Home » Administratie » Județul Vaslui, criză maximă!

Județul Vaslui, criză maximă!

de Marian MOCANU

Ultima ședință a Consiliului Județean Vaslui, de vineri, 25 septembrie, a adus o rectificare de buget săracă, de doar 3,6 milioane lei, cam cât cheltuie pentru investiții și reabilitări un municipiu ca Iași-ul, să spunem, în câteva zile. Un sfert din acești bani se vor cheltui pentru un proiect, „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul cetățenilor și mediului de afaceri”, care nu se știe dacă va avea un impact real asupra vieții vasluienilor. În același timp, s-a diminuat cu aceeași sumă bugetul serviciului SMURD, pe motiv că cheltuielile respective nu mai sunt necesare în acest an! În rest, se alocă bani pentru finanțarea continuării lucrărilor la „marele” proiect al Aquavas-ului, de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, și pentru repararea câtorva drumuri județene.

Chiar și în condițiile în care este mare vânzoleală cu alegerile în partidul de guvernământ în perspectiva alegerilor de anul viitor, județul Vaslui, aproape complet „roșu” prin excelență și tradiție, nu prea beneficiază de sprijinul guvernanților. Astfel, ultima rectificare de buget a Consiliului Județean Vaslui, chiar dacă este pozitivă, se bazează pe mici sume primite de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în cuantum de doar 3,6 milioane lei. În rest este vorba de realocări de fonduri, prin diminuarea sumelor prevăzute în bugetul acestui an la unele capitole. De exemplu, pentru finanțarea „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul cetățenilor și mediului de afaceri” se alocă suma de 825.000 lei, bani tăiați de la SMURD. La fel, pentru alocarea unor sume de bani către două primării, Gârceni și Voinești, pentru plata unor datorii ale acestora la constructorii care au executat o grădiniță, respectiv drumuri la Voinești, a trebuit să se umble la fondul de rezervă bugetară. Aceeași situație și în cazul sumei de 200.000 lei, bani necesari comunei Băcești pentru cofinanțarea unui proiect cu finanțare europeană pentru reparația capitală a școlii din centrul comunei. Banii s-au „găsit” prin diminuarea cu o sumă echivalentă a alocărilor pentru realizarea documentației tehnico-economice a proiectului de reabilitare a Palatului Administrativ. Să mai spunem că reparația Palatului este așteptată încă din anul 1994, clădirea fiind în stare avansată de deteriorare. La o adică, dacă a așteptat atât, mai poate sta un an, sau doi, sau zece!

Din câte se pare, vizita procurorilor DNA de luna trecută în birourile Consiliului Județean și a Aquavas SA se pare că a avut efect, pentru că au început să se mai miște treburile în megaproiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești”. Proiectului, aflat în mare întârziere și în pericol de a pierde finanțarea, i se alocă suma de 1,86 milioane lei pentru continuarea unor lucrări. Banii provin în întregime de la Ministerul dezvoltării.

Tot în cadrul acestei rectificări de buget, se alocă peste jumătate de milion de lei Spitalului Județean de Urgență Vaslui, pentru realizarea unor lucrări de construcție fără de care nu se poate obține avizul ISU. Pentru asigurarea acestor fonduri, s-a renunțat la implementarea a trei proiecte cu finanțare din FEN ale CJ Vaslui dar și prin diminuarea sumelor pentru reparații curente ale altor obiective din sănătate sau învățământ.

Poate cel mai important al acestei rectificări a bugetului Consiliului Județean se referă la alocarea de bani pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri județeane pentru care a fost destinată suma de 1,741 milioane lei. Este vorba de repararea a 21 km a DJ 284 (Huși – Epureni – Duda – Fundătura Arsura – Ghermănești), repararea DJ 242F pe o porțiune de 13,9 km între Trestiana și Grăjdeni, DJ 254B: Gherghești – Ivănești (2 km), 6,25 km pe DJ 244J (Epureni Horga), ori drumul județean 207J dintre Delești și Fâstâci.

de Marian MOCANU Ultima ședință a Consiliului Județean Vaslui, de vineri, 25 septembrie, a adus o rectificare de buget săracă, de doar 3,6 milioane lei, cam cât cheltuie pentru investiții și reabilitări un municipiu ca Iași-ul, să spunem, în câteva zile. Un sfert din acești bani se vor cheltui pentru un proiect, „Implementarea unei soluții de e-guvernare la nivelul județului Vaslui pentru eficientizarea serviciilor publice în sprijinul cetățenilor și mediului de afaceri”, care nu se știe dacă va avea un impact real asupra vieții vasluienilor. În același timp, s-a diminuat cu aceeași sumă bugetul serviciului SMURD, pe motiv că cheltuielile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: