Google+
Home » Administratie » Ajutoare pentru agricultori

Ajutoare pentru agricultori

de Marian MOCANU

Sute de fermieri vasluieni care au avut de suferit în acest an din cauza secetei prelungite vor plăti impozite mai mici. Pentru a beneficia de această facilitate, agricultorii vor trebui să depună la administrațiile fiscale o cerere în acest sens, însoțită de procesul verbal de constatare a daunelor eliberat de comisiile special consatituite în acest sens. Este doar o primă facilitate acordată de guvernanți, în acest moment discutându-se și posibilitatea acordării unui ajutor de minimis.

Agricultorii vasluieni așteaptă încă un set de măsuri din partea Guvernului pentru a fi despăgubiți într-un fel pentru pierderile avute din cauza secetei care s-a perpetuat încă din toamna anului trecut. Fără ajutoare financiare, spun fermierii, este pus în pericol și viitorul an agricol, unii agricultori neavând resurse pentru înființarea culturilor. La începutul lunii septembrie, a fost făcut un prim pas, prin publicarea în Monitorul Oficial al României un act normativ prin care fermierii ale căror culturi au avut de suferit din cauza secetei să fie scutiți de plata unei părți a impozitului agricol. Este vorba de Ordinul Președintelui ANAF nr.2204/2015, prin care s-a aprobat „Procedura de reducere a normei de venit, pentru activitățile agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale și a celor produse de animale sălbatice”.

Pentru a beneficia de reducerea impozitului anual, agricultorii, persoane fizice sau asociații de producători fără personalitate juridică, vor trebui să depună la organul fiscal, pe perioada termenului de prescripție, formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit”. Această cerere trebuie însoțită de procesul verbal de constatare și evaluare a pagubelor, emis de comisiile de constatare și evaluare a pagubelor datorate fenomenelor meteorologice nefavorabile, special înființate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere, se anexează și un certificat sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de circumscripție.

Pentru obținerea procesului verbal emis de comisiile de evaluare a pagubelor, agricultorii trebuie să depună la primăriile de care aparțin o cerere pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole sau efectivelor de animale. Cererea trebuie depusă la unitatea administrativ- teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mai scurt timp de la data producerii acestuia. Aceste comisii care să constate pagubele și, respectiv, evaluate pierderile agricultorilor au fost deja întrunite, încă din luna iulie, întrunite prin ordin a prefectului județului Vaslui.

În luna iulie a acestui an, pe baza raportărilor din teritoriu, Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui anunța oficial faptul că din cauza secetei, pierderile pe circa 50.000 ha de culturi de cereale, fânețe și legume erau mai mari de 30%. Din păcate pentru fermieri, seceta a persistat și în lunile de vară, iar puținele precipitații căzute în această perioadă nu au ajutat cu nimic restul culturilor.

Astfel conform unei noi situații, suprafața totală afectată de secetă este de 101.852 ha, respectiv mai mult de 25% din totalul suprafeței agricole cultivate în Vaslui. Doar 77 din cele 86 de UAT-uri existente la nivelul județului Vaslui au făcut raportări cu privire la pagubele din agricultură, ceea ce înseamnă că este posibil ca fermierii din nouă comune să nu poată beneficia de aceste facilități de reducere a impozitului agricol anual.

Trebuie menționat că de aceste facilități fiscale pot beneficia doar fermierii a căror suprafețe destinate producției agricole vegetale sau din animalele deținute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale au pierderi de cel puțin 30% din producția estimată. În plus, fermierii respectivi trebuie să fi depus la Finanțele Publice declarația privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, respectiv Formularul 221.

Cererile de reducere a normei de venit se soluționează în termen de 45 de zile de la înregistrare. La nivelul județului Vaslui, normele de venit calculate pentru anul 205 sunt de 285 lei/ha, pentru cultivatorii de cereale, și poate ajunge la 1.000 lei/ha pentru cultivatorii de vie, 2.656 lei/ha, la livezi pe rod, 2.516 lei/ha pentru cultura cartofului și 3.824 lei/ha pentru producătorii de legume în câmp.

În ceea ce privește crescătorii de animale, nromele de venit sunt de 117 lei/cap de animal în cazul crescătorilor de bovine pentru cei care au minim două animale, 14,90 lei/ovină sau caprină, în cazul exploatațiilor cu minim 50 capete, sau de 40 lei/an/familie de albine, în cazul apicultorilor care au minim 75 stupi.

de Marian MOCANU Sute de fermieri vasluieni care au avut de suferit în acest an din cauza secetei prelungite vor plăti impozite mai mici. Pentru a beneficia de această facilitate, agricultorii vor trebui să depună la administrațiile fiscale o cerere în acest sens, însoțită de procesul verbal de constatare a daunelor eliberat de comisiile special consatituite în acest sens. Este doar o primă facilitate acordată de guvernanți, în acest moment discutându-se și posibilitatea acordării unui ajutor de minimis. Agricultorii vasluieni așteaptă încă un set de măsuri din partea Guvernului pentru a fi despăgubiți într-un fel pentru pierderile avute din cauza…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: