manual de Matematică, unul de Limba română și doar câteva foi din manualul de Geografie. Elevii trebuie să achite diferența dacă își cumpără toate manualele de care au nevoie, adică aproximativ 300 de lei, în total. Ba mai mult, pentru cei 55 de lei, elevii trebuie să aducă dovada că au achiziționat manuale, altfel nu vor primi banii. Problema este că cea mai mare parte nu cumpără manuale noi, ci cumpără de la elevii care tocmai au terminat, fiind mult mai ieftine. În aceste condiții, dacă nu au factură, nu vor primi cei 55 de lei.

„Mai bine așa decât deloc”

Această hotărâre îi mulțumește pe conducătorii liceelor, ei considerând că chiar dacă nu e decontată suma pentru toate manualele, tot e mai bine decât deloc. Deocamdată însă, nu au primit nimic oficial care să-i informeze de această decontare.

„E o hotărâre bună. Într-adevăr suma e mică, manualele sunt scumpe iar elevii nu pot achiziționa decât două sau trei manuale cu 55 de lei, însă eu cred că e mai bine decât deloc. Pentru început, e mai bine. Elevii noștri nici nu cumpără manuale noi, ci cumpără manuale second-hand, de la cei mari care au terminat, pentru că sunt mult mai ieftine. Pentru a face dovada însă și pentru a primi banii, cred că-și vor cumpăra și de la librărie două sau trei manuale”, ne-a declarat Cătălin Ignat, directorul Liceului „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

Daniel Hulubei , director Liceul Emil Racovita Vaslui„E mai bine decât deloc, dar oficial, nu am primit nimic legat de această decontare. Elevii și-au cumpărat deja manuale și nu știu dacă a păstrat cineva bonurile. Dar cu 55 de lei nu poți cumpăra decât trei manuale, sau doar pentru bacalaureat, în cazul celor de clasa a XII-a, sau doar de matema tică, limba română. Și, din punctul meu de vedere ar fi o discriminare în acest caz pentru celelalte discipline. Până nu știm ceva oficial, nu ne putem pronunța mai mult”, ne-a declarat Daniel Hulubei, directorul Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.

“Asta-i praf în ochi!”

Dacă directorii văd hotărârea cu ochi cât de cât buni, elevii sunt de părere că e mai degrabă „praf în ochi”. „Asta-i e praf în ochi. Ne ia în râs cu 55 de lei și pe deasupra mai trebuie să aducem și factură. Numai manualul de engleză e 25 de lei. Ăștia de la Minister știu?”, ne-a declarat Andreea, elevă în clasa a XI-a la Liceul “Emil Racoviță” Vaslui.

„Avem pe Facebook un grup al liceului, unde colegii postează dacă au de vânzare manuale. Și anul acesta de acolo mi le-am luat, că e mai ieftin. Cu 55 lei pot cumpăra doar două manuale noi. Cu riscul de a nu primi niciun ban, eu așa am procedat și cred că tot am ieșit mai bine. Sau prefer să trag un manual la xerox decât să dau 25 de lei pe el”, ne-a spus Cătălin, elev în clasa a XII-a la același liceu.
Între timp, la librărie, elevii nu prea au mers până acum decât să întrebe de manuale, dar nu să și cumpere. Cel mai probabil, vor merge să cumpere două manuale când va fi cazul, doar pentru a beneficia de cei 55 de lei. „Nu prea vin elevi să cumpere manuale pentru clasele a XI-a și a XII-a. Mai mult vin să întrebe dacă avem”, ne-a spus un librar din Vaslui.

Pentru a beneficia de cei 55 lei, elevii vor depune la secretariatul liceului o solicitare scrisă, însoțită de factura fiscală din care să reiasă numele elevului sau părintelui, precum și informațiile referitoare la manualele achiziționate. Banii îi vor primi până la data de 18 decembrie, când vor intra în vacanța de iarnă.

de Roxana NĂSTASĂ Manualele de liceu vor fi parțial decontate. Mai exact, Ministerul Educației a constatat că nu poate asigura gratuit toate manualele liceenilor din clasele a XI-a și a XII-a, așa că s-a hotărât să dea fiecărui elev suma de 55 de lei. Banii nu ajung însă decât pentru două, trei manuale, în condițiile în care elevii au de cumpărat vreo 15. Ba mai mult, pentru a primi banii, elevii trebuie să cumpere de la librărie manualele și să vină cu dovada. Cei ce se află la conducerea liceelor declară că e mai bine decât deloc, în timp ce…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: