Home / Social / Tulburelul ucide. Medicii avertizează: Atenție mare!

Tulburelul ucide. Medicii avertizează: Atenție mare!

de Roxana NĂSTASĂ

Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol. Deja patru persoane din județ  au ajuns de urgență la spital în aceeași zi după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la fermentarea vinului. Cei patru, o femeie și trei bărbați, au fost găsiți inconștienți în beciurile caselor, lângă butoaiele cu vin. Medicii fac câteva recomadări ca astfel de situații să fie evitate.

beci-tulburelul ucideIntoxicațiile inhalatorii cu gaze de fermentație creează mari probleme în această perioadă.
Pentru că suntem în plin sezon și numărul de accidente legate de fermentarea vinului este în continuă crestere, medicii reamintesc că dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice este imposibil de decelat și că efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantității de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.

“Gravitatea acestui tip de intoxicație e dependentă atât de organism cât și de durata sau intensitatea expunerii. Aspectele clinice pot varia de la simple amețeli, cefalee, grețuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă și deces”, ne-a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, pentru a fi evitate situațiile de acest gen, tot mai întâlnite în această perioadă, medicul recomandă: “În primul rând nu trebuie ca oamenii să intre în încăperi în care fierbe vinul, ce nu au o ventilație corespunzătoare.  De asemenea, trebuie anunțatbutoate-tulburelul ucide mereu cineva înainte de a intra într-un spațiu închis cu gaze de fermentație. Verificarea oxigenului din încăperea în care se intră este, de asemena, recomandată. Acest lucru se poate face eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen. În astfel de situații sunt mai susceptibili cei cu probleme respiratorii, cardiace și neurologice.  În caz că există deja o victimă, nu trebuie să intre nimeni în încăperea respectivă pentru că este posibil de intoxicare. Sunați la 112 în orice astfel de situație”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: