Google+
Home » Invatamant » Religia în școli: după zarvă și scandal a apărut metodologia

Religia în școli: după zarvă și scandal a apărut metodologia

de  Roxana NĂSTASĂ

După scandalul pe tema religiei în școli care s-a întins aproape un an de zile și a împărțit în tabere părinți, preoți, profesori, la finele săptămânii trecute a apărut, în Monitorul Oficial, o metodologie de organizare care, chipurile, stabilește cum va fi predată această disciplină în școli.

De departe, una dintre reglementările cele mai dubioase vizează indirect activitatea la catedre a profesorilor de religie. Astfel, elevii care sunt înscriși la ora de religie, pe bază de cerere, se pot retrage oricând de la această disciplină, iar media generală le va fi încheiată fără ea.

Cu alte cuvinte, profesorii încep cu un număr de elevi la clase, dar nu au idee cu câți ar putea termina anul școlar, deoarece elevii se pot retrage când au chef. Potrivit metodologiei, cererile se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor. Cererile de frecventare a orei de religie după începerea cursurilor școlare sunt aprobate de Consiliul de Administratie, dacă la nivelul școlii se organizează predarea disciplinei religie pentru cultul solicitat.

Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de religie sau cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unitățile de învățământ stabilesc prin propriul regulament de organizare și funcționare activitățile pe care aceștia le pot desfășura, spațiile în care se desfășoară activitățile, precum și responsabilitățile privind asigurarea supravegherii și sigurantei elevilor, în perioada în care ceilalți elevi ai clasei participă la ora de Religie, se mai arată în metodologia publicată în Monitorul Oficial.

Totodată, elevii care nu au solicitat participarea la religie și absentează nu intră în răspunderea cadrelor didactice. În județul Vaslui, au fost înscriși la ora de religie (fără a lua în calcul opțiunile noilor înscriși în învățământul preuniversitar – n.r.), 96% din elevi.

Comments

comments

de  Roxana NĂSTASĂ După scandalul pe tema religiei în școli care s-a întins aproape un an de zile și a împărțit în tabere părinți, preoți, profesori, la finele săptămânii trecute a apărut, în Monitorul Oficial, o metodologie de organizare care, chipurile, stabilește cum va fi predată această disciplină în școli. De departe, una dintre reglementările cele mai dubioase vizează indirect activitatea la catedre a profesorilor de religie. Astfel, elevii care sunt înscriși la ora de religie, pe bază de cerere, se pot retrage oricând de la această disciplină, iar media generală le va fi încheiată fără ea. Cu alte cuvinte,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: