Google+
Home » Sanatate » Sforăitul i-ar putea lăsa pe șoferi fără permis!

Sforăitul i-ar putea lăsa pe șoferi fără permis!

de Roxana NĂSTASĂ

Multi conducatori auto ar putea ramane fara permis auto. Ministerul Sănătății a inițiat un proiect prin care propune evaluarea tuturor șoferilor pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn, iar sforăitul este unul dintre simptomele acestei afecțiuni.

Proiectul a fost inițiat după ce o directivă europeană, care trebuie implementată și în România, impune ca toți cei care vor susține examen pentru obținerea unui permis sau cei care doresc să îl schimbe, să meargă la medic pentru a obține un aviz că nu suferă de apnee moderată în somn, de tip obstructiv. Această afecțiune înseamnă, printre altele, o întrerupere temporară a respirației în somn pentru diferite intervale și provoacă stări de somnolență în timpul zilei. “Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 și 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de Apnee – hipopnee de minim 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă. Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultații medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceștia pot fi sfătuiți să nu conducă până la confirmarea diagnosticului. Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, menționează Ministerul Sănătății.

În proiect se specifică și faptul că șoferii sau candidații care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa I și un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate. Medicii spun că obezitatea este unul dintre factorii de risc pentru declanșarea acestei boli, alături de vârstă, fumat, consumul de alcool și consumul de medicamente. Semnele de boală, neluate în considerare, pot duce la hipertensiune, infarct, diabet, insuficiență cardiacă, impotență sau adormire imediată.

de Roxana NĂSTASĂ Multi conducatori auto ar putea ramane fara permis auto. Ministerul Sănătății a inițiat un proiect prin care propune evaluarea tuturor șoferilor pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn, iar sforăitul este unul dintre simptomele acestei afecțiuni. Proiectul a fost inițiat după ce o directivă europeană, care trebuie implementată și în România, impune ca toți cei care vor susține examen pentru obținerea unui permis sau cei care doresc să îl schimbe, să meargă la medic pentru a obține un aviz că nu suferă de apnee moderată în somn, de tip obstructiv. Această…

Review Overview

User Rating: 0.2 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

2 comments

  1. Soacra mea are permis si da gaze cand doarme ,nu-i luam permisul??

  2. O aiureala a acestei uniuni europene.De ce ii mai primesc la locul de munca pe cei ce sforaie si nu ii pensioneaza uniunea??Cand vor verifica daca soferul da si basini in somn??

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: