Google+
Home » Social » Vai de mămăliga noastră!

Vai de mămăliga noastră!

de Marian MOCANU

Lipsa ploilor îi favorizează pe fermierii vasluieni în ceea ce privește recoltarea culturilor de toamnă, respectiv a porumbului și cele de floarea soarelui. Din păcate, din cauza secetei, culturile obținute sunt mult sub nivelul celor de anul trecut. Aceeași secetă face aproape imposibilă înființarea culturilor de cereale de toamnă, din cauza pământului tare, arăturile făcându-se cu dificultate și cu consum sporit de combustibil.

Conform informațiilor furnizate de Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, până la data de 22 septembrie 2015, recoltările la cultura de porumb și floarea soarelui sunt în grafic, lucru favorizat și de vremea uscată din ultima perioadă. Astfel, până la această dată, porumbul s-a recoltat de pe o suprafață de 45.340 ha,, mai bine de jumătate din suprafața înființată cu această cultură.

Din păcate, seceta din acest an și-a spus cuvântul, producțiile medii, de circa 3.430 kg/ha, fiind cu circa 600 kg/ha mai mici decât cele obținute anul trecut. Aceeași situație, din păcate, se întâlnește și la cultura de floarea soarelui, producția medie, de 1.630 kg/ha, obținută de pe suprafața de 49.377 ha recoltată până acum, fiind cu circa o cincime mai mică decât cea înregistrată anul trecut.

Nici nu este de mirare, câtă vreme, în acest an, 25% din totalul suprafeței agricole cultivate în județul Vaslui, respectiv 101.852 ha, a fost afectată de secetă în proporție de cel puțin 30%. Conform estimărilor, la porumb sunt declarate calamitate 17.347 ha, iar la floarea-soarelui peste 39.425 ha, fiind afectate de secetă și importante suprafețe de legume și alte culturi.

Aceeași secetă pedologică persistentă care s-a manifestat începând cu luna martie a acestui an face probleme agricultorilor vasluieni și în ceea ce privește celelalte lucrări agricole de toamnă, respectiv aratul și semănatul rapiței, grâului, orzului sau a altor cereale de toamnă. Astfel, din suprafața de rapiță programată a fi înfiinațtă în acest an, până în prezent s-au semănat doar 10.255 ha, respectiv 74% din suprafața programată. Din păcate, efectuarea arăturilor de toamnă se face cu pierderi mari pentru fermierii vasluieni, datorită consumului crescut de combustibil pe care-l presupune efectuarea acestor lucrări, în condițiile în care terenul este tare ca piatra.

Aceste pierderi se vor adăuga la cele deja suferite prin producțiile scăzute obținute în acest an, din cauza secetei. În aceste condiții, agricultorii speră ca, până la urmă, să beneficieze de ajutoare de minimis din partea guvernului, ajutoare financiare care să mai atenueze din pierderile înregistrate, și care ar fi de un real ajutor în vederea pregătirii anului agricol următor.

Comments

comments

de Marian MOCANU Lipsa ploilor îi favorizează pe fermierii vasluieni în ceea ce privește recoltarea culturilor de toamnă, respectiv a porumbului și cele de floarea soarelui. Din păcate, din cauza secetei, culturile obținute sunt mult sub nivelul celor de anul trecut. Aceeași secetă face aproape imposibilă înființarea culturilor de cereale de toamnă, din cauza pământului tare, arăturile făcându-se cu dificultate și cu consum sporit de combustibil. Conform informațiilor furnizate de Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, până la data de 22 septembrie 2015, recoltările la cultura de porumb și floarea soarelui sunt în grafic, lucru favorizat și de vremea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: