Google+
Home » World » Iohannis: Națiunile Unite să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS

Iohannis: Națiunile Unite să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS

Klaus Iohannis a declarat, marți, la ONU, că Națiunile Unite trebuie să își asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS, să rezolve cauzele migrației și să fie mai puțin tolerante în privința unor conflicte precum cel din Ucraina sau Transnistria. 

„Națiunile Unite sunt invitate, împreună cu organizațiile regionale și statele individuale, să își asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității, sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da’esh ale cărui acțiuni constituie evidente violări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susținem”, se arată în intervenția președintelui Klaus Iohannis, susținută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Președintele a spus că, la 70 de ani de la înființare, Națiunile Unite au nevoie de voința politică pentru a-și întări și mai mult rolul în menținerea păcii internaționale și a securității, „acest rol fiind supus unui test intensiv, în aceste zile”.

În context, Iohannis a reafirmat susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare.

Șeful statului a arătat că ONU trebuie să rezolve de „manieră realistă” principalele cauze care au generat valul de migrație din Orientul Mijlociu.

„Valurile de migrație din prezent reprezintă doar una dintre consecințele îngrijorătoare ale conflictelor interne și internaționale din Orientul Mijlociu și arealul de la sudul Mediteranei. Acest fenomen reclamă nu doar reacții la nevoile umanitare imediate ale refugiaților. Națiunile Unite trebuie să rezolve, de manieră realistă și energică, principalele cauzele ale migrației. Trebuie să oprim distrugerea structurii sociale a societăților afectate de conflict și să ajutăm populațiile să scape de sărăcie extremă, pe tineri să își redobândească speranța într-un viitor mai bun și pe toții oamenii să își reconstruiască demnitatea. Prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare, ONU trebuie să joace un rol mult mai puternic în această privință. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este, probabil, necesară o reformă profundă a Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare” a spus Iohannis.

Președintele a insistat asupra faptului că „terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților”, iar România consideră că întreaga comunitate internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate acest fenomen cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Astfel, el a menționat că România și Spania au evocat posibilitatea înființării unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

Klaus Iohannis a mai spus că Națiunile Unite trebuie să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah sau a conflictelor din Ucraina.

„Orice status quo în situații contrare dreptului internațional sunt întotdeauna fragile și pot conduce la izbucniri ocazionale ale violenței. De asemenea, lipsa de acțiune în astfel de situații dă naștere impresiei eronate că obținerile ilegale de teritoriu, în detrimentul statelor suverane și independente, sunt posibile și tolerate. Este cazul situației din Ucraina, în privința căreia Națiunile Unite și Consiliul de Securitate, în special, nu au luat măsurile de acțiune care sunt preconizate în conformitate cu Carta ONU. Îndemnăm toate statele membre ale Consiliului de Securitate să acționeze responsabil și să decidă în interesul păcii și al securității internaționale și în conformitate cu dreptul internațional în soluționarea situației din Ucraina”, a mai spus șeful statului.

Sursa; mediafax.ro

Klaus Iohannis a declarat, marți, la ONU, că Națiunile Unite trebuie să își asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului, inclusiv ISIS, să rezolve cauzele migrației și să fie mai puțin tolerante în privința unor conflicte precum cel din Ucraina sau Transnistria.  "Națiunile Unite sunt invitate, împreună cu organizațiile regionale și statele individuale, să își asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității, sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da’esh ale cărui acțiuni constituie evidente violări…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: