Home / Sanatate / Sifilisul și gonoreea, sunt la “moda” mai ales printre barbatii din judetul Vaslui

Sifilisul și gonoreea, sunt la “moda” mai ales printre barbatii din judetul Vaslui

de Roxana NĂSTASĂ

În ultima vreme incidența bolilor cu transmitere sexuală este în descreștere la nivelul județului însă, se pare că sifilisul și gonoreea, două dintre cele mai cunoscute astfel de boli rămân de actualitate, fiind în continuare destule cazuri de îmbolnăviri.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, de la începutul acestui an, s-au înregistrat încă zece cazuri de gonoree și opt de sifilis. Lipsa educației sexuale adecvate este principala cauză a acestor îmbolnăviri, cei care nu s-au protejat corespunzător având acum de suferit.

Dacă în 2014, la cabinetele de specialitate au fost diagnosticate cu sifilis 45 de persoane, în 2013 s-au înregistrat 18 cazuri. De asemenea, cu gonorroee au fost diagnosticate, în 2013, 84 de persoane, pe când în 2014 numărul cazurilor a scăzut, înregistrându-se 45. Astfel, numărul persoanelor cu boli cu transmitere sexuală s-a înjumătățit de la an la an. Din păcate, acestea nu sunt nelipsite. Ba mai mult, medicii consideră că în realitate sunt mai multe cazuri, însă mulți preferă să se consulte acasă, fără să efectueze un control de specialitate.

„Cazurile luate în evidență s-au înregistrat cu precădere la persoane necăsătorite care întrețin raporturi sexuale cu persoane cunoscute întâmplător. Incidența cea mai crescută atât a cazurilor de sifilis cât și de gonoree a fost la grupa de vârstă 25-34 de ani, la persoane de sex masculin. Anul acesta am avut o sigură persoană de sex feminin cu o astfel de boală. Pentru a preveni bolile venerice se recomandă utilizarea prezervativului sau evitarea relațiilor sexuale întâmplătoare și a partenerilor multipli”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

În cazul în care există suspiciuni că a fost contactată o boală venerică, medicii recomandă evitarea automedicației și prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

 

About Mihai Vasile

x

Check Also

EXCLUSIV Revoltă la ”Beldiman”: asistentele de la Terapie Intensivă, obligate să facă transfuzii fără a avea specializare. Medicul anestezist Gaibu și-a dat demisia!

de Simona MIHĂILĂ Incalificabil! Viața ...

Care transparență? Medici ai spitalului bârlădean care au uitat să-și publice declarațiile de avere și interese

Deși este lege, unii angajați ...

CJAS Vaslui a modificat contractele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale

Casa Județeană de Asigurari de ...

%d blogeri au apreciat: