Home / Invatamant / Educația sexuală ar putea deveni materie obligatorie in scoli

Educația sexuală ar putea deveni materie obligatorie in scoli

de Roxana NĂSTASĂ

Educația sexuală ar putea deveni materie obligatorie în școli. Peste 60 de ONG-uri au trimis o scrisoare deschisă prin care îi cer acest lucru Ministerului Educației. Organizațiile atrag atenția că tot mai multe copile devin mame la vârste fragede, când sunt încă în școala generală.

“Trăim într-o societate în care se transmit masiv informații distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce țin de responsabilitate, înțelegerea funcționării propriului corp și respectul în relațiile intime. Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afectiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur”, se arată în apelul public inițiat de Coalitia pentru Egalitate de Gen (10 organizații) și Asociația “Sexul versus Barza” și susținut de alte 56 de organizații neguvernamentale, printre care Consiliul Național al Elevilor (CNE), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). În total, 67 de organizații promovează acest demers.

Deputatul Tudor Ciuhodaru este unul din cei care susțin vehement necesitatea introducerii educației sexuale în școli. Acesta a inițiat un proiect legislativ pentru a rezolva problema educației în acest domeniu, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că România e țara cu un avort la cinci minute și țara care e pe primul loc la cele mai multe sarcini la adolescente.

“Mai trag un semnal de alarmă. Introducerea orelor de educație sexuală este necesară. Suntem țara cu un avort la cinci minute și cu cele mai multe sarcini la adolescente. De aceea, de „Ziua Mondială a Contracepției”, sărbătorită în fiecare an pe 26 septembrie, ce are drept scop conștientizarea importanței contracepției și promovarea unei lumi în care fiecare sarcină este o sarcină dorită, sustin iar că este nevoie de educație pentru a preveni consecințele dezastruoase datorate lipsei cunoștințelor minimale privind viața sexuală. România se confruntă cu creșterea numărului de cazuri de boli cu transmisie sexuală, a sarcinilor nedorite și a avorturilor precum și a mamelor minore. Pentru a rezolva problema educației în acest domeniu am inițiat un proiect legislativ, ce modifică și complează Legea educației naționale nr.1/2011, prin care educația pentru sănatăte, inclusiv cea privind sănătatea reproducerii, devine disciplină obligatorie de studiu în unitățile de înățământ, ce va fi predată de personal specializat. Avem de ales. Ori ne ascundem în spatele pudibonderiei și ne consolăm că suntem primul loc în Europa și numărul doi în lume la avorturi, pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de întreruperile de sarcină, pe locul unu în lume la numărul de copii abandonați în maternități și mortalitate infantilă ori oferim cunoștințele necesare privind sănătatea reproducerii la ore predate de personal specializat. Sau așteptăm următorul breaking news cu mame minore sau boli cu transmie sexuală”, a spus Ciuhodaru.

Semnatarii apelului public solicită Institutului pentru Știintele Educației (ISE) introducerea explicită a educației sexuale în noul proiect de politici educaționale “Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculum-ului național”, pentru a nu mai încălca dreptul unor alte generații de copii si tineri la educație sexuală de calitate. Se cere ISE și crearea unor manuale școlare care să cuprindă informații adecvate vârstei elevilor, relevante și corecte din punct de vedere științific, precum și formarea cadrelor didactice competente pentru predarea educației sexuale.

În conformitate cu definiția OMS, educatia sexuală trebuie să promoveze respectul între parteneri și comportamente ce exclud orice formă de violență sexuală. Astfel, s-ar putea preveni pe viitor agresiuni abominabile, precum violul comis de cei șapte tineri din Văleni asupra unei eleve navetiste. Ar putea fi corectată statistica care arată că în 2012,  30%  dintre românce au experimentat, începând de la vârsta de 15 ani, violența fizică și/sau sexuală provocată de un partener sau non-partener.

Educația sexuală trebuie să promoveze și protejarea împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA. S-ar putea schimba realitatea dură a faptului că persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt printre cele mai discriminate din România.

Protejarea împotriva sarcinilor nedorite ar trebui, de asemenea, promovată. Romania are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare față de media europeană. În 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre acestea înainte să împlinească 15 ani. Mai mult, trei din zece femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepție și doar 51% folosesc metode moderne de contracepție.

Un alt lucru promovat de educația sexuală ar fi posibilitatea identificării și semnalizării de către copii și tineri a abuzurilor sexuale comise asupra lor, în special de către alți membri ai familiei sau de către colegi de școală. Copiii si tinerii abuzați sexual vor ști că ceea ce li se întâmplă este un lucru rău și este momentul să ceară ajutor.

Lucruri despre sexualitate și funcționarea aparatului reproductiv feminin și masculin trebuie, de asemenea, cunoscute. Lipsa de cunostințe din acest domeniu perpetuează mituri nefaste despre igiena corporală și natura relațiilor sexuale.

Cunostințele despre diversitatea orientărilor sexuale sunt, de asemenea, importante. Vor ajuta tinerii să-și înțeleagă mai bine propria identitate sexuală și să-i respecte pe cei din jur, indiferent dacă sunt heterosexuali sau LGBT (lesbiene, gay, bisexuale sau transgender). S-ar diminua, astfel, cazurile de discriminare foarte puternică împotriva persoanelor homosexuale, grup definit în prezent ca vulnerabil de un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în condițiile în care, de exemplu, 31% dintre români afirmă că s-ar simți foarte puțin/deloc confortabil în preajma unei persoane de orientare homosexuală.

Educația sexuală, subiect tabu pentru părinți

În ciuda faptului că școala își dorește ca educația sexuală a copiilor să-i preocupe pe părinți în mod foarte serios, se pare că în familie acesta este un subiect tabu.

Gândirea rudimentară a celor mai mulți părinți în ceea ce privește cantitatea de informație pe care trebuie să le-o furnizeze copiilor despre sexualitate își face tot mai mult simțită prezența în societate.

“Nu știu ce să zic. Eu nu prea vorbesc cu copiii despre asta. Dacă mă întreabă ceva, le spun, dar așa nu mă apuc eu să vorbesc despre astefel de lucruri. Și nu prea aș vrea ca copiii mei să învețe așa ceva la școală. Trebuie să știe, dar cu o limită”, ne-a spus Elena Strungariu, mama a doi copii de gimnaziu.

Cam aceeași părere o are și Mihaela Crâșmaru, mama unui băiat de 13 ani: “Eu nu vorbesc cu copilul despre astfel de lucruri, însă cred că le știe. Iar cu școala, dacă s-ar preda o astfel de materie, cred că ar fi bine. Numai să nu-i stârnească mai mult cu tot felul de detalii. Lucrurile de bază sunt necesare, atât”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Elevii și studenții merituoși din Banca, sprijiniți de Primărie cu burse

Premieră, în rândul primăriilor din județul Vaslui! Peste o ...

In Memoriam C. D. Zeletin, la Academia Bârlădeană

Momente emoționante, duminică 1 Martie, la reuniunea lunară a ...

Mărțișoarele create de copiii de la CSC 2 au ajuns la sute de bârlădeni

Peste 500 de mărțișoare au fost confecționate și valorificate, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: