Home » Sanatate » A început sezonul tulburelului!

A început sezonul tulburelului!

de Marian MOCANU

Într-o singură zi, patru persoane au fost transportate la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la fermentarea vinului. Cei patru, o femeie și trei bărbați, au fost găsiți inconștienți în beciurile caselor, lângă butoaiele de vin. Starea unuia dintre bărbați, în vârstă de 73 de ani, era atât de gravă, încât s-a impus transportarea cu elicopterul Smurd direct la un spital de specialitate din Iași.

Gospodari, vasluieni aproape că au terminat de cules viile, chiar înaintea altor culturi mai timpurii, și au purces la sportul național: făcutul și mai ales băutul vinului. Unii nici măcar nu au așteptat ca mustul dulce să se transforme bine în vin, că au și dat cep la butoaie. Din păcate, graba sau setea face și victime, într-o singură zi, patru vasluieni fiind descoperiți inconștienți în beciuri, alături de butoaiele de vin. Astfel, vineri, 25 septembrie, o femeie în vârstă de 65 de ani, din Boușori, comuna Solești, a fost descoperită inconștientă în beci de un membru al familiei. Acesta, alertat de faptul că femeia coborâse în beci după o cană cu vin și lipsea de prea multă vreme, a găsit-o ghemuită pe jos, intoxicată cu monoxid de carbon provenit de la fermentarea vinului. Imediat, la fața locului a fost chemată o ambulanță care a acordat primul ajutor victimei și a transportat-o la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

În aceeași zi, un caz asemănător s-a petrecut în satul Brăhășoaia din comuna Ștefan cel Mare, ambulanțierii fiind solicitați să acorde primul ajutor în cazul a trei persoane intoxicate cu monoxid de carbon. La fel, aceștia, doi bărbați în vârstă de 41 și 73 de ani, și o femeie în vârstă de 65 de ani, au fost descoperiți în stare de inconștiență în beciul casei, chiar lângă butoaiele de vin. La locul evenimentului au fost alocate o autospecială cu un echipaj de căutare- salvare și trei ambulanțe, inclusiv cea de terapie Intensivă Mobilă a SMURD. Totodată a fost solicitat la fața locului și elicopterul SMURD de la Iași. Două dintre victime au fost transportate la SJU Vaslui, cea de-a treia, bărbatul mai în vârstă, a cărui stare era foarte gravă, a fost dus cu elicopterul direct de la fața locului la un spital de specialitate din Iași.

Din păcate, asemenea evenimente, în care persoane de diverse vârste se intoxică cu monoxid de carbon provenit de la fermentarea vinului, nu sunt o raritate, poate și datorită obiceiului de a ține butoaiele în spații închise, cum este cazul beciurilor. Nu puține sunt și cazurile în care victimele sunt descoperite prea târziu, decedate din cauza dragostei pentru tulburel. „Pentru a evita asemenea tragedii, recomandarea este ca fermentarea vinului să nu fie făcută în spații închise, cum ar fi subsolurile sau beciurile gospodăriilor. De asemenea recomandăm populației să anunțe de urgență prin 112 un astfel de eveniment, interzicându-se intrarea și a altor persoane în spațiile respective , ne-a declarat Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui.

de Marian MOCANU Într-o singură zi, patru persoane au fost transportate la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la fermentarea vinului. Cei patru, o femeie și trei bărbați, au fost găsiți inconștienți în beciurile caselor, lângă butoaiele de vin. Starea unuia dintre bărbați, în vârstă de 73 de ani, era atât de gravă, încât s-a impus transportarea cu elicopterul Smurd direct la un spital de specialitate din Iași. Gospodari, vasluieni aproape că au terminat de cules viile, chiar înaintea altor culturi mai timpurii, și au purces la sportul național: făcutul și mai ales băutul vinului.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: